frankrijk.nl

Nieuw drijvend museum op de Seine

De hipste plek van Parijs op het moment? Fluctuart, een nieuw museum voor street art, dat drijft onder de Pont des Invalides. Naast 1.000 m2 expositieruimte vind je er een dakterras en een bibliotheek over graffiti en straatkunst. 

Ter hoogte van het Grand Palais en Invalides kun je sinds kort terecht in het eerste drijvende museum van Parijs. Fluctuart heet dit nieuwe ‘Centre d’Art Urbain’ waar werken van belangrijke straatkunstenaars te zullen zijn op 3 verdiepingen. Het museum opent met Swoon, een bekende straatkunstenares uit New York die hier ter plekke diverse werken maakte. En een van de volgende exposities zal in het teken staan van Banksy, de beroemde Engelse graffitikunstenaar.

Flutuart streetart museum Parijs

Street art: levendige scene in Parijs

Ook Parijs heeft al sinds de jaren ’80 een levendige street art en graffiticultuur. In wijken als Quartier Latin (Bièvre), Montmarte, de Marais en het 20e arrondissement kun je op straat indrukwekkende muurschilderingen, sjabloonkunst, affiches en mozaïeken ontdekken. Bekende Franse straatkunstenaars zijn bijvoorbeeld JR, Jef Aérosol, MissTic en Space Invader.

nieuwe street-art museum in Parijs drijft op de Seine

Het bruist rond de Seine

Het nieuwe museum Fluctuart zal tijdens 3 grote exposities per jaar steeds een andere kunstenaar in het licht zetten. Het museumschip ligt overigens voor de linkeroever van de Seine, aan de nu autovrije rivierkades met veel terrassen en ‘strandtenten’ (lees ook ons artikel over de Berges de Seine). Volgens een nieuw plan van de gemeente komen er in de toekomst nog veel meer drijvende musea en bars op de Seine. De naam van het hippe nieuwe museum is overigens een verwijzing naar het devies van Parijs: Fluctuat nec mergitur (‘geslagen door de golven, maar niet gezonken’). Sinds de aanslagen in Parijs is deze leus veel in graffiti gebruikt. Het museum is ontworpen door de Seine Design, een architectenbureau dat eerder een drijvend hotel en een futuristische restaurantboot van Alain Ducasse ontwierp.

Fluctuart, naast de Pont des Invalides, Parijs 7e arron. Dagelijks geopend, van 12.00 uur-0.00 uur, gratis toegang. Expositie over Swoon t/m september 2019, Daarna: Veni Vidi Vici een eerbetoon aan Leonardo Da Vinci (november 2019 t/m april 2020)Daarna  Meer informatie: fluctuart.fr

street-art in Parijs

Al onze Parijs-tips bijeen op je smartphone of tablet? Bestel ons nieuwe ebook Insidertips Parijs met kinderen, bijna 50 pagina’s dik! Introductieprijs €4,95

ebook Parijs met kinderen

LEES OOK:
10 musea in Parijs die je gezien wilt hebben
Drijvend designhotel op de Seine
Leuke hippe hotels in Parijs
Strandgevoel in Parijs: de Berges de Seine

Beeld: CC/Fluctuart & NickyB (collage graffiti Parijs). Opening: CC/Seine Design

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.