frankrijk.nl

Parijs opent nieuw park aan de Seine

Na de linkeroever is nu ook de rechteroever van de Seine gesloten voor auto’s. In het nieuwe ‘Parc Rives de Seine’ is 10 km waterkant gereserveerd voor wandelen, fietsen, zonnen, spelen, picknicken of een terrasje pakken. Leuke plek!

Parijs Park oevers Rives de Seine

Burgemeester Anne Hidalgo heeft ervoor moeten knokken. Tegenstanders waarschuwden voor extra files in Parijs, maar het park kwam er toch. Sinds 2 april is ook de rechteroever van de Seine gesloten voor verkeer. Vanaf het Louvre tot op de hoogte van Bastille zijn er aan de waterkant kleine grasvelden, terrasjes, pétanque-banen, klimmuren en klauterplekken voor kinderen gekomen. Inderdaad, op dezelfde locatie als het jaarlijkse Paris Plage, zij het een stuk eenvoudiger, zonder zand, palmbomen, strandstoelen of waterfonteinen. Maar vanaf nu dus het hele jaar rond!

Parijs Park oevers Rives de Seine

Zonnen, wandelen of spelen

Al eerder werd de linkeroever van de Seine – tussen Musée d’Orsay en de Eiffeltoren – geopend voor voetgangers en sporters. Dat project heette Berges de Seine, lees hier ons eerdere artikel. Beide recreatieve oevers hebben nu samen de naam Parc Rives de Seine gekregen en beslaan samen totaal 10 km waterkant. Hierbij een fotoimpressie van het nieuwe deel, op de rechteroever, waar Nicky dit weekend ging kijken.

Parijs Park oevers Rives de Seine

Zo vlak langs het water kunnen wandelen en rondhangen is inderdaad heerlijk. De glinsterende Seine, de voorbijkomende boten, het uitzicht op de Conciergerie, het Ile de la Cité en het Ile Saint-Louis… Superplekje in het hart van de stad. Er zijn wc’s en een paar kleine barretjes of buvettes, zoals ze zo leuk heten in het Frans.

Sous les pavés la plage

Echt een leuke nieuws spot in Parijs dus, waar je tot in begin van de avond vol van de zon kunt genieten (terwijl de linkeroever veel eerder schaduw heeft). Zoals burgemeester Hidalgo terecht aanvoerde tegen alle klagende automobilisten: begin van de vorige eeuw was de Seine ook al een plek om te ontspannen. Toen werd er zelfs nog gevist en gezwommen in de rivier. Dus nu krijgen de Parijzenaren ‘hun’ oevers echt weer terug en dat is een aanwinst voor de stad. Sous les pavés, la plage!

Parijs Park oevers Rives de Seine

PLUS+
– Op deze oever van de Seine zijn er over de volle lengte hekjes langs het water, iets wat niet het geval is op de linkeroever (Musée d’Orsay tot Eiffeltoren). Rustiger gevoel als je met kleine kinderen bent!
– Als je Pont Neuf oversteekt en meteen rechts de trap naar beneden neemt, kunt je ook een boottochtje maken met de Vedettes de Paris (rondvaart 1 uur, €14 volwassenen).

 

Parijs Park oevers Rives de Seine
Parijs Park oevers Rives de Seine

Parijs Park oevers Rives de Seine

Parijs Park oevers Rives de Seine

Parijs Park oevers Rives de Seine

Parijs Park oevers Rives de Seine

 

Al onze Parijs-tips bijeen op je smartphone of tablet? Bestel ons nieuwe ebook Insidertips Parijs met kinderen, bijna 50 pagina’s dik! Introductieprijs €4,95

Tekst en beeld: Nicky Bouwmeester/frankrijk.nl

LEES OOK:
Strandgevoel op de linkeroever van de Seine
Bootje huren in Parijs
Kidstour: fietsen door Parijs

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *