frankrijk.nl

Fietsen door Parijs: kidstour van Paris by Bike

Naar Parijs met het gezin? De fietstocht voor gezinnen van Paris by Bike is een geweldige manier om met kinderen veel van de stad te zien. Deze rondleiding op omafietsen is een idee van Yvonne America, een enthousiaste Nederlandse die al jaren in Parijs woont. Alleen met volwassenen? Er bestaan ook leuke tochten door onbekende wijken van de stad.

We trekken bekijks. Dit is al het derde terras waarop diverse hoofden met ons meedraaien als we voorbijfietsen. Blonde haren. Kinderen achterop. Het moet een exotisch gezicht zijn voor de Fransen, deze stoet van lange Nederlanders op rood-blauwe omafietsen. Het is niet de eerste keer dat ik door Parijs fiets en toch voelt dit anders. Stoerder, Hollandser. Een stuk comfortabeler ook, dan zo’n zware Vélib met een te laag stuur. Maar het fijnste van alles: iemand die je precies vertelt waar je heengaat.

paris-by-bike-fietsen-kinderen-parijs

Nederlanders kunnen fietsen

Je hoeft verder niet na te denken, alleen een beetje op het verkeer te letten en vooral veel om je heen kijken. Net als de kinderen. Die zitten achterop in een stevig zitje. Of rijden zelf mee op een kleine kinderfiets. “Ja hoor, veilig genoeg!”, zegt Yvonne America (34 jaar), eigenaresse van Paris by Bike. “We hebben routes gekozen die echt prima te doen zijn, ook voor kinderen. En op drukke stukken pakken we gewoon een stukje stoep als het nodig is. Bovendien zijn Nederlanders zo handig op de fiets. Ditzelfde parcours met Amerikanen afleggen zou waarschijnlijk 2 keer zo lang duren.”

Paris by Bike fietsen in Parijs fietstour fietstocht kinderen

Hulp van een kroegbaas

De 40 fietsen van Paris by Bike staan ‘s nachts gewoon op straat, in een centrale wijk van Parijs. De buurt vindt het leuk en een bevriende kroegbaas houdt ze in de gaten, vertelt Yvonne. Deze vroegere kleinkunststudente belandde 5 jaar geleden in Parijs voor een studie Frans en bedacht – al fietsend – een leuk gat in de markt: Nederlandstalige rondleidingen geven op Nederlandse fietsen. Ze kocht een partij omafietsen, liet die versnellingen en handremmen aanmeten en vroeg haar vader ze naar Parijs te brengen met een grote aanhangwagen. Inmiddels is haar bedrijfje zo’n succes dat Yvonne al 8 andere gidsen in dienst heeft.

Paris by Bike fietsen in Parijs fietstour fietstocht kinderen

Parijs voor kinderen

Zoals gids Rachella (30 jaar) die onze groep van 8 volwassenen en 5 kinderen vandaag rondrijdt. Ook een Nederlandse theaterstudente, die tijdelijk in Parijs woont maar in de toekomst graag in de stad blijft hangen. Met een stralende lach en Jeugdjournaal-enthousiasme vertelt ze onderweg spannende verhalen over het Parijs uit de tijd van koningen en prinsessen. Zoals in het keurig uitziende park van het Palais Royal, dat een duister verleden blijkt te hebben.

Paris by Bike fietsen in Parijs fietstour fietstocht kinderen

Franse douche

De kinderen mogen nog even spelen tussen de grijs-witte pilaren van Palais-Royal en even later staan we al voor het Louvre. Ook daar weet Rachella grappige details te vertellen. Zoals hoeveel ruitjes de piramide heeft, wat een ‘Franse douche’ was (even wat parfum opspuiten), en over die keer dat de Mona Lisa gestolen werd. Alle verhalen zijn ingestoken voor kinderen, maar ook voor volwassenen is het vermakelijke informatie. En omdat het verder luchtig blijft heb je als ouder alle tijd en energie om rond te kijken naar de leuke straatjes, winkels en bistro’s die onderweg voorbij komen (dus veel notes-to-self: ‘Onthouden, dit leuke straatje, hier moeten we terugkomen!’).

Paris by Bike fietsen in Parijs fietstour fietstocht kinderen

Highlights van Parijs

Het is indrukwekkend hoe veel je op de fiets kunt zien in slechts 3 uur. Zelfs met kleintjes erbij. Normaal zit je in Parijs veel ondergronds in de metro, vooral met kinderen die niet al te lang kunnen lopen. Wij zagen in één middag het Palais-Royal, het Louvre, de Tuilerieën, Saint-Germain-des-Prés, de Notre-Dame, Île Saint-Louis, de Marais, Centre Pompidou en staken daarbij 2 keer de Seine over. En dat alles op een heel relaxed tempo en met een ijs-/koffiepauze onderweg. Een aanrader dus, deze leuke activiteit met kinderen en bij voorkeur plannen aan het begin van je Parijs-bezoek. Want na zo’n tour wil je nog dagen kunnen dwalen in de stad…

Kids Tour van Paris by Bike, €35 (volw.), €25 (kinderen). De organisatie heeft ook Nederlandstalige fietstours voor alleen volwassenen (Highlights Paris, Offroad Paris, Food Tour Paris). Meer informatie: www.parisbybike.eu

NB In Frankrijk moeten kinderen tot 12 jaar op de fiets (ook achterop) verplicht een helm dragen. Deze foto’s dateren nog van voordat die wet van toepassing was, vandaar dat je ook kindjes ziet zonder helm.

PLUS+
– Nederlands gesproken rondleidingen: bijzonder in Parijs.
– Lekker stevige fietsen met een standaard die fiets inclusief kind ‘houden’ – stabiel gevoel!
– Leuk spelletje onderweg: de kinderen moesten tijdens de rit zoveel mogelijk Space Invaders (mozaïek-graffiti) spotten en dat werd een serieuze missie.
– Paris by Bike heeft ook fietstochten met andere thema’s: Offroad Paris (hippe en onbekende wijken) en de Highlights Tour.

Paris by Bike fietsen in Parijs fietstour fietstocht kinderen

Al onze Parijs-tips bijeen op je smartphone of tablet? Bestel ons nieuwe ebook Parijs met kids & tieners – editie 2022, 60 pagina’s dik!

LEES OOK:
Top 20 zien & doen met kinderen in Parijs
Bootje huren in Parijs
Familievriendelijke hotels in Parijs

Tekst en foto’s: Nicky Bouwmeester

Eén reactie op “Fietsen door Parijs: kidstour van Paris by Bike”

  1. René schreef:

    wij en onze dochters (11 en 13) vonden het erg leuk (aug-2017), je ziet Parijs van n andere kant en krijgt goede verhalen mee over Parijs en de historie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *