frankrijk.nl

Strandgevoel in Parijs: Les Berges de Seine

De temperaturen lopen weer op in Parijs deze week! Op de linkeroever van de Seine kun je verkoeling zoeken bij de Berges de Seine. Met hippe bars, strandstoelen, kinderactiviteiten, drijvende tuinen en exposities langs het water en vlak onder de mooie Pont-Alexandre III.

Berges de la Seine café en terrassen langs de Seine in Parijs

Tussen Musée d’Orsay en Eiffeltoren

Weekendje naar Parijs? Een leuke nieuwe plek in de stad om niet te missen zijn Les Berges de Seine! (NB! De Berges de Seine zijn sinds april 2017 opgegaan in het Parc Rives de Seine, sinds ook de rechteroever gesloten is voor verkeer, red.). Op het asfalt waar vorig jaar nog auto’s raasden is nu een 2,3 kilometer lang stuk kade ingericht met hippe barretjes, restaurants, speelterreinen en andere leuke attracties. Je kunt op diverse plekken afdalen naar de oever, onder andere via de nieuwe trap (tevens openluchtpodium) direct naast het Musée d’Orsay. Vooral in het weekend zijn Les Berges de la Seine gezellig druk. Een leuke plek voor kinderen, want veel attracties en activiteiten zijn op hen gericht. Zoals een klimparcours langs de kademuur, een gigantisch krijtbord, op de grond getekende spelletjes en steeds wisselende demonstraties en optredens die allemaal gratis zijn.

Berges de la Seine café en terrassen langs de Seine in Parijs

Drijvende tuinen en slaapcontainers

Niet alleen kinderen rennen hier enthousiast rond, in het weekend veranderen de Berges in een heuse openlucht-sportschool. Overal flitsen fietsers, joggers, skaters voorbij… Er worden zelfs yogalessen gegeven op een houten platform vlak langs het water. Voor wie geen zin heeft om te bewegen zijn er veel luie zitplekken en ligstoelen om een boek te lezen of gewoon van de zon te genieten. Grappig zijn de Zzz-containers, die je kunt reserveren om een siësta te houden of om te picknicken met een groepje vrienden. Ook zijn er leuke zitjes (en hangmatten!) in de drijvende tuinen en tussen de enorme plantenbanken op de kade, vol trostomaatjes, lavendel, palmbomen en andere mooie planten en bloemen.

Berges de la Seine café en terrassen langs de Seine in Parijs berges-de-la-seine-nieuwe-hotspot-in-parijs-7b

Leuke cafés en terrassen aan het water

Genoeg keuze ook aan ‘strandtenten’, voor een kop koffie, een lunch of zelfs een drankje in de avond (tot middernacht). Op enkele wat chiquere adressen na zijn de meeste terrassen hier on-Parijs eenvoudig – met strandstoelen, zitzakken, houten klaptafels en banken. Maar juist daardoor heeft deze plek een beetje informele en creatieve sfeer, die je eerder in Berlijn, New York of Amsterdam zou verwachten. Ook het eten is internationaal, met veel hotdogs, pizza’s, tapas en zelfs een mozarella-bar, Mozza & Co. Vrijwel alle cafés en eetstandjes zitten op de kade, maar Rosa Bonheur, de hippe theehuis-guingette-dansclub uit het park van Buttes-Chaumont (19e arron.), heeft een hele café-boot mogen aanleggen. Er vlak naast ligt de drijvende concertzaal/restaurant van Flow. Mooi is ook Le Quai, een restaurant in een Venetiaanse vaporetto uit de jaren 20, met een geweldig terras op het water!

Berges de la Seine café en terrassen langs de Seine in Parijs

NB! In de winter zijn de Berges de Seine deels gesloten: minder activiteiten en de trapbrug vanaf Musée d’Orsay is dan verwijderd. Vanaf  half april start alles weer op. De bars en restaurantboten blijven echter het hele jaar open, behalve als de Seine te hoog staat.

PLUS+
– De metrohalte Invalides heeft vanwege deze nieuwe Parijse hotspot een ingang gekregen onder de historische Pont Alexandre III. Vanuit de metro stap je daar dus zo de kades op, hoe sjiek!
– Geestig: onder de Pont de Concorde is er een ‘douche sonore‘, een openlucht disco met spiegels en discobal. Dansen onder de brug

MIN-
– Hoewel er heel veel te doen is voor kinderen moet je de kleinsten (onder 6 jaar) hier wel voortdurend in de gaten houden. Er staan namelijk (nog?) geen hekken langs de kades, dus de Seine is eng dichtbij.
– Hoewel de barretjes eenvoudig ogen (houten banken, strandstoelen), moet je vooraf even op de kaart kijken voor de prijzen. Die kunnen onderling erg verschillen. Blij Flow kost een cappuccino ineens €6 en bij Rosa Bonheur betaal je €12 voor de overheerlijke maar tamelijk kleine pizza’s.

Berges de la Seine café en terrassen langs de Seine in Parijs Berges de la Seine café en terrassen langs de Seine in Parijs

Tekst en foto’s: Nicky Bouwmeester

LEES OOK:
Rives de Seine, het nieuwe park van Parijs
Faust, trendy restaurant en nachtclub onder de Pont-Alexandre

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *