frankrijk.nl

Parijs stopt met het klassieke metrokaartje

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar in 2023 is het echt zo ver: het ‘carnet’ van 10 papieren metrokaartjes verdwijnt in Parijs. Ook toeristen moeten nu over op de oplaadbare Navigo-pas of in het vervolg digitale metrokaartjes kopen via hun Android-telefoon. Lees hier hoe het zit!

Het papieren ticket van de metro in Parijs gaat stapsgewijs verdwijnen. De planning daarvoor is nu als volgt:

– Vanaf oktober 2022 zijn de papieren carnets (pakketjes van 10) alleen nog in de grootste metrostations te koop aan het loket. In de automaten zijn ze nog wel overal beschikbaar.

– Vanaf januari 2023 verdwijnt het carnet ook uit de automaten. 

– Vanaf maart 2023 stopt de verkoop van het carnet volledig. Daarna kun je alleen nog losse papieren metrokaartjes kopen, maar die zijn relatief duur (€1,90/stuk t.o.v. €16,90 voor een carnet van 10 stuks).

Losse metrokaartjes blijven voorlopig dus nog wel te koop en oude papieren kaartjes die mensen nog thuis hebben blijven ook nog geldig.

– Maar het aantal klassieke toegangspoortjes (met een gleuf voor papieren kaartjes) zal in 2023 en 2024 wel steeds verder afnemen, dus het vervoerbedrijf RATP duwt reizigers opzettelijk richting digitale kaartjes.

metrokaartjes Navigo-pas

Nieuwe vervoersbewijzen: Navigo Easy-pas of metrotickets op je telefoon 

1. Digitale metrokaartjes op een smartphone

Sinds 17 oktober 2022 kun je digitale metrokaartjes kopen op een Android-smartphone (voor iPhone-gebruikers kan dit helaas pas in de loop van 2023). Je moet daarvoor de Ile-de France Mobilités-app (Frans of Engelstalig) downloaden. In deze app ga je naar de rubriek ‘Purchase/Achats’ (aankopen) en daar moet je eerst nog een plug-in downloaden ‘Mes Tickets Navigo’ en daarna kun je kaartje(s), carnet(s) of dagkaarten kiezen. In de metro leg je je telefoon op de kaartlezer om de poortjes te openen.

metrokaartjes via je telefoon

2. Navigo Easy: oplaadbare OV-pas

De Navigo Easy-pas is het andere alternatief voor het papieren metrokaartje. Deze plastic kaart (€2) kun je vooralsnog alléén aan het loket kopen in de metrostations van Parijs (dus helaas niet op afstand). Daarna kun je de kaart opladen met het gewenste aantal carnets, losse kaartjes of dagkaarten. Dit opladen kun je doen bij het loket, in de automaten of op afstand via je telefoon (op Android én ook op iPhone, maar alleen  met een iPhone 7 of hoger). Voor opladen via een telefoon gebruik je de app Ile-de France Mobilités of de app Bonjour RATP. Voor uitleg over het opladen van de Navigo Easy-pas zie ook dit filmpje.

navigo pas uploaden

De digitale carnets zijn goedkoper dan hun papieren voorgangers (10 stuks €14,90 ipv €16,90). Maar je kunt dit pakket kaartjes niet meer delen, zoals vroeger: iedere reiziger heeft tijdens de reis een eigen pas nodig.

Voor kinderen kun je op hun eigen kaart een carnet met kinderkorting uploaden.

Meer over de verschillende tarieven en soorten kaartjes in ons algemene artikel met metrotips.

TIP! Ga je in de herfstvakantie met de kinderen naar Parijs? Koop dan nog gewoon een papieren carnets metrokaartjes (‘gewone’ voor de volwassenen en een met een ’tarif réduit’ ofwel kinderkorting voor de kinderen). Dat kan nog en het blijft de goedkoopste en makkelijkste manier als je met meerderen bent, want je kunt de kaartjes onderling verdelen.

metro Parijs

Kaartjes kopen in de bus

Zowel de Navigo Easy-pas als de digitale kaartjes op een telefoon werken ook in de bus. Maar voor de bus in Parijs is er ook nog een andere mogelijkheid: je kunt voor busritten ook losse kaartjes kopen per SMS (stuur het woord BUS + het lijnnummer naar 93100. Zonder spatie, dus bijv. “Bus61”). Kosten €2 (1 traject zonder overstappen).

Meer tips voor de metro in Parijs vind je in dit artikel: 21 tips voor de metro in Parijs

Dit artikel is bijgewerkt in oktober 2022, kijk voor actuele informatie over metrotickets in Parijs ook op de website van de RATP.

LEES OOK:
E-book Parijs met Kids & tieners: 60 pagina’s tips!

Parijs ebook kinderen en tieners 2022

Beeld: Nicky B. (kaartjes, Unsplash (metro)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *