frankrijk.nl

20 tips voor de metro van Parijs

De goedkoopste kaartjes, beruchte trucjes van zakkenrollers, de handigste lijnen en fouten die je beter niet kunt maken… Ken de metro van Parijs als je broekzak!

Update 2021 Let op, vanaf 14 oktober 2021 zijn er bij veel kleinere stations geen carnets meer te koop, alleen losse papieres metrotickets. Dit omdat het papieren metrokaartjes gefaseerd plaats moet maken voor een oplaadbare pas, de Navigo. Zie ook helemaal onder.

1. Bekende metro-misser: het metrokaartje dat je voorin het draaipoortje moet steken komt er een stukje verderop weer uit, aan de bovenkant van de machine. Niet vergeten het eruit te trekken, anders loop je met veel schwung tegen een gesloten stang.

2. Daarna niet kwijtraken of weggooien, op sommige stations heb je het kaartje weer nodig om de metro te verlaten, bovendien kun je tijdens een overstap op een controle stuiten.

metrokaartje parijs goedkoopste optie

Lees ook: handige tips voor de Eiffeltoren

3. Koop bij voorkeur een carnet (pakket van 10 kaartjes/€16,90) want dat is goedkoper dan losse kaartjes (€1,90). Zie helemaal onderaan dit artikel de optie om digitale kaartjes te kopen op je telefoon.

Kinderen van 4 jaar t/m 9 jaar mogen reizen met kaartjes met een tarif réduit (€8,45/10 stuks). Voor kinderen jonger dan 4 jaar is de metro gratis.

4. Dagkaarten zijn pas interessant als je de metro of bus meer dan 5x op dezelfde dag wilt gaan nemen. De goedkoopste optie is de Mobilis-dagkaart voor 1-2 zones (€7,50 volw).* Daarmee kom je in alle wijken van Parijs binnen de ringweg.

5. De Paris Visite-reiskaart (5 zones) voor toeristen (€25,25 volw en €12,60 kinderen/dag) is interessant als je een dagje op en neer wilt naar Versailles of Disneyland.

6. Heb je bagage bij je? Schuif die altijd voor je uit bij het draaihekje en duw je tas of koffer erdoor. Dito voor kinderen: zij gaan altijd eerst, dan kan je ze nog helpen als er wat mis gaat.

7. Niet doen: rennen voor een bijna vertrekkende metro op het perron. Overdag komt er elke 2-4 minuten weer een nieuwe en als jij nog wat hyper en nahijgend in de wagon staat, ben je een favoriet doelwit van zakkenrollers.

8. Slim: spreek van te voren af met je kinderen wat ze moeten doen als niet iedereen op tijd uit of in de metro kan stappen. Gebeurt vast niet, maar de paniek is een stuk minder groot als er toch iets misgaat.

9. Als je op zoek bent naar een hotel in Parijs en je vergelijkt meerdere mogelijkheden, dit zijn de 2 handigste metrolijnen om in de buurt te hebben: metrolijn 1 (oost-westverbinding langs Champs-Elysées, Concorde, Tuilerieën, Louvre, Marais en Bastille) en metrolijn 4 (noord-zuidverbinding van Gare du Nord naar Saint-Germain-des-Près en Montparnasse).

10. Oppassen voor zakkenrollers. Het grootste risico loop je in de metro zelf vlak bij de deuren: dieven springen graag vlak na het sluitsignaal met hun buit naar buiten. Ook een bekende truc: iemand zorgt voor consternatie bij de draaipoortjes bij de ingang van de metro (ruzie, geveinsd probleem met het deurtje) en een mede-‘passagier’ vlak achter je steelt iets net voordat je door het hekje gaat. Een andere oplichterij om voor op te passen: de ‘dove’ meisjes die op diverse grote stations je handtekening én geld vragen voor het goede doel.

Pickpockets

Lees ook: Leuke betaalbare hotelletjes in Parijs

11. De metrolijnen 2 en 6 rijden deels bovengronds en dat biedt een ander perspectief op de stad. Voor lijn 2 geldt dat voor de stations na halte Jaurès in oostelijke richting, voor lijn 6 vooral vanaf station Cambronne richting Passy. Hier een lijstje met alle bovengrondse metrostations.

12. Met stip de vervelendste metrolijn van Parijs: lijn 13 (Saint-Ouen-Gare Saint-Lazare-Montparnasse), deze metro is berucht: altijd bomvol en lastig in te komen, dus vermijden als je kunt.

13. Basisetiquette: weet dat je de klapstoeltjes bij de deuren alleen mag gebruiken als het rustig is in de metro. Zodra er veel mensen binnen komen hoor je op te staan om ruimte te maken. En sommige Parijzenaars zijn niet te beroerd om je daar streng op te wijzen…

14. RATP, het gemeentelijk vervoersbedrijf van Parijs, heeft een handige gratis app voor smartphones die ook in het Nederlands vertaald is: Next Stop Paris (voor Android en hier voor iPhone). Praktisch om uit te zoeken hoe je ergens snel komt, waar een metrohalte is en wat de openingstijden van een bezienswaardigheid zijn. Voor een heel groot deel zonder internet de gebruiken.

En als je wel internet wilt en kunt gebruiken: het allerbeste is de internationale app Moovit (voor iPhone en Android) die ook realtime vertrekinformatie geeft en die ook aangeeft welke buslijnen je kunt pakken in Parijs. Echt een top-app!

Metro in Parijs

Lees ook: 15 authentieke bistro’s in Parijs

15. Online zoeken naar de ideale route? Check dan deze website waar je simpelweg je vertrek- en eindhalte invult om vervolgens de beste metro- reissuggestie te krijgen.

16. Het mooiste station van Parijs is Arts ét Métiers (lijn 11), dat eruit ziet als de koperen binnenkant van een onderzeeër. Het onhandigste metrostation is Abbesses in Montmartre. Dat station ligt 36 meter onder de grond en heeft een kuitenbijtende trap van 140 treden (of een overvolle lift).

17. Met één metrokaartje kunt je zo vaak overstappen als je wilt (in metro en RER), het blijft 2 uur geldig. Metrokaarten zijn ook te gebruiken in de bus, en ook dan mag je overstappen op een andere bus binnen 1,5 uur. Heel suf alleen: je kunt niet overstappen van metro naar bus of andersom, daarvoor heb je 2 aparte kaartjes nodig.

18. Heb je haast? Vermijd Châtelet-Les Halles en Montparnasse als stations om over te stappen, want de metrolijnen liggen hier ver uit elkaar en je moet er lange stukken lopen over een lopende band.

19. Steppen is verboden in de metro! Heel handig, een step meenemen als je met kinderen naar Parijs gaat. Maar let op: je mag sinds kort niet meer actief steppen, skaten of rolschaatsen in de metrogangen of op het perron, op straffe van €60 boete. De step in je hand dragen mag wel.

20. En ten slotte, ben je heel zwaar beladen met koffers? Skip de metro en kies een taxi of Uber. Er zijn weinig metrostations met liften en roltrappen, dus je zeult je over het algemeen een breuk in de zo mooie maar stokoude Parijse ondergrondse.

Geniet nog even van het klassieke metrokaartje: Parijs geleidelijk afscheid van het papieren ticket métro. 

Het papieren metrokaartje wordt vanaf oktober 2021 gefaseerd afgeschaft in Parijs. Dit is de planning:

– Vanaf 14 oktober 2021 zijn in een honderdtal kleinere metrostations in Parijs geen papieren carnets (pakketjes van 10) meer te krijgen, alleen losse papieren metrotickets.

– Vanaf januari 2022 geldt dit voor alle metrostations.

– Vanaf maart 2022 zijn er carnets alleen nog te koop via een oplaadbare pas, de Navigo Easy. De Navigo Pas (€2) is (ook nu al) te koop bij het loket of in de machines en daar ook oplaadbaar of via de RATP-app op je telefoon. Digitale kaartjes per carnet zijn €2 goedkoper dan hun papieren voorgangers (€14,90 ipv €16,90), maar een nadeel is dat je de pas niet kunt delen met meerdere reizigers. Iedere reiziger moet een eigen laadpas hebben. Voor kinderen kun je op die kaart een carnet met kinderkorting uploaden.

– Losse kaartjes blijven voorlopig nog te koop en oude papieren kaartjes die mensen nog hebben blijven ook nog geldig, maar het aantal toegangspoortjes met een klassieke gleuf zal steeds verder afnemen.

– In de bus in Parijs kun je vanaf nu een los kaarten kopen per SMS (stuur het woord BUS + de lijnnummer naar 93100) . Kosten €2 (1 traject zonder overstappen).

Meer info over het afschaffen van het papieren carnet

metro parijs tips

* Het Forfait Mobilis (voor onbeperkt reizen met metro en bus in 2 zones) is geldig op de dag van aankoop van 0.00-24.00 uur, zie hier de tarieven. Volgens de website van RATP is deze kaart bestemd ‘voor inwoners van Groot-Parijs’, maar in de voorwaarden staat nergens dat toeristen ze niet mogen gebruiken. Bij navraag aan het loket werd ons dat bevestigd. 

LEES OOK:
20 praktische tips voor Parijs
Parijs met kinderen, 25 leuke tips

De 10 leukste wijken van Parijs
Het Louvre met kids: handige tips!

Tekst: Nicky Bouwmeester – copyright frankrijk.nl/2018 Beeld: CC-BY Joanne clifford, Aleix Cortès (wagon), CC-BY/Luc Legay (kaartje), CC-BY/Giacomo Carena1 (opening). Dit artikel is geüpdatet in juni 2021, voor de actuele informatie over metrotickets in Parijs, kijk op de website van de RATP.

21 reacties op “20 tips voor de metro van Parijs”

 1. Bart schreef:

  Ik las dat de metrotickets ook geldig zijn in de RER in parijs. Valt daar dan ook de RER naar Disneyland onder? Of hoort dat niet meer bij de stad parijs?

  • Nicky schreef:

   Hai Bart, ja je kunt metrotickets ook in de RER gebruiken, maar alleen in de zone Parijs-Centrum (=’Zone 1′. Als je naar Disney gaat dan is dat verder weg. Maar je kunt bij de automaten in de metrostations losse RER-kaartjes naar Marne La Vallée–Chessy-–Disneyland Paris krijgen. Prijs: €7,60/volwassenen, €3,80/kinderen tot 10 jaar (enkele reis). Hetzelfde geldt overigens voor bestemmingen als de luchthaven Charles-De-Gaulles, Versailles of het Stade de France. Daarvoor heb je een ‘Billet Ile-de-France’ nodig.

 2. Evelyne schreef:

  Dankjewel voor de goede tips. We gaan eind januari naar Parijs en ik lees graag alle goede tips

 3. Metrocazar schreef:

  Dit is echt een zeer complete beschrijving van de metro in Parijs met 20 super tips (vooral tip #8 is er handig bij het reizen met jongere kinderen).

  Misschien is ons metro-navigatie-systeem voor Parijs ook wel de moeite waard.
  Je hoeft er geen app voor de installeren en het laat je (ook in het Nederlands) zien hoe je het beste naar de bekende plekken in Parijs kunt reizen.

 4. Klarie schreef:

  Hallo,
  Ik heb nog een vraag: als je het pakketje van 10 stuks koopt, kunnen die dan door verschillende personen gebruikt worden of door 1 persoon? En kun je zo’n pakketje bij een automaat op het metrostation kopen. Zo nee, waar kun je het dan wel kopen? Alvast bedankt!

  • Nicky schreef:

   Hai Ariena, ja hoor dat kan! Het zijn gewoon losse kaartjes die je kunt verdelen onder je reisgenoten. En ja, je kunt die pakketjes bij de (steeds zeldzamer wordende) loketten in de metro kopen maar ook in de automaten (credit card/bankpas en ook muntgeld). Ze bestaan voor vol tarief en je hebt ook carnet met tarif reduit (voor kinderen tot 10 jaar).

 5. Marion Groot schreef:

  Heel fijn, al deze tips. Dank!!

 6. Daniel Kenis schreef:

  heel blij met zulke website, toptips!

 7. Carole schreef:

  Sommige metoritjes in #Parijs kun je beter overslaan want.. sneller te voet!! Dat is te zien op deze handige metrokaart van Parijs waarop de afstand tussen twee metrostations is aangegeven in wandelminuten.
  De volledige kaart is hier: http://bit.ly/metrokaart-wandelminuten

 8. Els schreef:

  De metro is snel, maar denk ook eens aan de bus. Er zijn bijna honderd lijnen kriskras door Parijs. De bus is meestal niet de snelste verbinding, maar wel de leukste. Je kijkt naar buiten en rijdt langs allerlei bezienswaardigheden, je komt door leuke buurten en bovendien kun je je voeten eens even rust geven. Let alleen op: als je met een buslijn de hele route heen en terug wilt, moet je voor de terugreis weer een ticket t+ gebruiken. Twee totaal dus.

  • Nicky schreef:

   Je hebt helemaal gelijk Els, met de bus zie je veel meer. Maar wel lastiger uitvinden als buitenlander hoe de routes lopen.. De app Moovit is wat dat betreft een uitkomst!

 9. Jeanette schreef:

  Neem vooral tip twee ter harte! Gisteren moest mijn man zijn kaartje uit de prullenbak vissen (ik had ‘m nog gewaarschuwd!) En nu net op hetzefde station (Bastille) wéér controle: één van onze vier kinderen haar kaartje was blijkbaar niet goed gestempeld en bovendien vekreukeld: € 33,- boete. Ik ben in onvervalst Frans uit mijn dak gegaan (of die sukkels nou echt dachten dat wij zo stom waren om voor de vijf personen te betalen en de zesde zwart te laten rijden….), maar het mocht niet baten. Woest was ik. Nu, een uurtje later kunnen we er hartelijk om lachen: mama die in het Frans over de rooie ging……
  Kortom: houd je kaartje bij de hand totdat je helemaal het metrostation uit bent!

  • Nicky schreef:

   Hoi Jeanette, veel dank voor het delen!! Rechtstreeks uit Parijs en vlak na de woede : -) !

   • Jeanette schreef:

    Graag gedaan (ik zie dat ik in de opwinding wat typfoutjes gemaakt heb 😉 ). We zijn inmiddels weer thuis en hebben er vandaag in de auto nog een paar keer vreselijk om gelachen. Wat ik ook nog even kwijt wil: Tip 8 is ook niet onbelangrijk. Het was af en toe zo druk in de metro dat ik soms echt bang was dat we niet allemaal tegelijk in of uit de metro zouden kunnen komen. Met de kinderen hebben we dus afgesproken: mocht dat gebeuren, uitstappen bij de eerstvolgende halte, de rest volgt dan met de volgende metro (een paar minuten later). Gelukkig was het niet nodig, maar toch een geruststellende gedachte!

 10. Mooie info, complimenten 😉
  Voor mensen met een rolstoel geef ik vaak de tip om een hotel te zoeken bij lijn 14. De andere lijnen geven behoorlijk wat problemen. De meeste treinen zijn niet geschikt voor een rolstoel en vaak is er geen lift. Een andere uitzondering zijn de RER lijnen A en B.
  Een PDF met veel informatie betreffende rolstoel en metro kun je hier vinden: http://www.ratp.fr/en/upload/docs/application/pdf/2010-12/guideacc.pdf
  Niet om te zeuren, maar de losse kaartjes kosten tegenwoordig al € 1,80

  • Nicky schreef:

   Dank Chris, je hebt helemaal gelijk, we passen het aan. En bedankt voor de goeie tip wbt lijn 14, gelijkvloerse ingang en liften inderdaad – handig voor rolstoelgebruikers.

   • Richard schreef:

    Bussen zijn prima rolstoeltoegankelijk in Parijs. Enkele haltes niet (omdat bv het trottoir te hoog is om de plank uit te schuiven) maar dat zijn er maar zeer weinig en wordt aangegeven door de RATP op plattegronden en lijninformatie. Gewoon de bus nemen ipv de metro en daarmee de keuze voor je hotel niet laten beïnvloeden.

    De APP van RATP is ook best goed al heb ik het idee dat tijden meer “richttijden” zijn.

 11. Nikita schreef:

  Kinderen moeten vanaf 4 jaar betalen. Ben op dit moment in Parijs met vijfjarige en moet kaartjes met korting kopen zei de vrouw bij de info.

 12. In aanvulling op Marjan: buiten de spits is het gebruik om in die geautomatiseerde metro’s kinderen voorin te laten zitten, vinden ze prachtig.

 13. Marjan schreef:

  Metrolijnen 1 en 14 zijn compleet geautomatiseerd, zonder chauffeur, heel modern, en meestal heel schoon.
  Om sneller door Parijs te rijden neem ik als het kan de RER. Het metroticket is ook geldig in de RER binnen Parijs.
  De app gebruik ik heel vaak als ik Parijs ben, hij geeft alle mogelijke alternatieven, ook met de bus en hoe lang moet je eventueel lopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *