frankrijk.nl

Bootje varen in Parijs: zo leuk!

Zonder vaarbewijs of vergunning rondvaren op het Bassin de la Villette of het Canal de l’Ourcq! Een superidee als je Parijs bezoekt tijdens de warme zomerdagen: de elektrische huurbootjes van Marin d’Eau Douce. Josée probeerde het uit! 

Zelf bootje varen

Het verhuurbedrijfje heet Marin d’Eau Douce wat letterlijk ‘zoetwatermatroos’ betekent. Humor hebben de jonge eigenaren Nicolas en Olivier dus alvast, met hun elektrische bootjes kan zelfs de grootste nautische nitwit nog overweg. Je krijgt dan ook maar een minuut of 5 uitleg over hoe de boot werkt en hop, weg ben je!

Bootje-parijs-marin-eau-douce

Picknickvaren met vrienden

De in totaal 17 bootjes liggen in het Bassin de la Villette, aan de noordoostkant van Parijs (metro Stalingrad), waar ’s zomers ook Paris Plages is. De boten zien er strak uit, met hun rode kussens en zonnescherm. En inderdaad, tamelijk foolproof, deze bootjes. De vaartuigen zijn er in 3 maten: voor 5, 8 of 11 personen. Hoewel het bassin grenst aan het mooie Canal Saint-Martin kun je dat bekende kanaal jammergenoeg nog niet afzakken. Te veel gedoe met alle sluizen, merkten Nicolas en Olivier bij een aantal testvaarten, dus ze zoeken nog naar een oplossing.

Van Bassin de la Villette tot Canal de l’Ourcq

Voorlopig adviseren ze je om van het bassin zelf te profiteren of de noordkant op te varen, over het Canal de l’Ourcq. Dat betekent zoveel als: alsmaar rechtdoor. De start is al leuk tijdens de zomer, dan  is het Bassin de la Villette onderdeel van Paris Plages, met strand, zwembad en tal van kinderactiviteiten.

Bootje-parijs-marin-eau-douce

Daarna passeer je het altijd levendig Parc de la Villette, met de grote zilverkleurige bol La Géode als blikvanger. Langs de kade tal van gepimpte boten en verderop artistieke graffiti op de muren van de grote gebouwen van het industrieel terrein dat je passeert. Altijd wat te zien: een rijnaak die wordt leeggehaald met een grijper, fietsers langs de waterkant en picknickende groepjes op de kade.

Bootje-parijs-marin-eau-douce

Ben je dit alles voorbij dan is er ruimte voor rust en vaar je tussen steeds groener wordende waterkant van een groot park, La Poudrière, waar het bijna voelt alsof je op het platteland bent.

Dolce vita op het water

Zelfs als je dichter bij de stad blijft, krijg je op het water toch al snel het gevoel dat je er even helemaal uit bent. De bootjes zijn elektrisch, dus ze stinken niet en maken weinig lawaai.

Marin d'eau Douce Bootje varen in Parijs

Je mag eten en drinken meenemen aan boord, dus wij hadden een gevulde picknick rugzak mee. Bij het kantoortje aan de kade verkopen ze ook kleine versnaperingen als chips, koek tot aperitiefmanden (€7 p.p.). Stelregel is wel: als de schipper het qua drank maar een beetje rustig houdt. ‘Drink niet als Kapitein Haddock’, staat er wijs op de website.

Conclusie: met 37 graden op de thermometer was dit de perfecte invulling van onze middag, na een warme ochtendfietstocht door de stad (ja, een Vélib-stalling vlakbij) . Bovendien is het een ontzettend leuke ervaring om zo een onbekend stukje Parijs vanaf het water te zien! En spoiler-alert: sinds 2022 kun je deze bootjes ook huren in Lille en Straatsburg!

Prijzen: €40 (1 uur), €70 (2 uur), €100 (3 uur) voor een 5-persoonsbootje. Meer informatie: www.marindeaudouce.fr

Hoe werkt het? Kies je boot op de site, het tijdstip en duur van je tocht en betaal online met een creditcard. Reserveer enkele weken van te voren als je zeker wilt zijn dat er plek is in de weekenden. Doordeweeks is het makkelijker. Bij aankomst teken je een contract en wordt er op je creditcard een borg van €300 gereserveerd.

PLUS+
–  Als het regent kun je de reservering verschuiven naar een volgend moment dat er plek is en voor doorzetters zijn er regenjassen te leen.
–  Voor kinderen onder 16 jaar is er een (verplicht)zwemvest aan boord.
–  Tijdens de tocht kun je op een paar plaatsen (aangegeven op de map die je meekrijgt) aanleggen voor een picknick of een spelletje (jeu de boules te huur €5!)
– Er zijn ook speciale kinderbootjes in een afgezet gedeelte van het Bassin de la Vilette.

MIN-
–  Jammer dat je niet in je eentje het Canal Saint-Martin op mag en de Seine is al helemaal off-limits, maar dat geldt voor alle plezierbootjes…

LEES OOK:
Berges de Seine, strandgevoel in Parijs
25 tips voor Parijs met kinderen
15 authentieke bistro’s in Parijs
Paris Plages, nog steeds dé zomerattractie in Parijs

Tekst: Merel de Vries  Beeld: Josee Schouten & Merel de Vries, Marin d’Eau Douce

3 reacties op “Bootje varen in Parijs: zo leuk!”

  1. Je kunt je afvragen hoe nuttig het toevoegen van het Canal Saint-Martin is, als je weet dat je daarna de Seine niet op mag. Dat kanaal is 4,5 km lang (waarvan een deel dan ook nog in een tunnel) en telt negen sluizen. Die sluizen vreten tijd, en je moet nog terug ook. Dat maakt een leuk uitstapje wel heel erg duur.

  2. Nicky schreef:

    Hoi Karin, als je alleen en beetje wilt dobberen op het Bassin de la Vilette is een uurtje al voldoende. Wil je het Canal de l’Ourq een stukje invaren en ook de tijd hebben voor een drankje of hapje onderweg dan heb je 2 of 3 uur nodig. Laat ons weten hoe het je beviel!

  3. karin schreef:

    Hoe leuk!
    Is een uurtje voldoende of is twee uur beter?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *