frankrijk.nl

Top 25 Parijs met kinderen

Welke musea, parken en andere attracties in Parijs zijn het leukste voor kinderen? Nicky, die al een tijdje met haar kinderen in Parijs woont, maakte een lijstje van dingen die je vooral moet gaan doen met jonge stadsbezoekers.

parijs notre dame small langwerpig

1. De klokkenluider van de Notre-Dame

Zet ze voor vertrek of onderweg nog even voor de Disney-klassieker en je kinderen kijken met hele andere ogen naar de beroemde kathedraal van Parijs. Want bewoog die gargouille nou of niet? De klokkentoren en omloop kun je apart bezoeken, maar de lange wachtrijen zijn vaak niet te doen. Beter is de façade bekijken, een rondje maken door de kathedraal en daarna even spelen in het kleine park achter de Notre-Dame. Of boek een rondle

parijs-met-kinderen-ijs-bij-berthillon

2. IJsje eten van Berthillon

Berthillon, de beroemdste ijsmaker van Parijs, heeft 2 winkels niet ver van de Notre-Dame. Even de brug oversteken naar Ile Saint-Louis en je ziet de rijen vanzelf. Duurt meestal niet lang en… inderdaad een hoorntje dat ze niet snel zullen vergeten!

parijs-met-kinderen-opera-garnier

3. De spiegelzaal van de Opera

Reserveer een bezoek aan Opéra Garnier en alle ‘prinsessen’ in het gezelschap zullen je dankbaar zijn. Erg mooi om te zien en vooral de Grand Foyer, die lijkt op de spiegelzaal van Versailles, spreekt tot de verbeelding. In de winkel in de zijvleugel van het gebouw hangen bovendien ballet- en prinsessenjurken.

parijs-met-kinderen-luxembourg

4. Jardin du Luxembourg: slenteren, zonnen, spelen

Het hele park Luxembourg is geweldig voor kinderen: de fonteinen, het mooie bassin met zeilbootjes, de ponyritjes en de schommels…

Jardin des Plantes Parijs met kids
Lees ook: Leuke en handige hotels in Parijs met kinderen

5. De dierenkaravaan van Jardin des Plantes

Midden in een van de mooiste parken van Parijs ligt ook een van de mooiste kindermusea van de stad: de Grande Galerie de l’Evolution van het natuurhistorisch museum. Duizenden opgezette dieren vertellen hier over de evolutie en het voortbestaan van diersoorten. Heel veel te zien en daarna lekker spelen in het prachtige grote park van Jardin des Plantes, dat ook een (tikje saaie) dierentuin en een labyrint heeft.

eiffeltoren-bezoeken-met-kinderen

6. De Eiffeltoren beklimmen

Als je het kunt ombuigen dan is de Arc de Triomphe eigenlijk een beter idee: kost minder tijd, uitzicht ook mooi. Maar goed, de meeste kinderen zijn onverbiddelijk. Als je zeker wilt zijn dat je niet lang hoeft te wachten dan is het het slim voor vertrek tijdig kaarten te reserveren op internet. Lees hierover in 10 praktische tips voor de Eiffeltoren

slakken-eten-in-een-brasserie-chartier

7. Rare dingen proeven in een Franse brasserie

Truth or dare, durven die tieners van jou aan de slakken of een rauwe steak-tartare? Een heel fotogenieke en niet al te dure plek om het te proberen is het 120 jaar oude Le Bouillon Chartier, waar je ook al om kindertijd (18.30 uur of eerder) aan tafel kunt en de obers je bestelling nog op het papieren tafelkleed schrijven. Geen heel verfijnde cuisine, laten we duidelijk zijn, maar daar zijn de prijzen ook niet naar en hier gaat het vooral om de ervaring.

Dierenkabinet Deyrolle

8. Binnenkijken in het dierenkabinet van Deyrolle

Uniek deze winkel met opgezette dieren en ouderwetse schoolplaten in de chique Rue du Bac in Saint-Germain. De dieren (1e etage!) staan vaak in grappige opstellingen: de laatste keer zagen wij alle konijnen voor een televisie zitten, onder toekijkend oog van een tijger en een babyolifant. Erg indrukwekkende plek! Maar helaas: nergens aanzitten jongens en meisjes.

Lees ook: 7 tips voor het Louvre met kinderen

parijs-met-kinderen-jardin-dacclimatation

9. Jardin d’Acclimatation: oudste speeltuin van Parijs

Aan de noordwestkant Parijs, in het chique 16e-arrondissement, ligt een van de oudste en leukste speelparken van Parijs. Jardin d’Acclimatation staat vol klimrekken en bewegende attracties zoals draaimolens, achtbanen of een magisch boottochtje. Ook is er een mooi oud gedeelte met levende dieren (vogels, boerderijdieren, kamelen, lama’s). De algemene entree kost niet veel, maar voor de bewegende attracties moet je wel allemaal extra betalen (ca. €3 per rit). Voor ouders leuk te combineren met Fondation Louis Vuitton, het prachtige museum voor moderne kunst dat enkele jaren geleden geopend is direct naast de speeltuin. 

Lees ook: 21 tips voor Parijs met tieners

parijs-met-kinderen-draaimolens

10. De mooiste draaimolens van Parijs

Parijs heeft een echte draaimolencultuur: in bijna elk park staat er wel eentje. De 3 favorieten van mijn kinderen: het klassieke paardencarrousel voor het Hôtel de Ville (het stadhuis), de prachtige ouderwetse in Parc Monceau (met onderzeeër, vliegtuig en luchtballon) en de originele draaimolen in Jardin des Plantes (met dodo’s, mammoeten en andere uitgestorven dieren).

Cité des enfants

11. Met water spelen in het Cité des Enfants

Ideaal voor een regenachtige dag: het Cité des Enfants, aan de noordkant van Parijs, aan de rand van het Parc de la Villette. Net als Nemo in Amsterdam heeft het allerlei leuke spelletjes en experimenten waarmee kinderen meer leren over techniek, natuur, het menselijk lichaam televisiemaken en meer. Het museum is opgedeeld naar leeftijdsgroepen: 2-7 jaar en 5-12 jaar. En je mag alleen voor een specifiek tijdvak (van 1,5 uur) naar binnen. Vooraf online reserveren is aan te raden.

Parijs met kinderen park Tuilerieen

12. Trampolines, zeilbootjes en crêpes in Jardin des Tuileries

Niet ver van de centrale ingang van het park op Place de la Concorde (daarna links aanhouden) liggen de trampolines van de Tuilerieën. Op een mooi plekje tussen palmbomen en bloemen kunnen kinderen (tegen betaling) springen dat het een lieve lust is. Ook doen in dit park: klauteren in de gratis speeltuin een stukje verderop. Een zeilbootje met duwstok huren bij het grote bassin (circa €4/30 min). Verstoppertje spelen in het groene labyrint aan de kant van het Louvre. En crêpes eten bij de kiosk van Café Diane, in het midden van het park.

parijs-met-kinderen-arts-et-metiers

14. De metro pakken en uitstappen in een onderzeeboot

Het met koperplaten beslagen metrostation Arts et Métiers is een van de avontuurlijkste stops van de Parijse metro (lijn 11). Boven de grond ben je bovendien zo in het museum met dezelfde naam, gewijd aan technologie en uitvindingen, met diverse gekke instrumenten en objecten zoals oude grammofoonspelers, auto’s, robotten en vliegtuigen (wel wat moeilijk voor hele jonge kinderen). Handige tips voor de metro vind je trouwens hier!

Parijs met kinderen Centre Pompidou

14. Straattheater bij Centre Pompidou

Komieken, acrobaten, dansers, clowns… Er is altijd wat te zien op het grote plein voor het Centre Pompidou, dat overigens vaak kinderexposities heeft in de Galerie des Enfants. Kinderen vinden deze straatoptredens al snel hilarisch en de kleurrijke, bewegende Stravinsky-fontein naast het museum doet het ook altijd goed.

Parijs rondvaartboot met kinderen

15. Bootje varen op de Seine

Een rondvaart blijft de leukste manier om binnen korte tijd de bekendste monumenten en de vele mooie bruggen van Parijs te zien. Van de diverse rederijen vinden wij de Vedettes du Pont Neuf (€7-14) het leukste en als je geluk hebt, kom je terecht op de boot met kitscherige plastic bloemen (succesgarantie bij kinderen :-). Bij regen zijn de Bateaux Parisiens handiger, want die kunnen helemaal dicht. Ook leuk: zelf een bootje huren en besturen op het Bassin de Villette.

Lees ook: Leuke hotels in Parijs met kinderen

Het Louvre

16. Stenen reuzen en mummies in het Louvre

De Mona Lisa kun je overslaan, die hangt toch onzichtbaar achter een haag van selfies makende toeristen. Concentreer je liever op de Egyptische en Griekse vleugels, die maken op kinderen meestal veel meer indruk. En vooral niet missen: de metershoge grafwachters en sfinxen in de Mesopotamische zaal! Om de vaak lange wachtrijen bij het Louvre te omzeilen kun je vooraf skip-the-line-tickets reserveren via deze handige link. Je hoeft overigens alleen kaarten te kopen voor de volwassenen, kinderen mogen gratis mee naar binnen op vertoon van hun eigen identiteitsbewijs. Lees ook: 7 handige tips voor het Louvre met kinderen

Les Invalides

17. Ridders en musketiers in Les Invalides

Niet alleen ligt Napoleon begraven onder die mooie gouden koepel, Hôtel des Invalides biedt ook onderdak aan het gigantische Musée de l’Armée. Dat betekent een hoop te zien voor kinderen die van harnassen, zwaarden, kanonnen en medailles houden. En voor ouders en grotere kinderen: de expo’s over WOI en WOII zijn ook erg goed.

Lees ook: Parijs-tips voor herfst 2018

Berges de la Seine café en terrassen langs de Seine in Parijs

18. Spelen op de oevers van de Seine

Het Parc Rives du Seine, de opgeknapte en voor verkeer gesloten oevers van de Seine, zijn het hele jaar rond leuke slenter- en speelplekken met kinderen. Op de linkeroever (tussen Musée d’Orsay en de Eiffeltoren, eerder de Berges de Seine geheten) zijn de meeste attracties voor kinderen, zoals klimmuren, op de grond getekende spelletjes, drijvende tuinen. Hoewel de kade heel breed is moet je hier wel goed op kleinere kinderen letten, want de Seine is overal dichtbij en er zijn geen hekken voor het water.

19. Rondje Jardin du Palais-Royal

Stap uit bij metrohalte Palais-Royal die feestelijk versierd is met gigantische gekleurde kralen. Op de binnenplaats van het ‘palais’ kom je uit tussen de grijswit gestreepte pilaren van Daniel Buren. Het is kunst, maar alle kinderen die ik ken vinden het vooral heerlijk klimmen. Daarna een rondje door het charmante Jardin du Palais-Royal, met een fontein en een klein kanon (dat elke woensdag om 12.00 uur een schot lost!). In de galerij aan de verste kant van het park zit een kleine speelgoedwinkel en een winkel met muziekdozen.

Kidstour Parijs met kinderen

20. Fietsen door Parijs met kinderen

Erg leuk voor gezinnen die wat actie willen: de Kidstour van Paris by Bike (€50/2 pers). Dat zijn rondleidingen door Nederlandse gidsen op stevige Hollandse omafietsen (met zitjes voor de kinderen of eigen kinderfietsen). Op de fiets zie je in relatief korte tijd erg veel Parijs en de gids vertelt bij elk moment leuke feitjes voor de kinderen. Ook Baja Biketours heeft fietstochten voor gezinnen (€22-€29 p.p.).

Musee de la Chasse in de Marais met kinderen

21. Musée de la Chasse: dieren en kunst in stadsvilla

Het Musée de la Chasse et de la Nature, vlak bij enkele van de fijnste winkelstraten van de Marais, is een onverwacht leuke attractie met kinderen ouder dan een jaar of 7. Schrik niet van de naam, het museum heeft niet langer de jacht maar nu vooral natuurbehoud als centrale thema. Net als bij Deyrolle (zie nr. 13) en ook Jardins des Plantes (nr. 5) ook hier veel opgezette dieren, maar in deze 17e-eeuwse villa worden ze op humoristische wijze gecombineerd met klassieke én moderne kunst. Echt een pareltje dit kleine museum, lees ook dit artikel!

le 104 cultureel centrum Parijs met kinderen

22. Le 104: hippe en artistieke hangplek met speelhuis

Je weet van tevoren nooit wàt, maar in het verrassende culturele centrum Le 104 (nog maar een paar jaar oud) gebeurt altijd wel iets leuks! Jongleurs, toneelspelers en (break)dansers oefenen hier hun kunsten in de centrale hal of zetten de deur van hun ateliers wijd open. Voor jonge kinderen is er een modern ‘speelhuis’, La Maison des Enfants, dat is ingericht door Matali Crasset, een bekende Franse designer. Attentie: gesloten in augustus! Lees hier ons artikel over Le 104.

Zoo de Paris dierentuin Parijs doetips met kids

23. Parc Zoologique: de grote dierentuin van Parijs

Een paar jaar geleden heropende de dierentuin van Parijs na een bijzonder lange renovatie. De dieren leven hier nu in grote biozones, met diverse diersoorten door elkaar. Prachtig aangelegd, met een grote tropische kas en ook plekken waar je dieren goed van dichtbij kunt zien. Wel beetje uit het centrum (aan de oostkant van de stad, in het Bois de Vincennes) en veel is buiten, dus minder handig als het regent. Als het weer slecht is dan kun je ook naar het sympathieke aquarium van La Porte Dorée gaan. Goedkoop, overzichtelijk formaat en bovendien in een mooi gebouw uit 1931.

kinderen tips Parijs Musee en Herbe CC Lionel Belluteau

24. Musée en Herbe: moderne kunst voor jonge kinderen

Klein museum vlak bij het Louvre, dat moderne kunst uitlegt aan kinderen. Ze bijna mogen overal aanzitten en de expositie over Kuifje een paar jaar geleden was een feest. T/m 9 september 2018 is er een expositie van de werken van Damian Elwes, die de ateliers van bekende kunstenaars schilderde. Met een vergrootglas mogen kinderen deze ‘zoekplaatjes’ bestuderen en rondlopen in het atelier van Frida Kahlo.

Musee de la magie

25. Goochelen in het magiemuseum van de Marais

De kleintjes hebben alleen wat aan het kleine marionetten- en automatenmuseum links van de kassa (2 aparte toegangsbewijzen), maar vanaf 6 jaar is het Musée de la Magie mét goochelshow een spannend uitje vlak naast het Village Saint-Paul (een wijkje vol brocante-winkels waarmee de ouders na afloop zoet zijn).

Ga je met tieners naar Parijs? Lees ook onze 21 tips voor iets oudere kinderen!

TIP! Neem je step mee naar Parijs
Goeie tip van lezeres Isabelle Duncan: neem de steps van de kinderen mee naar Parijs! Heel handig bij de vaak lange stukken die je moet lopen tijdens een stedentrip. Let alleen op in de metro: het gebruik van steps, skateboarden en rolschaatsen verboden in de metrogangen en op het perron, op straffe van €60 boete. Step dragen in de metro dus!

Nicky & het testpanel

LEES OOK:
20 handige tips voor de metro van Parijs
Eiffeltoren bezoeken: al onze tips
Praktische tips voor Parijs: metro, bagage, kortingen en meer
Het Louvre met kids: 10 handige tips

Laatste update van dit artikel 12 mei 2018.

Beeld. 1. Notre-Dame: CC/Moyan Brenn 2. Berthillon: Nicky Bouwmeester 3. Opéra (Miss Mi – Miss Mi) 4. Jardin du Luxembourg (Nicky Bouwmeester) 5. Jardin des Plantes : CC/jlsfly 6. Eiffeltoren: Nicky Bouwmeester 7. DR Brasserie Chartier 8. Musée des Arts et Métiers Katchooo (2x metro ), Michèle Favareille  9. Jardin d’Acclimatation: Nicky Bouwmeester 10. Draaimolens: Nicky Bouwmeester 11. Cité des Enfants CC/Olivier Duquesne 12. Jardin des Tuileries: CC/Felix&Tibo (allée), Sunny Rieprt (trampoline), Julian Fonf (fontein) 13. DR Deyrolle 14. Centre Pompidou: CC Paris Info/Amélie Dupont (straattheater, fontein), CC/John Althouse Cohen (Centre Pompidou/buizen), 15- 18 & 20-21. Nicky Bouwmeester 22. Le 104/copyright Myriam Tirler, Marc Domage, raam: kunstwerk Daniel van Buren), 23. Parc Zoologique de Paris/copyright MNHN. 24. CC/Musée en Herbe/Lionel Belluteau 25. DR Musée de la Magie.

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

Parijs met kinderen

Eén reactie op “Top 25 Parijs met kinderen”

  1. Schitterend !
    Als lerares Frans 12,13 j., ben ik
    natuurlijk erg geïnteresseerd in Frankrijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button