frankrijk.nl

20 praktische tips voor Parijs

Handige dingen om te weten voordat je naar Parijs vertrekt, omdat ze je verblijf makkelijker of goedkoper maken! Zoals speciale tarieven voor kinderen, parkeren in Parijs, wat doe je met je koffers, tips voor de metro, gratis Wifi en meer.

Insidertips Parijs

1. Naar Parijs met de trein? Koop tijdens de treinreis heen alvast een eerste metrokaartje in de Thalys-bar, dan hoef je op Gare du Nord niet in de vaak lange rijen te staan voor de kaartjesautomaat.

2. Met de auto naar Parijs? Na 20.00 uur en op zondag kun je gratis op straat parkeren in Parijs. Maar weet dat je overdag en ’s zaterdags maximaal 2 uur achtereen betaald mag parkeren (kan met een creditcard of bankpas). Let op: je hebt een milieusticker nodig om doordeweeks door het centrum, dus binnen de ringweg van Parijs te rijden. 

3. Parkeren in een parkeergarage kost gemiddeld €40/24 uur. Goedkopere optie: een van de grote parkings aan de rand van de stad, zoals Paris France Parking Place des Fêtes: €21/24 uur (noordoostkant ring, Porte des Lilas, daarna metro 9)Lees hier al onze tips voor als je met de auto naar Parijs gaat

4. Kinderen en jongeren hebben in de grootste musea in Parijs gratis toegang, zorg alleen wel dat ze hun eigen identiteitskaart en/of internationale studentenkaart bij zich hebben.

5. Vermijd grote musea als het Centre Pompidou, Musée Picasso en Musée d’Orsay op de 1e zondag van de maand, want dan zijn ze gratis voor alle leeftijden dus uitgesproken druk. Het Louvre doet niet (meer) mee aan deze vrije zondag, dus voor dat museum geldt het niet.

Lees ook: 10 slimme tips voor een bezoek aan de Eiffeltoren

6. Op diverse plekken in Parijs staan Wifi-palen waar je gratis gebruikt kunt maken van internet. Zoals op de Berges de Seine, de slenterkades langs de rivier. Zoek het netwerk ‘Paris-Wifi’.

7. De 13 gemeentemusea van Parijs zijn gratis, waaronder het prachtig Petit Palais (kunst/Champs-Elysées) en het Musée d’Art Moderne (MAM/Trocadero).

8. Download de RATP-reisplanner voor de metro en de bus ‘Next Stop Paris’ voor je smartphone (Apple/Google). Handig ding en werkt ook offline.

9. Voor kinderen tot 4 jaar hoef je geen kaartje te kopen in metro of bus. Voor 4 t/m 9 zijn er kaartjes met een lager tarief (billet à tarif reduit). Koop metrokaartjes bij voorkeur per 10 stuks (un carnet). Lees ook: 20 slimme tips voor de metro in Parijs

metro Parijs

10. Pas op voor de gouden ring-scam! Deze truc wordt veelvuldig uitgevoerd bij de bekendste monumenten van de stad. Iemand spreekt je aan en zegt dat je een ‘gouden’ ring hebt laten vallen. Jij zegt hij is niet van mij, maar de oplichter geef hem je cadeau en wil daarna wel vindersloon. Ook nep: betalende petities voor dove kinderen. 

11. Je kunt vooraf skip-the-line kaartjes regelen voor veel monumenten en musea in Parijs.

12. In Parijs zijn bijna alle winkels tot 20.00 uur open, dus je hebt de tijd! Bakkers en speciaalzaken zijn zelfs op zondag(ochtend) geopend. Verder zijn de grote warenhuizen open op zondag en in wijken als de Marais, Montmartre en op de Champs-Elysées zijn veel winkels ook open op zondag, in andere wijken niet.

13. Pas op: er zijn nep-VVV’s op centrale plekken in Parijs (vlak bij de Notre-Dame, Opera en het Louvre). Aan de buitenkant lijken ze op een officieel verkeersbureau, maar dit zijn adressen van een commerciële organisatie die (relatief dure maar verder legale) rondleidingen en museumkaartjes verkoopt. Ze zien er zo uit.

nep-VVV ParijsNep-VVV!

Paris Info, het enige echte verkeersbureau van Parijs, heeft een heel klein loket op het Gare du Nord en een wat groter in Hôtel de Ville, het stadhuis.

14. Koffers achterlaten? Gare du Nord heeft een netjes nieuw bagagedepot (na binnenkomst links en dan de trap af, medium-kluisje €7,50/24 uur). En handig is ook deze organisatie met adressen (winkels/hotels) in heel de stad (per koffer €6/6 uur).

15. Culinaire souvenirs meenemen uit Parijs? Vraag bij de kaasboer of hij kazen vacuüm verpakt en ga kijken bij de Monoprix (lees ook: 10x meenemen uit de supermarkt).

16. Alle lopende exposities en evenementen in een oogopslag? Koop bij de eerste krantenkiosk die je tegenkomt een l’Officiel des spéctacleseen papieren weekgids met alle uitgaanstips (€1).

17. Goedkope theaterkaartjes? Er zijn diverse kiosken waar last-minute tickets voor theatershows van diezelfde avond verkocht worden: Kiosque Culture op Place Madeleine, de krantenkiosk naast metrohalte Palais Royal-Louvre en Kiosque Culture bij station Montparnasse. De online-variant is Billet Réduc.

 

Parijs Park oevers Rives de Seine

Lees ook: 10 musea in Parijs die je gezien moet hebben

18. Wil je geen fleswater in een restaurant maar gewoon kraanwater, gebruik dan het woord ‘carafe’ d’eau. Dan weet de ober meteen wat je bedoelt en in Frankrijk doen ze daar nooit moeilijk over. Lees ook: praktische taaltips en codewoordjes voor Franse restaurants

19. Vélib, de stadsfietsen van Parijs zijn een handige manier om veel van de stad te zien. Je hebt alleen een bankpas of creditcard nodig om ze te lenen: het eerste half uur is gratis. Daarnaast kun je natuurlijk ook een georganiseerde fietstour boeken met Nederlandse gids. Ook erg leuk: deze rondleiding op Hollandse fietsen.

20. Lunchmenu’s zijn bijna altijd goedkoper dan avondmenu’s in bistro’s in ParijsDus do as the French do, ga warm lunchen met een wijntje erbij!

Tekst: copyright frankrijk.nl Beeld: CC/Nicky Bouwmeester (Rives de Seine,  Jardin du Luxembourg, Paris Info-winkel), CC-BY/Giacomo Carena1 (metrobord), CC-BY/Thomas Loire (Eiffeltoren)

LEES OOK: 
10x koffie bestellen in Frankrijk
25 tips Parijs met kinderen
De leukste winkelwijken van Parijs
Met de auto naar Parijs: 7 handige tips

2 reacties op “20 praktische tips voor Parijs”

  1. RL schreef:

    Tip voor tip 3: Reserveer een parkeergarage via Parkings de Paris, voordeliger dan gewoon inrijden. Kaartje trekken bij het inrijden en daarna bij de parkeerwacht icm geprinte reservering omwisselen. Tussentijds in/uitrijden zou mogelijk zijn, nog niet geprobeerd. Immers, parkeren en daarna met de metro/fiets verder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *