frankrijk.nl

Milieusticker nodig voor Parijs?

Sinds 2017 is de binnenstad van Parijs een milieuzone waar automobilisten alleen nog met een ecovignet mogen rijden. Geldt deze maatregel ook voor Nederlanders? Heb je een milieusticker nodig op de ringweg van Parijs? En hoe kun je zo’n sticker kopen?

milieusticker Parijs automobilisten

Het nieuwe milieuvignet voor Parijs in 7 vragen

 1. Waarom hebben automobilisten een milieusticker nodig in Parijs?

Parijs is sinds 15 januari 2017 een permanente milieuzone (Zone à Circulation Restreinte, ZCR) waar alle voertuigen een speciaal vignet moeten dragen op de voorruit. Deze milieusticker, het vignet Crit’Air genaamd, bestaat in 6 categorieën, afhankelijk van hoe schoon het voertuig is. Auto’s van voor 1997 die op benzine of diesel rijden krijgen géén sticker en mogen op doordeweekse dagen tussen 8.00 uur en 20.00 uur niet meer de binnenstad in. Hetzelfde geldt voor motoren van voor 2000. Voor de laagste categorieën stickers kunnen rijbeperkingen worden opgelegd op dagen met veel luchtvervuiling, de ‘pics de pollution’.

2. Voor wie is de milieusticker in Parijs van toepassing?

Het ecovignet van Crit’Air is verplicht voor alle voertuigen die op doordeweekse dagen overdag in de binnenstad van Parijs rijden: auto’s, bussen, vrachtwagens, scooters… En dus ook voor de auto’s of caravans van buitenlandse automobilisten. 

3. Wanneer gaat deze regel in?

Voor Franse automobilisten is de regel al sinds begin 2017 van kracht. Sinds maart 2017 geldt deze ook voor alle auto’s met een buitenlands kenteken.

4. Heb je het milieuvignet ook nodig voor de ringweg van Parijs?

De Boulevard Périphérique valt NIET onder de milieuzone van Parijs, dus wie alleen over de buitenring rijdt, heeft in principe geen sticker nodig. Ook bij een bezoek aan het Disneyland Parijs of het Stade de France of Château de Versailles heb je gewoonlijk géén milieusticker nodig. MAAR… op 22 juni 2017 werd duidelijk dat de verplichte zone voor het milieuvignet tijdelijk vergroot kan worden op dagen met veel luchtvervuiling. De prefectuur van Parijs kan dan zelfs bepalen dat een gebied tot aan de A86, de tweede ringweg rond groot Parijs, gedurende enkele dagen verboden terrein is voor voertuigen uit de laagste categorieën van Crit’Air. In dat geval heb je dus ook op de ring van Parijs een milieusticker nodig.

Lees ook: 7 dingen die je moet weten over de périphérique van Parijs

5. Hoe kun je zo’n Franse milieusticker bestellen en wat kost het?

De Crit’Air-vignetten zijn voor buitenlanders sinds 1 februari 2017 online te bestellen op een website van de Franse overheid: www.certificat-air.gouv.fr. Klik op ‘applying for your certificate‘. Je moet naam, adres en kenteken invullen, betalen per creditcard en daarna ontvang je het passende vignet automatisch thuis per post. Het vignet kost €4,21 inclusief verzendkosten naar Nederland, levertijd 3-5 weken.

PAS OP! Er zijn commerciële websites die het vignet aanbieden voor €20 of meer, maar dat is dus veel te veel.  Het Hurktoilet heeft overigens ook een handige Nederlandse handleiding gemaakt bij het formulier dat je online moet invullen op de hierboven genoemde officiële website van Crit’Air.

6. Welke boete riskeer je zonder milieusticker in Parijs?

Automobilisten die op een doordeweekse dag tussen 8.00 uur en 20.00 uur de binnenstad van Parijs binnenrijden zonder vignet riskeren een boete van €68 (of €45 als je het geld binnen 15 dagen overmaakt).

Lees ook: 6 Franse verkeersboetes die je wilt vermijden

7. Geldt deze milieuregel alleen voor Parijs of ook voor andere Franse steden?

Het Crit’Air-vignet is vooralsnog alleen in Parijs permanent verplicht. In Grenoble, Lyon, Lille en Straatsburg heb je het ecovignet alleen nodig op dagen met extreme luchtvervuiling (de officieel uitgeroepen pics de pollution). In de toekomst willen ook steden als Bordeaux, Cannes, Dijon, Reims en Toulouse hun binnenstad tot milieuzone maken.

De milieusticker van Crit’Air is geldig voor al deze toekomstige Franse zones en heeft géén beperkte geldigheidsduur. Zolang het vignet maar leesbaar blijft hoeft het dus niet te worden vernieuwd.

Tekst: Nicky Bouwmeester/copyright frankrijk.nl (laatste update februari 2018).

AL ONZE FRANKRIJK-TIPS ONTVANGEN? VOLG ONS OP FACEBOOK OF SCHRIJF JE IN VOOR ONZE 2-WEKELIJKSE NIEUWSBRIEF 

Beeld: CC/Luc Mercelis (Champs-Elysées), stickers CC/Crit’Air.

LEES OOK:
Autorijden in Parijs: 7 handige tips & adviezen
Hotels met zwembad langs de autoroute
Knipperlichtgedrag en nog 9 dingen die de Fransen net even anders doen

4 reacties op “Milieusticker nodig voor Parijs?”

 1. Nicky schreef:

  NB! In aanvulling op antwoord 1: Marcel v.d. P. voegde per e-mail toe dat voertuigen van voor 1997 die NIET op benzine of diesel rijden maar op schone brandstoffen zoals LPG, waterstof of hybride-vormen, wél in aanmerking komen voor het Franse milieuvignet. En zelfs voor de hoogste categorieën. Merci Marcel, voor deze precisiering

 2. Fred schreef:

  Als men binnenkort voor ieder Europees land een andere sticker nodig heeft en dan nog een tolbadge voor ieder, zal ik waarschijnlijk nog een boete krijgen omdat ik niet meer door de vooruit kan kijken.

 3. RL schreef:

  Wéér een sticker er bij. Kan nog wel naast de Nederlandse parkeervergunning en de Duitse milieusticker.
  En dan bij de spiegel nog de tolbadge waarvan de voet muurvast zit.

 4. rob schreef:

  Misschien wordt het tijd dat alle steden in Europa dit gaan overnemen. Blijft een vorm van automobilist pesten. Als iedereen dit doet, doet het niet zo zeer en krijgen gemeenten weer een extra centje om hun financiële gaten te dempen