frankrijk.nl

Galerie Dior in Parijs: modemuseum dat je wilt zien!

Dat Parijs de stad van de mode is hoeven we je niet meer te vertellen. Maar dat mode er ook zelfs tot kunst wordt verheven is te zien in het net geopende modemuseum La Galerie Dior. Josée ging kijken en kwam ogen tekort!

Sinds 9 maart 2022 is Parijs weer een modehuis rijker. Letterlijk, want de showroom en voormalige werkatelier van Dior op de hoek van ‘haute couture-laan’ Avenue Montaigne en Rue François Premier pronkt nu als ‘La Galerie Dior’. Noem het een museum, ik noem het eerder een regelrechte hommage aan Christian Dior.

Galerie Dior Parijs

Iconische couturier

Hoewel het al bijna 65 jaar geleden is dat hij is overleden, geldt Christian Dior in Frankrijk nog steeds als een van de meeste legendarische modeontwerpers. Vanaf zijn eerste collectie in 1947 wist hij de modewereld te imponeren en werd al snel de favoriet van BF’ers (Bekende Fransen) en internationale filmsterren van dat moment, zoals Marlène Dietrich, Sophia Loren en Ingrid Bergman.

Galerie Dior Parijs

Kenmerkend zijn de regelmatig terugkerende bloemenpatronen, een overblijfsel van Diors liefde voor de rozentuin bij het ouderlijk huis in Normandië. De tweede grote inspiratiebron voor zijn werk betrof de kunst. Al vroeg in zijn leven was hij gefascineerd door de kunstwereld en op zijn 23e opende hij een Kunstgalerie in Parijs. Hij voelde zich thuis in die wereld van intellectuelen en kunstenaars en bouwde een brede vriendenkring op met o.a. Picasso en Salvador Dali. Zelf was Dior ook geen onverdienstelijk tekenaar en hij maakte het liefst illustraties van nieuwe mode-creaties. Die worden opgemerkt en gepubliceerd en betekenden het begin van een nieuwe carrière als modeontwerper.

Dior Parijs

Een wandeling door het leven van Christian Dior

La Galerie Dior neemt je mee door het leven van Dior. Dat begint op de 3e etage waar je met zwart-wit foto’s en filmpjes een impressie krijgt van zijn gelukkige jeugd in het Normandische Granville. Vervolgens zien we zijn eerste professionele stappen als galeriehouder, als illustrator, soldaat en uiteindelijk als modeontwerper met vanaf 1946 een eigen modehuis.

Galerie Dior Parijs

La Galerie Dior

Meer dan 75 jaar mode

Fashionistas zullen gelukkig zijn. De vele kamers en zalen tonen een keur aan ontwerpen van Christian Dior himself én van de couturiers die na zijn veel te vroege dood (hij werd slechts 52 jaar) het modehuis vertegenwoordigden: Yves Saint Laurent, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons en de huidige eerste vrouwelijke artistiek directeur, Maria Grazia Chiuri… Mon dieu, het is een overrompelende aaneenschakeling van japonnen, little black dresses, galajurken en over-the-top outfits.

La Galerie Dior

Galerie Dior Parijs

Het is op zo’n verbluffend mooie wijze gedaan dat je werkelijk ogen te kort hebt! En uiteraard ook alle aandacht voor de parfums, schoenen, sieraden en andere accessoires met de Dior-signatuur.

La Galerie Dior

Le Café Dior

Tussen al die flitsende creaties is er ook een moment van rust bij het betreden van Diors authentieke werkkamer en het atelier waar zijn ideeën en ontwerpen tot leven werden gebracht. De toer door het monumentale huis brengt je uiteindelijk naar het Café Dior. Ga daar zeker een kopje koffie of thee drinken en laat je verleiden door iets lekkers, want ook hier is de presentatie van elke lekkernij tot kunst verheven!

cafe dior Parijs

Absolute aanrader dus! Reken 1,5 tot 2 uur voor een bezoek aan Galerie Dior.

Galerie Dior Parijs

Galerie Dior Parijs

La Galerie Dior, 11 Rue François 1er. Parijs. Dagelijks geopend behalve dinsdag, van 11.00 tot 19.00 uur. Vooraf reserveren noodzakelijk, entree €12.

LEES OOK:
Museum Yves Saint Laurent in Parijs
Shoppen in Parijs – dit zijn de winkelstraten waar je wilt lopen!
Beroemde Dior-expositie gratis online te zien als documentaire

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *