frankrijk.nl

10 musea in Parijs die je gezien moet hebben

Parijs heeft zoveel geweldige musea dat het tijdens een lang weekend in de stad nog lastig kiezen is. Maar om deze 10 kun je eigenlijk niet heen!

1. Het Louvre

Louvre-parijs-met-kinderen

Het best bezochte musea ter wereld heeft niet echt een introductie nodig. Met 14 km aan zalen is het Louvre een waar doolhof van kunst uit de antieke oudheid tot de 19e eeuw. Je kunt er oog in oog staan met topstukken als de Venus van Milo, de Niké van Samothrake of de Mona Lisa. Ook de collecties met Egyptische, Mesopotamische en Perzische kunst zijn indrukwekkend. Ga je met kinderen lees dan deze handige deze tips.

Collectie: antieke beschavingen tot Europese kunst uit 1848. Meer info  & skip-the-line-kaartjes

2. Musée d’Orsay

Musee d'Orsay Parijs

Dit spectaculaire museum in een vroeger treinstation aan de Seine bevat een de grootste verzameling impressionistische schilderijen ter wereld. Met beroemde werken van Franse meesters als Manet, Monet, Cezanne, Renoir en Degas. Lees ons artikel

Collectie: schilder- en beeldhouwkunst van 1848 tot 1914. Meer info & skip-the-line-kaartjes

3. Centre Pompidou

Pompidou gaat inhoudelijk door waar Musée d’Orsay ophoudt. Je vindt in dit bekende en opvallend vormgegeven museum dus veel vroeg-moderne kunst van onder meer Picasso, Braque, Matisse, Van Dongen, Breton, Giacometti, Dubuffet en Mondriaan. Op de bovenste verdieping zijn er vaak goede exposities én je hebt er een prachtig uitzicht over Parijs.

Collectie: moderne kunst van 1905 tot 1960. Meer info & skip-the-line-kaartjes

4. Musée Picasso

museum in parijs musee picasso

In het hart van de Marais staat het belangrijkste Picassomuseum ter wereld. In een prachtige 17e-eeuws herenhuis hangen duizenden werken van de Spaanse schilder, die tijdens zijn vruchtbaarste en meest vernieuwende jaren in Parijs woonde. Ook zijn er doeken te zien uit Picasso’s eigen kunstverzameling, van schilders die hij bewonderde zoals Cézanne, Degas en Matisse.

Collectie: meer dan 5000 werken van Picasso. Meer info & skip-the-line-kaartjes

5. Musée de l’Orangerie

Musee Orangerie Parijs

In het park van de Tuilerieën is een vroegere wintertuin ingericht als museum. Je kunt er de waterlelies van Monet zien, op meterslange doeken die hele zalen vullen. Bijzonder, zo groot en zo dichtbij! Daarnaast is er een sympathieke en overzichtelijke verzameling van kunst uit de 19e en begin 20ste eeuw. Met werken van Modgliani, Picasso, Douanier Rousseau en vele anderen.

Meer info & skip-the-line-kaartjes

6. Musée du Quai Branly

Musee Branly Parijs

Collectie: ‘primitieve’ kunst uit Afrika, Oceanië, Azië en Zuid-Amerika. Meer info & skip-the-line-kaartjes

7. Musée Rodin

Musée Rodin 2015

Vlak bij Invalides staat het museum van de 19e-eeuwse beeldhouwer Rodin. Ook voor mensen die niet heel bekend zijn met diens werk is dit een indrukwekkende plek, omdat een groot deel van de beelden zijn opgesteld in de mooie grote tuin rond de villa waarin het museum huist. Uiteraard zijn ‘Le Baiser’ en ‘Le Penseur’ hier te zien.

Collectie: 7.000 beelden en tekeningen van Auguste Rodin (1840-1917). Meer info & skip-the-line-kaartjes

8. Fondation Louis Vuitton

fondation-louis-vuitton Paris

In het Bois de Boulogne ligt een van de spannendste nieuwe aanwinsten van Parijs: de Fondation Louis Vuitton. In een bijzonder fotogeniek gebouw van architect Frank Gehry zijn wisselende tentoonstellingen van impressionistische of moderne kunst. Trek extra tijd uit om foto’s te maken op de diverse balkons van het gebouw.

Collectie: moderne en hedendaagse kunst. Meer info & skip-the-line-kaartjes

9. Musée des Arts décoratifs

deign- en modemuseum in Parijs

In een zijvleugel van het Louvre zit het mooie museum voor toegepaste kunsten. De vaste collectie bestaat uit meubels, sieraden, speelgoed en gebruiksvoorwerpen. Zoals vazen van Lalique, artdeco interieurs, vintage reclame-affiches en een geweldige selectie designstoelen van 1940 tot nu (Corbusier, Paulin, Starck).

Collectie: kunstvoorwerpen, meubels, speelgoed, reclame en design uit de middeleeuwen tot het heden. Meer info

10. Le Petit Palais

petit-palais-binnentuin

Tegenover het Grand Palais (bij de Champs-Elysées) ligt dit kleinere paleis dat ook in 1900 gebouwd is voor de Wereldtentoonstelling. Er zijn vaak spraakmakende exposities en de vaste collectie kun je gratis bezoeken. Er hangt vooral kunst uit de Belle Epoque, zoals een bekend portret van Sarah Bernhardt en stadsgezichten van Parijs. Het gebouw zelf is ook mooi en dat geldt helemaal voor de elegante binnentuin met lunchterras. Meer info & kaartjes voor tijdelijke exposities

Dit zijn de belangrijkste musea van Parijs, de echte must-sees, maar binnenkort publiceren we ook een lijstje met kleinere, onbekende musea in de hoofdstad. Zie in de tussentijd alvast ons artikelen over: Musée de Montmartre & Musée Gustave Moreau,  over 5 mooie kleine musea in de Marais en ons bezoekje aan het magische Musée de la Chasse.

LEES OOK:
Het Louvre met kinderen: 7 tips
10 lunchadressen rond het Louvre
De 10 mooiste wijken van Parijs

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: Louvre-kind, Orangerie, Centre Pompidoy: ©Nicky Bouwmeester, Musée Branly-CC-HoVistoNinoVolare,  Musée-d-Orsay/CC-Shadowgate, Musée Rodin/CC-Jerome Manoukian, Fondation Louis Vuitton/CC-Fred Romero, CC-Lazlo Horvath/MAD, Petit Palais binnentuin/CC-GuilhemVellut, Musée Rodin-tuin/CC-Jerome-Manoukian-MR, Musée Picasso-CC/Heymann Renoult.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *