frankrijk.nl

De Catacomben van Parijs

Met tieners naar Parijs? Een bezoekje aan de catacomben is vaak een groot succes! Er gaan spannende verhalen rond over het mythische doolhof onder de stad dat grotendeels gesloten is voor publiek. Maar een aantal gangen kun je bezoeken. Spannend!

Cataphiles heten ze. De liefhebbers van het immense gangenstelsel onder Parijs dat samen 300 km lang is. Het gaat om de vroegere steengroeven waar de bouwstenen voor de Notre-Dame en andere gebouwen in de stad vandaan komen. Wie de juiste putdeksels weet te lichten, de goede kelderdeuren weet te openen, vindt een van de ingangen van dit ondergrondse labyrint. Maar je moet wel de weg kennen. Of op pad gaan met een betrouwbare gids en een goede hoofdlamp, want er zijn talloze verhalen over tieners die dagenlang rondzwierven tot hun redding kwam…

Ondergrondse feesten

Dat gevaar weerhoudt sommigen er niet van om in de gangen onder Parijs af te spreken voor nachtelijke feesten in ondergrondse zalen vol graffiti. Er bestaat een geheime gemeenschap van cataphiles: Parijzenaren uit alle sociale lagen, van punkers tot bankiers, die genieten van dit parallelle leven diep onder de boulevards. In het hoofddeel van het gangenstelsel (onder het Quartier Latin, Saint-Germain en de 14e en 15e arrondissementen) zijn bovendien diverse pleisterplaatsen. Zoals de plek waar een 18e-eeuwse nachtportier begraven ligt, die hopeloos verdwaalde toen hij een flesje wilde stelen uit een wijnkelder. Of het stenenkabinet van een bovengronds museum. En zelfs een Duitse ‘bunker’.

catacomben van Parijs

Bezoekbaar deel van de catacombes

De cataphiles hebben een illegale hobby, want afdalen in de catacomben is volgens de Franse wet verboden. Maar een klein deel van het gangenstelsel is wél geopend voor publiek: Les Catacombes de Paris. Dit gemeentemuseum bevindt zich onder Place Denfert-Rochereau, aan de rand van de wijk Montparnasse. Het betreft het deel van de vroegere krijtgroeven dat vanaf de 18e eeuw tot begin 19e eeuw gebruikt werd als afvoerplaats voor de overvolle begraafplaatsen van Parijs. Zo ontstond een ondergronds knekelhuis, waar de botten van 6 miljoen Parijzenaren dramatisch liggen opgestapeld.

catacomben van Parijs

Als bezoeker daal je hier af tot 21 meter onder de grond en kun je daarna een route van 1700 meter afleggen (ongeveer 45 minuten). Die geeft een aardige indruk van de sfeer van de gangen onder Parijs. Al kom je hier geen hippe cataphiles tegen en is de graffiti minstens 3 eeuwen ouder dan in die beruchte feestzalen elders in de catacomben!

Les Catacombes de Paris, volwassenen €18 (skip-the-line zie onder), tot 18 jaar gratis, meer informatie: catacombes.paris.fr

Tip! De catacomben worden vaak genoemd in lijstjes met ‘onbekende plekken in Parijs’. Dat klopt helaas niet: ze trekken juist erg veel bezoekers en de rijen kunnen behoorlijk lang zijn. Ga dus vroeg of kies voor de skip-the-line-kaarten van het Office du Tourisme van Parijs. Die zijn niet goedkoop (€29 incl. audiotour), maar het scheelt je al snel meer dan 1 uur wachttijd.

Beeld: CC-BY/Oh Paris, CC/Thierry Leclerc (ronde tombe), CC-BY/HugoClement (trap)

LEES OOK:
15 redenen om deze herfst naar Parijs te gaan
Montparnasse, leuke wijk in Parijs
Père Lachaise en nog 3 mythische begraafplaatsen in Parijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.