frankrijk.nl

Milieusticker nodig voor Parijs

Sinds 2017 is de binnenstad van Parijs een permanente milieuzone waar automobilisten alleen nog met een milieuvignet mogen rijden. Geldt deze maatregel ook voor Nederlanders? Heb je een milieusticker nodig op de ringweg van Parijs? En hoe kun je zo’n sticker kopen?

milieusticker Parijs automobilisten

Het milieuvignet voor Parijs in 7 vragen

 1. Waarom hebben automobilisten een milieusticker nodig in Parijs?

Parijs is sinds 2017 een permanente milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR) waar alle voertuigen een speciaal vignet moeten dragen op de voorruit. Deze milieusticker, het vignet Crit’Air genaamd, bestaat in 6 categorieën, afhankelijk van hoe schoon het voertuig is. De lagere categorieën krijgen rijbeperkingen opgelegd op dagen met veel luchtvervuiling, de zogeheten ‘pics de pollution’. Vanaf 1 juli 2019 zijn voertuigen uit categorie 4 alleen nog toegestaan in Parijs in het weekend en s’avonds na 20.00 uur. Categorie 5 (o.a. diesels van voor 2001) mag vanaf juli 2019 helemaal de stad niet meer in.

2. Voor wie is de milieusticker in Parijs van toepassing?

Het milieuvignet van Crit’Air is verplicht voor alle voertuigen die op doordeweekse dagen overdag in de binnenstad van Parijs rijden: auto’s, bussen, vrachtwagens, scooters… En dus ook voor de auto’s of caravans van buitenlandse automobilisten.

3. Heb je het milieuvignet ook nodig voor de ringweg van Parijs?

Meestal niet, soms wel. De boulevard Périphérique valt buiten de permanente milieuzone van Parijs, dus op de ring heb je meestal geen vignet nodig. Dat geldt ook voor een bezoek aan Disneyland Parijs, het Stade de France of Château de Versailles. Maar tijdens periodes van extreme vervuiling kan de milieuzone tijdelijk vergroot worden tot aan de A86, de tweede ringweg rond groot Parijs. In die periodes heb je dus ook op de ring van Parijs een milieusticker nodig. In 2019 was dit een keer of 5 het geval. Diesels van voor 2001 mogen zoals gezegd helemaal niet meer op de ringweg rijden en ook het Bois de Vincennes en Bois de Boulogne (de twee grote bossen aan de oost- en westkant van Parijs) zijn verboden terrein.

Lees ook: 7 dingen die je moet weten over de périphérique van Parijs

4. Welke boete riskeer je zonder milieusticker in Parijs?

Automobilisten die op een doordeweekse dag tussen 8.00 uur en 20.00 uur de binnenstad van Parijs binnenrijden zonder vignet riskeren een boete van €68.

5. Geldt deze milieuregel alleen voor Parijs of ook voor andere Franse steden?

Het Crit’Air-vignet is permanent verplicht in Parijs, Grenoble, Lyon, Lille en Straatsburg. In diverse andere Franse steden heb je het ecovignet alleen nodig op dagen met extreme luchtvervuiling, zoals in Annecy, Dijon, Clermont-Ferrand, Montpellier, Marseille, Orléans, Bordeaux, Pau, Rennes, Valence, Toulouse.

Lees ook: milieuvignet nodig op de Franse autoroutes?

6. Heeft elke Franse stad een eigen milieusticker?

Nee, er is maar één soort sticker voor heel Frankrijk en het vignet is onbeperkt geldig. Zolang het vignet maar leesbaar blijft hoeft het niet te worden vernieuwd.

7. Hoe kun je zo’n Franse milieusticker bestellen en wat kost het?

Het Crit’Air-vignet kun je alleen online bestellen op een website van de Franse overheid: www.certificat-air.gouv.fr. Klik op ‘applying for your certificate‘. Je moet naam, adres en kenteken invullen, betalen per creditcard en daarna ontvang je het passende vignet automatisch thuis per post. Het vignet kost €4,21 inclusief verzendkosten naar Nederland, levertijd 10 dagen.

LET OP! Er zijn commerciële websites die het vignet aanbieden voor €20 of meer, maar dat is dus veel te veel. Atout France heeft overigens ook een handige Nederlandse handleiding gemaakt bij het formulier dat je online moet invullen op de hierboven genoemde officiële website van Crit’Air.

Tips over parkeren in Parijs. Wij raden je aan om vooraf online een parkeerplaats te reserveren in Parijs. Bon voyage!

LEES OOK:
Autorijden in Parijs: 7 handige tips & adviezen
Hotels met zwembad langs de autoroute
Knipperlichtgedrag en nog 9 dingen die de Fransen net even anders doen

Tekst: Nicky Bouwmeester/copyright frankrijk.nl (laatste update mei 2019). Beeld: CC/Luc Mercelis (Champs-Elysées), stickers CC/Crit’Air. Bron: Nouvelle étape Crit’Air

AL ONZE FRANKRIJK-TIPS ONTVANGEN? VOLG ONS OP FACEBOOK OF SCHRIJF JE IN VOOR ONZE 2-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF 

4 reacties op “Milieusticker nodig voor Parijs”

 1. Nicky schreef:

  NB! In aanvulling op antwoord 1: Marcel v.d. P. voegde per e-mail toe dat voertuigen van voor 1997 die NIET op benzine of diesel rijden maar op schone brandstoffen zoals LPG, waterstof of hybride-vormen, wél in aanmerking komen voor het Franse milieuvignet. En zelfs voor de hoogste categorieën. Merci Marcel, voor deze precisiering

 2. Fred schreef:

  Als men binnenkort voor ieder Europees land een andere sticker nodig heeft en dan nog een tolbadge voor ieder, zal ik waarschijnlijk nog een boete krijgen omdat ik niet meer door de vooruit kan kijken.

 3. RL schreef:

  Wéér een sticker er bij. Kan nog wel naast de Nederlandse parkeervergunning en de Duitse milieusticker.
  En dan bij de spiegel nog de tolbadge waarvan de voet muurvast zit.

 4. rob schreef:

  Misschien wordt het tijd dat alle steden in Europa dit gaan overnemen. Blijft een vorm van automobilist pesten. Als iedereen dit doet, doet het niet zo zeer en krijgen gemeenten weer een extra centje om hun financiële gaten te dempen