frankrijk.nl

Musée d’Orsay, must-see in Parijs

Bij elk bezoek aan Parijs willen wij het liefste even langs het Musée d’Orsay. Een magische plek die nooit gaat vervelen, zeker als je van impressionistische kunst houdt. 7 tips en weetjes over dit beroemde museum.

1. Alleen het gebouw al is prachtig: Gare d’Orsay was een oud treinstation op de linkeroever van de Seine. Het werd gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1900 maar raakte vanaf 1950 in onbruik, omdat het te klein werd voor moderne treinen.

2. Er was in die tijd sprake van sloop en het treinstation was enige tijd een opvangcentrum voor daklozen. Maar president Mitterand koos voor een andere bestemming: in 1986 heropende het Orsay als een van de grootste en spectaculairste musea van Europa.

Musee d Orsay must-see in Parijs

3. Bij de renovatie hielden de architecten de indrukwekkende volumes van het station intact, zodat vooral de centrale zaal van het museum een imposante ruimte is.

4. De museumcollectie concentreert zich op kunst uit 1848 tot 1914 en gaat qua tijdperk ‘door’ waar de collectie van het Louvre ophoudt. Veel impressionisme dus, maar ook post-impressionisme en Art Nouveau.

Musee d Orsay museum in oud treinstation

5. Manet, Monet, Cezanne, Renoir, Dégas, Matisse, Gauguin... alle bekendste Franse schilders hangen hier bijelkaar! Soms weet je bijna niet meer waar je moet kijken er is zo veel en het is allemaal zo mooi. Een soort greatest hits van 19e-eeuwse Franse schilderkunst!

6. Een prettig museum ook om te doen met kinderen (gratis toegang), want een minder groot en ook half zo druk als het Louvre. De  meeste kinderen (en zelfs tieners) hebben bovendien wel wel wat met de romantische thema’s van de impressionisten. Verder is er een prachtige  grote maquette van de wijk rond de Opera: je ziet de huizen liggen onder een glazen vloer waar je overheen kunt lopen. Ook altijd een succes.

7. Ook heeft Musée d’Orsay heeft 2 prachtige restaurants om even na te zitten… Aan de kant van de Seine ligt het café-restaurant onder de mythische stationsklok. En boven de ingang van het museum is er een chic lunchrestaurant/theesalon in de vroegere balzaal van het hotel dat in het treinstation gevestigd was. Bijzondere plek om koffie en een éclair te bestellen onder kroonluchters en barokke plafondschilderingen!

Van Gogh in Musée d'Orsay

Praktische tips voor Musée d’Orsay

– Zoals voor alle grote musea is het ook bij het Musée d’Orsay verstandig vooraf te bedenken wat je wilt zien, anders is het snel te veel.
Koop vooral al kaartjes online (€17), je betaalt dan wel iets meer maar het scheelt je een hoop wachttijd! Er bestaan ook combitickets Musée d’Orsay & de Orangerie (€22), ook een prachtig museum, aan de overkant van de Seine, waar onder meer de waterlelies van Monet hangen en werken van Picasso en Modgliani.

Beeldhouwkunst in Musee d'Orsay
– Drukte ontlopen? Ga begin van de avond! Het museum is op donderdag geopend tot 21.00 uur.
– Let op, ’s maandags gesloten.
-Ga niet op de 1e zondag van de maand, dan hebben alle grote musea gratis toegang en is het erg druk, ook in Musée d’Orsay!
– Leuk om te doen: na afloop de weg oversteken naar de Seine en daar meteen de grote trap naar beneden nemen. Dan kom je op de Berges de Seine waar diverse terrassen, eettentjes en speelplekken voor de kinderen zijn, direct aan het water.

Musée d’Orsay, din-zon, 9.30-18.00 uur, donderdag to 21.00 uur. Meer informatie: musee-orsay.fr, entree €14 (avondtarief €12), gratis voor kinderen tot 18 jaar, en gratis voor Europese jongeren tot 25 jaar (ID-kaart met foto laten zien).

Van Gogh in Musée d'Orsay

Musee d Orsay must-see in Parijs

Tekst: C/frankrijk.nl Beeld: Ulrike Grafberger (behalve buitenfoto CC/Joe de Sousa en café/Graham Surchard).

LEES OOK:
20 praktische tips voor Parijs
Parijs-tips voor ouders en kinderen
Musée Rodin, museum in Parijs met prachtige beeldentuin

Reacties zijn gesloten.