frankrijk.nl

Parijs met tieners: 22 leuke tips

Is het snel niet ‘vet’ of ‘epic’ genoeg? Met deze bezoektips maak je tieners gelukkig tijdens een stedentripje Parijs. De leukste wijken om te zien, de coolste dingen om te doen!

1. De wijk Montmartre: Instagram-hemel

Het hoge Montmartre is een van de meest fotogenieke wijken van Parijs. Met prachtig uitzicht, mooie straatjes en veel hippe straatkunst. Zelfs het té toeristische kunstenaarsplein Place du Tertre is aan de meeste tieners wel besteed. Je kunt je er namelijk laten vereeuwigen door een portretkunstenaar en er liggen spotgoedkope souvenirs in de winkeltjes rond het plein.

Montmartre leuke wijk

Tip1! Begin een bezoek aan Montmartre het liefste op Place des Abbesses (gelijknamige metrohalte). Zo vermijd je de wijk recht onder de Sacré Coeur (Boulevard de Pigalle), want dat is de rosse buurt van Parijs en die is wat minder pittoresk. Ook heb je daar veel zakkenrollers.

2. Berges de Seine: rondhangen aan het water

Met tieners in Parijs is een paar uur slenteren of rondhangen langs de oevers van de Seine een must. Beneden op de kades, op de plek waar ’s zomers Paris Plage plaatsvindt, zijn tegenwoordig het hele jaar rond terrassen en zit-, speel- en hangplekken. Chill-sfeertje en er is altijd wel wat te doen! Op de rechteroever kun je o.a. afdalen naast het stadhuis (Hôtel de Ville). Op de linkeroever o.a. ter hoogte van Musée d’Orsay en Invalides.

Parijs tips met tieners Berges de Seine

3. Moderne kunst met uitzicht op de Eiffeltoren

Centre Pompidou, het bekende museum naast de Marais, heeft een mooie vaste collectie moderne kunst (o.a. Matisse, Picasso, Dubuffet). Ook het kleurrijke gebouw is al een trekker, met zijn met mooie uitzicht vanaf de roltrappen. Kunstenaars uit diezelfde periode (1905-1960) zijn er in het Musée de l’Art Moderne (MAM), dat uitzicht heeft op de Eiffeltoren. Terwijl het Palais de Tokyo één deur verder, behoorlijk hippe hedendaagse kunst toont, zoals provocerende videokunst en installaties.

La Tete en Nuage arcadehal in Parijs

Tip! Vanaf de achterzijde van deze twee laatstgenoemde musea kun je de beste selfies met de Eiffeltoren maken. En een stukje verderop is Trocadéro, het plein met grote standbeelden pal voor de toren, ook een bekende fotospot.

Eiffelotren tieners

4. Slenteren en shoppen in de Marais

Ook de Marais, met zijn fotogenieke Place des Vosges, is een wijk waar tieners over het algemeen blij van worden. Er zijn veel hippe jonge kledingwinkels en trendy conceptstores, zoals Merci en Autour du Monde (waar je Bensimon-gympies kunt scoren; lees hier welke Franse sneakermerken nog meer hot zijn). Ook is er een leuke eetmarkt die aan Londen doet denken (Le Marché des Enfants Rouges) en de wijk heeft veel crêperies, broodjeszaken en falafel-tenten.

Marais leuke wijk met tieners

Tip! Vermijd zondagen als je de keuze hebt, dan is de Marais het drukst. Zaterdag is al beter.

5. Griezelen in de catacomben

Het is best luguber, al die schedels en knekels onder de grond, maar de meeste jongeren vinden een bezoekje aan de duistere catacomben van Paris geweldig. Er is genoeg te zien en te huiveren, je leest er hier meer over!

catacomben van Parijs

Lees ook: 25 Parijs-tips voor kinderen van alle leeftijden

6. Rondsnuffelen bij de grote warenhuizen

Printemps Haussmann en Galeries Lafayette op de Boulevard Hausmann hebben uitgebreide afdelingen voor tieners en bij beide warenhuizen kun je ook even het dakterras op voor het uitzicht. Vlak achter Printemps zit bovendien Citadium. Dit warenhuis concentreert zich op streetstyle kledingmerken, dus verwacht oneindig veel jeans, gympen, sweaters en T-shirts. Overigens is er ook een gloednieuwe Galeries Lafayette op de Champs-Elysées, met een extra jonge en modieuze insteek.

warenhuizen shoppen

7. Franse patisserie proeven

Plan een tussenstop in bij een van de betere patisseriewinkels van Parijs, voor een proefrondje macarons, Paris-Brest of Saint-Honoré. Of plan B , als jullie geen tijd hebben voor een omweg: haal bij een bakker op de hoek wat madeleines, éclairs of een zak chouquettes (droge soesjes met suikerkorrels). Ook altijd een groot succes!

Lees ook: De beste creperies van Parijs

macarons eten Parijs

8. Flyview: over Parijs vliegen met VR

Parijs vanuit de lucht bewonderen terwijl je gewoon op de grond blijft? Bij Flyview, in de buurt van de Opera, kun je met een virtual reality-bril op waanzinnige dingen meemaken. In Fly over Paris vlieg je met een Jet-pack hoog langs de Eiffeltoren en andere monumenten van de stad. Terwijl je in Paris Undercover diverse beroemde gebouwen in Parijs van binnen bezoekt, zoals de – nu nog gesloten – Notre Dame.

Flyview Parijs

Lees ook: Leuke en praktische hotels in Parijs met kinderen

9. Shoppen in Rue de Rennes

De bovengenoemde grote warenhuizen liggen op de rechteroever van Parijs. Ben je in de chique wijk Saint-Germain-des-Prés op de linkeroever, dan moet je met tieners vooral ook even Rue de Rennes induiken. Daar zitten veel betaalbare merken zoals Naf Naf, Zara, Havaianas, Undiz, Monoprix, Uniqlo, Pimkie en ook veel schoenenwinkels.

Naf Naf Rue de Rennes

Tip! Vlak bij Rue de Rennes ligt ook een van de budget-apotheken van Parijs, waar je verzorgingsproducten van merken als Vichy, Avène, Nuxe en La Roche-Posay goedkoop kunt krijgen.

10. Bootje varen op het Bassin de la Villette

Bij mooi weer kun je met het gezin een elektrisch bootje huren op een bekend kanaal aan de noordoostkant van de stad. Je hebt er geen vaarbewijs voor nodig en via het Canal d’Ourq kun je zelfs een stukje de stad uitvaren. Langs grote graffiti ’s op de muren langs de kade, totdat het er ineens verrassend landelijk uitziet.

Tip! Ga na het varen iets drinken bij het leuke Pavillon des Canaux, een hip café-lunchrestaurant aan de rand van het water. Het is ingericht als een soort Pipi Langkous-huis  en je kunt er zelfs een broodje eten in de badkuip!

Marin d'eau Douce Bootje varen in Parijs


REISTIP! De Thalys is wat ons betreft de meest ontspannen manier om en famille naar Parijs te reizen! In slechts 3 uur en 20 minuten zoef je van Amsterdam CS naar hartje Parijs. En vanaf de opstappplaatsen Schiphol of Rotterdam gaat het zelfs nog sneller. Het is ook de duurzaamste manier van reizen: minder CO2 dan met de auto én Thalys (onderdeel van de Eurostar Groep) rijdt tegenwoordig op 100% groene stroom. Voor kinderen jonger dan 12 jaar zijn er supervoordelige tickets (vanaf €15!) én er is gratis WiFi in de trein. Meer weten? Kijk op www.thalys.com


11. Horror-rondleidingen in Parijs

De Nederlandse gids Rachella Kingswijk geeft rondleidingen langs de ‘duisterste’ plekken van Parijs. Tijdens haar Freaky Tours (vanaf 11/12 jaar) vertelt ze spannende verhalen over seriemoordenaars en duivelaanbidders. Kan het jouw tieners niet horror genoeg zijn? Dan is er ook nog Le Manoir de Paris, een spookhuis voor gevorderden…

Parijs horror rondleidindingen

12. Naar het drijvende street-artmuseum

Op de Seine kun je ook naar Fluctuart, het eerste drijvende museum van Parijs. Deze museumboot heeft kleine exposities van bekende internationale straatkunstenaars, die vaak speciaal werk ter plekke komen maken.  Ook het museumcafé zal tieners aanspreken: de menukaart is daar op lege spuitbussen en skateboarden geplakt. Da’s best vet natuurlijk.

Flutuart streetart museum Parijs

13. Franse hamburgers eten

Goed nieuws voor kieskeurige tieners: hamburgers zijn al enkele jaren de grote mode in Parijs. En dan met name le burger van niveau: gemaakt met goed Frans (AOC-)rundvlees, versgebakken broodjes en versgemaakte ketchup… Bekende restaurants met meerdere adressen in Parijs zijn o.a.: Mamie Burger, Blend, Big Ferdinand en Le Camion qui Fume. Naar uitkijken dus!

Parijs tips met tieners burgers eten

14. Selfies maken bij Musée Grévin

Musée Grévin, het Parijse wassenbeeldmuseum uit 1885, bestaat al bijna net zo lang als haar Engelse tegenhanger Madame Tussauds. Naast internationale beroemdheden als Clooney en Obama, sta je hier ook oog in oog met Franse sterren. Van voetballer Mbappé en rapper Maitre Gimms tot Edith Piaf en president Macron.

Tip! Bezoek na afloop ook de mooie Passage Jouffroy, de 19e-eeuwse winkelpassage waar je je ineens bevindt als je het wassenbeeldenmuseum verlaat.

wassenbeeldenmuseum Grévin in Parijs

Lees ook: Hippe tienertaal: dit zeggen Franse tieners!

15. Coole kunst en architectuur zien bij Fondation Louis Vuitton

Fondation Louis Vuitton is een prachtig modern museum aan de rand van Parijs, dat eruitziet als een gigantische glazen wolk of schip. Ook hier kunnen jonge Instagrammers hun gram halen: bijzonder fotogeniek gebouw! Er is geen vaste collectie, alleen tijdelijke, groots opgezette exposities over impressionisme, pop-art of hedendaagse kunst.

Tip! Neem een Uber of gebruik de shuttlebus van het museum zelf (vertrek bij de Arc de Triomphe), want dit museum ligt vrij ver van een metrohalte. Skipe-the-line-kaartjes incl. shuttlebus

Lees ook: 10 musea in Parijs die je gezien wilt hebben

Moderne architectuur in Parijs Fondation Louis Vuitton

16. Games en flipperkasten in een grote arcadehal

Regent het? Niet ver van de grote warenhuizen op Boulevard Haussmann zit een gigantische arcadehal: La Tête dans les Nuages. Met computerspelletjes, racegames, tafelvoetbal, een mini-bowling en games voor verschillende leeftijden. Jongere broertjes en zusjes zijn hier dus ook een tijdje zoet.

17. Hapje eten in de hippe foodhallen van Parijs

La Félicità. Zo heet de gigantische foodhal met verschillende bars en restaurantjes die in 2018 opende in het zuidoosten van Parijs. Niet heel centraal, maar het ziet er prachtig uit dus je blijft er makkelijk een tijdje hangen.

Tip! Ga bij voorkeur doordeweeks, in de weekenden moet je hier vaak lang wachten.

Nieuwe foodhal XL-restaurant Parijs La Feicità

18. Bezoekje aan het Stade de France

Voetballiefhebbers worden blij van een rondleiding in het bekendste stadium van Parijs, waar je de kleedkamers, skyboxen, spelerstunnel en tribunes kunt verkennen. Je ziet shirtjes van bekende voetballers, rugbyspelers en ook foto’s van de vele sterren die hier optraden. Ook het Stade de France ligt natuurlijk wel een beetje uit het centrum, maar je kunt er komen met de RER (soort metro).

Parijs met tieners rondleiding Stade de France

19. Mode-exposities en musea

In modestad Parijs zijn er regelmatig geweldige exposities over bekende ontwerpers en modehuizen. Die vinden meestal plaats in Musée des Arts décoratifs, een zijvleugel van het Louvre. Of in Palais Galliera, het modemuseum  in de buurt van Trocadéro en de Eiffeltoren. Als op deze twee adressen niets is tijdens jullie bezoek aan Parijs, dan kun je ook altijd naar het kleine maar fijne Musée Yves Saint-Laurent of het spectaculaire nieuwe Dior-museum.

Lees ook: De filmlocaties van Emily in Paris

Galerie Dior Parijs

20. Fietstoer langs de highlights van Parijs

Een fietstocht maken langs de bekendste plekken in Parijs is ook een hele leuke! Wij hebben goede ervaringen met Paris by Bike, dat Nederlandstalige tours organiseert op echt Hollandse omafietsen. Je kunt een fietstocht uiteraard ook zelf improviseren met de Vélib-stadsfietsen, die je overal op straat kunt huren met een creditcard.

Fietsen in Parijs rondleiding hele gezin tieners

21. Chillen in Jardin du Luxembourg

of in het park van de Tuilerieën, in Buttes-Chaumont, het Jardin du Palais Royal. Parken doen het altijd goed bij kinderen! (En bij tieners helpt het waarschijnlijk als je ze erbij vertelt dat de parken in Parijs gratis Wifi hebben…! :- )

Lees ook: fijne picknickplekken in Parijs

Parijs tips met tieners Luxembourg

22. Naar het Atelier des Lumières

Je hebt in Parijs nu al enkele jaren het gave Atelier des Lumières, waarvan er sinds kort ook een Amsterdams ‘filiaal’ is. In een vroegere fabriekshal in het noordoosten van Parijs zijn exposities van beroemde kunstenaars zoals op het moment Van Gogh, Chagall en Klee, wiens schilderijen metershoog op de muren geprojecteerd worden. Als een gigantische caleidoscoop op muziek: heel fotogeniek. Ook zijn er regelmatig thematische exposities, bijvoorbeeld over de ruimte, de oceanen of Kuifje. Let op, Atelier des Lumières is heel geliefd, tijdig reserveren als je zeker wilt zijn van een kaartje.

Kuifk expositie in Atelier des Lumieres

En natuurlijk ook… naar het Louvre, naar Musée d’Orsay, een boottocht maken over de Seine, ijs eten bij een bekende ijsmaker en naar de top van de Eiffeltoren… Lees daarvoor ons eerdere artikel: 25 leuke tips met kinderen in Parijs!

Al onze Parijs-tips bijeen op je smartphone of tablet? Bestel ons ebook Insidertips Parijs met kids&tieners, 60 pagina’s dik, inclusief handige links om meteen te openen! 

Met de auto naar Parijs? Lees dan onze tips over o.a. de périphériquehet milieuvignet (verplicht) en op straat parkeren in Parijs. Voor wat dat laatste betreft raden we je aan om vooraf online een parkeerplaats te reserveren in Parijs. Bon voyage

LEES OOK:
20 handige tips voor de metro in Parijs
10 leuke lunchadressen in de buurt van het Louvre
Leuke en praktische familiehotels in Parijs
Nederlandstalige horrorwandeling in Parijs

Tekst: copyright frankrijk.nl – 2019-2021  Beeld: CC/Tanti (Marais/Place des Vosges) CC/Dan H. (catacombes), CC/Barbiez (Pompidou), CC/Nicky B (berges de Seine, etalage en graffiti Marais, Montmartre), CC/Antonio CA Zorzi (Fondation Louis Vuitton), CC/Jerome Galland (foodhallen), CC/Robin Benzrihem (Merci conceptstore), CC/Pexels( Eiffeltoren), CC/Mafer Benitez-UNPL  (portrettekenaar Montmartre), CC/Miserecordia@Citadium, CC/Naf Naf (Rue de Rennes), CC/Mamie Burger (hamburger), CC/Musée Grévin/tiqets, CC/Stade de France/tiqets, CC/tiqets (moderne kunst), Josee Schouten (Galerie Dior), CC/ParisbyBike, CC/Pixabay (jardin du Luxembourg), copyright Fluctuart, CC-BY Sylvia Trigo/Louvre, 2D Café. Opening: Pexels, Diana Titenko

2 reacties op “Parijs met tieners: 22 leuke tips”

  1. Dirk schreef:

    Sowww, dit wordt een kaolo drippy trippy met deze tips. Heel swag en epic. Hulde naar jullie fankrijk.nl. Cool én gaaf!

  2. Quinten van der Werff schreef:

    Ons tripje gaat echt heel swag en epic worden door deze tips heel erg bedankt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *