frankrijk.nl

15 authentieke bistro’s in Parijs

Je zoekt een leuk restaurant in Parijs? Niet speciaal heel chic, maar gewoon gezellig? Met een goede en typisch Franse keuken? En geen adres voor toeristen, wel een bistro waar de Parijzenaars zelf ook gaan eten? Dit zijn 15 van onze favorieten!

1. La Régalade Saint-Honoré (Louvre/Les Halles)

Het tweede adres van een in Parijs bekende chef, Bruno Doucet, dat hij een paar jaar geleden opende in het hippe wijkje tussen Centre Pompidou en Rue de Rivoli. Je vindt er een liefdevolle bistrokeuken, met zelfgemaakte patés en elegante hoofdgerechten zoals gekonfijte lamsbout en op de huid gebakken vis met groentepuree. Adres La Régalade

bistro la regalade saint-honore leuke bistro'sp

2. Le Petit Rétro (Trocadero/Victor Hugo)

Bistro in de chique wijk rond Boulevard Victor Hugo in het 16e arrondissement (fijn winkelen!) met een prachtig interieur uit 1900. De met bloemen beschilderde tegels op de muren zijn gemaakt door een bekende Art Nouveau-kunstenaar en op de bar staat een vooroorlogse koffiemachine. Dit elegante decor gaat perfect samen met al het lekkers dat je hier eet, zoals half-rauwe tonijn met een sesamkorstje en goede desserts zoals de chocolade-éclair in XL-formaat. www.petitretro.fr

le petit retro

3. Astier (République)

Dit rustieke restaurant zit verstopt in het 11e arrondissement, niet ver van La République en Canal Saint-Martin. Gezellige sfeer en mooie klassieke bistrogerechten als gemarineerde haring, soufflé, eend en baba au rhum en een beroemde kaasplank. Voor €16 kun je hier bijna onbeperkt eten van het kaasplateau met meer dan 15 Franse AOC-kazen! Lees ook ons uitgebreider artikel over Astier

Beroemd kaasplateau van restaurant Astier

4. Les Papilles (Panthéon/Quartier Latin)

Een van onze all-time favorites in Parijs, deze bistro vlak bij Jardin du Luxembourg. Het interieur is niet heel opvallend (veel sport-memorabilia, de eigenaar is een rugbyfan), maar de sfeer is altijd gezellig en het eten is erg lekker. Machtig en calorierijk, dat wel,. Het dagverse driegangenmenu (ééntje, dus er is geen keuze!) van €35 mengt de bistrostijl van Parijs met al het goede uit het Zuidwesten van Frankrijk. Denk aan heerlijke stoofpotten en genereuze wijnen die je zelf uit de kast mag pakken. www.lespapillesparis.fr

Bistro les Papilles in Parijs

5. Bistrotters (Montparnasse)

Bistrotters is een onbekend pareltje in een onopvallend straatje in het 14e arrondissement van Parijs. In deze oude bistro met een jong team in de keuken kom je  voor de subtiele smaken en leuke verrassingen (zoals gebakken kippenlevertjes met geroosterde venkel en cheesecake van Saint-Nectaire uit de Auvergne!). 3 royale gangen voor €37. www.bistrotters.com

Restaurant Bistrotters in Parijs

Lees ook: Test – hoe goed ken jij Parijs?

6. Chez Renée (Odéon/Saint-Germain)

Pal op de Boulevard Saint-Germain, in een van de luxere delen van Parijs, vind je deze ‘eerlijke’ bistro uit 1957  waar zelfs sterren en politici komen (Catherine Deneuve woont vlakbij en Mitterand lunchte hier al met zijn dochter Mazarine). Op-en-top Frans met een verstild jaren-60-sfeertje door de net geklede obers en de ingelijste kunstaffiches aan de muur. Al zeker 30 jaar maakt dezelfde chef hier goede boeuf bourguignon, coq au vin en andere bistrospecialiteiten. Facebookpagina Chez René

leuke bistro's Parijs chez rene

7. Chez Marcel (Montparnasse/Jardin du Luxembourg)

Veel informeler qua sfeer is deze kleine en schaars verlichte bistro bij Montparnasse. De tafeltjes zijn netjes gedekt met wit tafellinnen maar verder is het interieur een gezellige bende met overal bric à brac. Wij houden van de traditionele kaart (artisjok, slakken, pot au feu, gebakken kalfslever), het charmante personeel, de vele vaste klanten en de ouderwetse prune bij de koffie. Lees ook Julia’s recensie van dit adres!

Restaurant chez Marcel in Parijs

8. Juveniles (Palais Royal)

Eigenlijk meer een wijnbar dan een bistro, dit adresje op Rue de Richelieu, niet ver van het Louvre. Eenvoudige metalen tafeltjes tussen de wijnflessen, maar de gerechten zijn van een verrassend niveau. Moderne benadering van de klassieke bistrokeuken, waarbij vaak subtiel geflirt wordt met buitenlandse invloeden (lees: Britse!). En de wijnen, tja.. zalig, vanaf €5 per glas. Juvenileswinebar.com

bistro's in Parijs leuke authentieke gezellige Juveniles

9. Café Constant (Invalides/Eiffeltoren)

Al jaren heeft de bekende Franse chef Christian Constant vlak naast zijn chique restaurant Le Violon d’Ingres in Rue Saint-Dominique ook een down-to earth-bistro, gewoon omdat hij dat leuk vindt. Je krijgt er uitstekende kwaliteit voor een zachte prijs, vooral ’s middags (€23/menu). Sowieso, als je wilt doen zoals de Parijzenaars, dan ga je hier lunchen in plaats van dineren (’s avonds zijn er meer toeristen). Onhandig: je kunt hier niet reserveren, maar het duurt meestal niet lang. maisonconstant.com

bistro's in Parijs leuke authentieke gezellig Café Constant

10. Le Bistrot Paul Bert (Bastille/Nation)

Een begrip in Parijs dit sfeervolle restaurantje in een voormalige slagerij. Prachtig interieur met een authentieke zinken bar, (iets te) kleine houten tafeltjes, mozaïektegels, spiegels en oude reclames aan de muur. En een feestje op je bord met onder meer terrines, sint-jakobsschelpen, gebraden duif, entrecote en een Paris-Brest of een soufflé toe. Beetje uit het centrum, in de leuke opkomende wijk achter Bastille, in de gelijknamige Rue Paul-Bert waar nog tientallen goede eettentjes zitten. Adres Le Bistrot Paul-Bert

Le Paul Bert leuke bistro's Parijs

11. Bistrot Vivienne (Opéra/Palais Royal)

Een bistro met een interieur als uit een Franse film, naast de ingang van de prachtige 19e-eeuwse winkelpassage Galerie Vivienne, vlak achter het Palais Royal. Je krijgt er no-nonsense klassiekers zoals steak-tartare, niertjes met mosterdsaus, salade met warme geitenkaas of haddock (gerookte schelvis) met linzensalade. Op de eerste verdieping is er een romantisch zaaltje met rood pluche en boekenkasten en aan de straatkant heeft Bistrot Vivienne ook een ruim terras. De vorige keer dat wij hier waren zat hier notabene een hoofdrolspeler uit de tv-serie Dix Pour Cent aan een tafeltje binnen! www.bistrotvivienne.com

bistrot Vivienne leuke bistro's Parijs

12. Chez Janou (Marais)

Altijd druk en gezellig bij deze Provençaalse bistro in de Marais, niet ver van het Place des Vosges. Als er niet meteen een tafel vrij is kun je staand wachten aan de kleine zinken bar, waar ze tientallen soorten pastis serveren. Zonnige kaart zonder veel pretenties, met gerechten als gefrituurde éperlan (spiering), vissoep en ovenschotel van gevulde Provençaalse groenten en mousse au chocolat (die je hier zelf  mag opscheppen uit een grote kom). Minpuntje: akoestiek is erg slecht hier en altijd vol… dus als je moe bent of met meer dan 2 bent, is dat echt een nadeel. chezjanou.com

bistro's in Parijs leuke authentieke gezellige Chez Janou

13. Bistrot Belhara (Invalides/Eiffeltoren)

Drie jaar geleden geopend, dit buurtrestaurant in een wijkje vlak bij de Eiffeltoren. Eenvoudig interieur, elegante keuken. Met gerechten als gekonfijte konijn en een stoofpotje van zeevruchten. Chef Dufroux komt oorspronkelijk uit Frans Baskenland dus de keuken heeft hier invloeden uit de streek rond Biarritz. Prijs/kwaliteitverhouding is top: voor €34 heb je ’s middags een goddelijk driegangenmenu. www.bistrotbelhara.com

Bistrot Belhara leuke bistro's Parijs

14. Allard (Quartier Latin)

Aan het vintage bloemetjesbehang kun je zien dat Allard al een tijdje meegaat: qua uiterlijk is dit een van de meest klassieke bistro’s van Parijs (vond ook Alain Ducasse, die tegenwoordig eigenaar is). Bijna een culturele ervaring, met die nette obers erbij. Hét huisgerecht is de eend met groene olijven, maar er staan allerlei Franse klassiekers op de kaart. Ga alleen wel voor de lunch (€35), want anders is Allard niet te betalen…  www.restaurant-allard.fr

parijs bistro allard restaurants gezellig authentiek

15. Ma Biche

Juist heel jong (pas 2 jaar open), maar ook een klassiek Frans sfeertje heeft deze bistro in het hippe deel van Montmarte. Het kleine huiskamerrestaurant staat vol rommelmarktmeubels en op tafel vind je mooi brocante-servies (geen bord is hetzelfde!). Ook de gerechten zijn een ode aan vroeger, waarin alles wat langer mocht duren. Denk aan een bijgerecht als groene linzen die uren in rode wijn en ganzenvet gestoofd zijn (mmm) of ambachtelijke worsten met bio-aardappelpuree. Ook is er altijd een goed vegetarisch daggerecht. Klein adres en assez à la mode, dus reserveren, wat overigens voor al deze adressen aan te raden is. mabiche-restaurant.com

bistro's in Parijs leuke authentieke gezellige Ma BicheTIP!

Als het je niet uitmaakt ga in Parijs dan bij voorkeur LUNCHEN in plaats van dineren bij dit soort bistro’s. Niet alleen heb je dan veel meer waar voor je geld (de lunchkaart is in Franse restaurants vrijwel altijd veel goedkoper dan de avondkaart) maar je zit ook vaker tussen de Fransen! En dan eet je ’s avonds gewoon wat lekkere kaasjes op je hotelkamer of in je gehuurde appartement, toch?


Tekst: Nicky Bouwmeester  Copyright foto’s Frédérique Thomas (Bistrot Vivienne, Le Miroir, Chez René), Alain Thoma (Chez Janou), Nicky Bouwmeester (Allard).

LEES OOK:
7 gezellige & hippe wijnbars in Parijs
Hippe lunchadressen in de Marais
Rondleidingen door Parijs per 2CV 
Puur Parijs bij bistro Chez Marcel

La Belhara leuke bistro's in Parijs

 

5 reacties op “15 authentieke bistro’s in Parijs”

  1. Ron schreef:

    Wat een leuke lijst met bistro’s ik heb dit artikel meteen een link gegeven in een post over Parijs die ik heb geschreven. 🙂

  2. Ruud Couwenhoven schreef:

    Café Constant is echt super. Iets verderop ligt Les Cocottes van dezelfde eigenaar. Prima keuken en trendy. Altijd druk en gezellig. Aan de overkant kun je prima wijn kopen bij Le Repaire de Bacchus. Leuk voor een picknick bij de Eiffeltoren of langs de Seine. Je kunt er meestal ook in het Nederlands bestellen.

  3. Carole schreef:

    Pssst ! Mijn geheimadresje in Montmartre – Café de la Butte in Montmartre – traditionnel maar zo lekker, vriendelijk, en goedkoop (direct op de voet van de butte Montmarte) 71 rue Caulaincourt – echt reserveren vooral in het weekend : + 33 (0)146064682

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *