frankrijk.nl

Met kinderen naar het Louvre: 10 handige tips

Naar Parijs met de kinderen? Altijd leuk, zoveel te zien en doen! En dan wil je ze natuurlijk ook het bekendste museum ter wereld laten zien. Hoe kom je snel binnen, wat moet je zien en meer handige tips voor het Louvre.

1. De drukste momenten mijden

Ga bij voorkeur doordeweeks en aan het begin (9.00-11.00 uur) of aan het einde van de dag (na 16.00 uur). Op woensdag- en vrijdagavond blijft het museum zelfs tot laat open, dus kun je tot etenstijd blijven hangen. ’s Maandags zijn de meeste andere musea in Parijs gesloten, dus op die dag is het vaak wat drukker in het Louvre. En let op: op dinsdag is het Louvre zelf dicht.

 2. Skip the line?

Skip the line-kaartjes zijn online te verkrijgen via Nederlandstalige websites en ook via de website van het Louvre zelf.* Met een kaartje op zak mag je de Priority Entrance /Avec Billets voorrangsrij nemen bij de hoofdingang in de glazen piramide. En je kunt ook naar binnen bij de handige onbekende ingang Richelieu (zie puntje 3!). Weet alleen dat je wel nog altijd door de veiligheidscontrole moet, daar kan alsnog een wachtrij zijn.

3. Snelste ingang 

De rustigste want niet erg bekende ingang van het Louvre bevindt zich aan de kant van Rue de Rivoli. Het gaat om Entrée Richelieu, die je bereikt via de Passage Richelieu, een poort onder het Louvre door. Magisch: hier loop je meestal zo naar binnen! Maar let op, deze ingang is alleen beschikbaar voor mensen die al een kaartje (of Paris Museum Pass) hebben.

Ingang Louvre skip the lines

4. Niet zeulen: alles in een kluisje

De afstanden in het Louvre zijn indrukwekkend, hoe minder je hoeft mee te dragen hoe beter. In de centrale hal onder de glazen piramide is een bagageruimte (groot bord: Le Vestiaire) waar je tassen, jassen, kleine koffers kunt opbergen. In gratis lockers met een digicode.

Louvre met kinderen Parijs

5. Kinderwagen lenen

Nog een handige service, vooral als je met kleine kinderen bent waarvan je twijfelt of ze het lang volhouden: bij het loket ‘Assistance’ kun je een kinderwagen lenen. Als je zelf een kinderwagen bij je hebt nog beter: dan krijg je voorrang in de (security)rij bij de piramide, waar een speciale lift is voor buggies en rolstoelen.

6. Kies je zalen vooraf (of loop je suf)

Kijk vooraf naar de museumindeling op de website of haal na binnenkomst meteen een papieren plattegrond (alleen in de centrale hal bij de balie Information, daarna lastig te vinden!). Het slimst is vooraf al te besluiten welke van de 3 vleugels – Denon, Richelieu of Sully – je voorkeur heeft of hebben. Als je lukraak gaat dwalen mis je al snel de mooiste dingen en heb je in no-time zeurende kinderen. Er zijn namelijk 35.000 kunstwerken en de zalen van het Louvre zijn samen wel 14,5 km lang!

Louvre Parijs museum tips met kinderen

7. Vergeet Mona!

Kinderen willen meestal dolgraag de Mona Lisa zien, maar dat kan een flinke teleurstelling zijn. Het beroemde schilderij is verrassend klein en bijna onzichtbaar door de grote menigte toeristen die zich ervoor verdringt om foto’s te nemen. Reken dus op een wachttijd om simpelweg in de buurt te komen. En vraag je vooral met kleine kinderen af of je het die claustrofobische ervaring wel waard vindt…

Mona Lisa Louvre drukte

8. Egypte is geweldig

Voor kinderen vanaf een jaar of 6 en ouder is de Egyptische collectie (in vleugel Sully) het spannendst en dan vooral de zalen  met sarcofagen en mummies. Voor Engelssprekende tieners is de interactieve audiotour op een Nintendo DS (€5) een tip: de familierondleiding van 1 uur loopt door dit deel van het museum. Leuk gedaan, maar je moet wel goed Engels begrijpen. En wat tieners ook kan interesseren: er is een Jay-Z en Beyoncé-route langs de 17 meesterwerken die te zien zijn in een videoclip die de twee opnamen in het Louvre.

Louvre Parijs museum tips met kinderen

9. Tip voor kleintjes: vleugel Richelieu

Met jonge kinderen is de vleugel Richelieu een aanrader, want dat is veruit het rustigste deel van het Louvre. Op een overdekte binnenplaats staat 17e-eeuwse beeldhouwkunst met details die tot de verbeelding spreken. Wordt die meneer nou in zijn bil gebeten door een leeuw? Hangt dat engeltje daar echt in de boeien? Naast de binnenplaats ligt de zaal waar metershoge Mesopotamische poortwachters staan: gegarandeerd succes!

Louvre Parijs museum tips met kinderen

10. Museumwinkel met mooie kinderboeken

De museumwinkel van het Louvre is voor een groot deel gericht op kinderen. Naast Eiffeltoren-gummetjes en knuffel-mummies zijn hier ook veel leuke teken-, plak- en kijkboeken over de kunst in het museum. Zo is het boek First steps at the Louvre (korte Engelse teksten en grote foto’s) bijvoorbeeld een leuke manier om het museum thuis nog eens door te lopen en Mona Lisa alsnog recht in de ogen te kijken!

Louvre museumwinkel boekhandel

Musée du Louvre, dagelijks geopend 9.00-18.00 uur, dinsdag gesloten. Woensdag en vrijdagavond geopend  tot 21.45 uur. Elke 1e zaterdagavond van de maand: geopend & gratis toegang. Entrée volwassenen €17, kinderen tot 18 jaar gratis (met ID). Jongeren tot 25 jaar gratis met bewijs dat ze in de EU wonen, meer informatie: www.louvre.fr

NOG MEER TIPS:

– Profiteer na afloop van het park van de Tuilerieën naast het museum, eindeloos speelterrein voor kinderen. Je mag met je toegangskaart voor het Louvre overigens op dezelfde dag meerdere keren naar binnen, dus je kunt zelfs besluiten buiten een pauze in te lassen in het park.

– Leuke gidsen om je bezoek aan Parijs met kinderen voor te bereiden zijn: Parijs verboden voor ouders , Verdwenen Woorden en Kidskompas Parijs.

– Er is een App My visit to the Louvre (aardig maar niet top) en in het museum zijn er diverse Wifi-spots met gratis internet.

Louvre Parijs museum tips met kinderen

*Skip-the-line-kaarten via Tiqets kosten ze €20/volwassene. Dat is  €3 meer dan aan de kassa van het Louvre, maar dit online reserveren van e-tickets is wel bijzonder handig en het scheelt absoluut wachttijd. Kinderen hebben gratis toegang.

Tekst & Nicky Bouwmeester (behalve foto 2 jongetjes CC/Amy Dianna en drukte voor de Mona Lisa CC-BY Matt Biddulph (Mona Lisa)Met dank aan Marion Benaiteau van het Louvre.

LEES OOK:
Top 20 Parijs met kinderen
Parijs: de leukste activiteiten voor ouders & kinderen
20 praktische tips voor een stedentrip Parijs
Gezinsvriendelijke hotels in Parijs
10 lunchadressen rond het Louvre

Eén reactie op “Met kinderen naar het Louvre: 10 handige tips”

  1. Nicky schreef:

    PS Op internet wordt veel gesproken over de Portes des Lions als snelle geheime ingang van het Louvre maar dat klopt niet, die is alleen voor groepen met een gids. En de vierde ingang van het Louvre, die via het ondergrondse winkelcentrum (Carrousel du Louvre), was bij onze laatste check ondoenlijk druk.. die raden we af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *