frankrijk.nl

De Eiffeltoren bezoeken: 10 praktische tips

Je gaat naar Parijs en je wilt in elke geval de Eiffeltoren bezoeken. Hoe kom je aan kaartjes? Hoe ontkom je aan de lange wachtrijen? Ga je met de trap of de lift? Wat moet je weten als je met kinderen gaat?

1. Hoe kom je aan kaartjes voor de Eiffeltoren?

Verreweg de handigste oplossing is je kaartjes voor de Eiffeltoren vooraf kopen via de eigen website van het monument. Die tickets zijn niet duurder dan aan de kassa en zo ontloop je de wachtrijen voor de kassa.

Met een online-kaartje mag je op een vastgestelde datum en tijdstip omhoog en je krijgt voorrang bij de veiligheidscontrole. De e-tickets voor de LIFT (naar de 2e etage of de top) worden 2 maanden van tevoren vrijgegeven maar let op: data in het hoogseizoen zijn vrij snel uitverkocht, dus wees er tijdig bij! Op rustigere data kun je tot 3 uur voor bezoek nog e-tickets kopen.

E-tickets voor de TRAP (max. tot de 2e etage) zijn pas vanaf 14 dagen van tevoren beschikbaar via de website.

Let op! Als kaarten online uitverkocht zijn, dan kun je het nog steeds ter plekke proberen. Slechts 80% van de kaarten wordt via de website verkocht, de overige 20% is beschikbaar via de kassa.

2. Hoe lang zijn de wachtrijen ter plekke?

Een groot deel van het jaar valt het best mee met de wachtrijen voor de kassa van de Eiffeltoren (circa 30 minuten). Maar in de drukkere periodes (schoolvakanties, weekenden, juni t/m september) kunnen de wachttijden ook oplopen tot 1 of 2 uur. Voor de zomermaanden zijn e-tickets daarom sterk aanbevolen.

Als je vooraf toch geen kaartjes hebt gekocht, weet dan dat de kortste rij altijd is bij de kassa voor de trap, in ‘Le Pillier Sud’ (de zuidelijke poot van de toren). Handige truc als je deze snellere kassa wilt nemen maar toch per se naar de top wilt: koop bij dit loket kaartjes voor de trap naar de 2e verdieping in combinatie met een liftkaartje vanaf de 2e verdieping verder naar de top. Dit combinatiekaartje trap/lift kost €19,70 en het is alleen ter plaatse te koop, dus niet via de website.

Voor alle bezoekers (met of nog zonder kaartje) geldt overigens dat ze eerst door de veiligheidscontrole moeten. Daar zijn ook wachtrijen, maar die zijn wel korter dan bij de kassa (zie ook puntje 7). Volgens de Eiffeltoren moeten bezoekers minstens 15-20 minuten vóór het tijdstip dat op hun e-ticket staat in de rij van de veiligheidscontrole gaan staan.

Lees ook: De 10 leukste wijken van Parijs

Eiffeltoren praktische tips bezoek

3. Welke delen van de Eiffeltoren kun je bezoeken, wat kun je kiezen?

Als je alleen naar de 1e en 2e etage wilt, dan kan dat met de trap (€10,70 volw.) OF met de lift (€17,10 volw.).

De top is per lift (€26,80) te bereiken of met de trap & lift d.w.z.: traplopen tot de 2e verdieping en daarna het laatste stukje met de lift (€20,40 volw., ticket alleen ter plekke te koop).

In alle gevallen kun je op de heen- of terugweg ook de lagergelegen verdiepingen bezoeken.

Als je gaat lopen, reken dan op 330 traptreden tot de 1e verdieping en nog eens 340 treden naar de 2e verdieping. Dit klinkt veel, maar voor de meeste mensen en kinderen (vanaf 6 jaar) is dat goed te doen. Mits ze in redelijke conditie zijn, geen last van hoogtevrees hebben en het buiten geen 35 graden is…

ascenseur Eiffeltoren

Lees ook: 25 tips voor Parijs met kinderen

4. Wat is er te zien op elke verdieping?

Op de 1e etage (57 meter boven de grond) is er een glazen vloer, grappig voor selfies, een terras en diverse bezienswaardigheden, zoals een informatieborden over Gustave Eiffel en de bouw van de Eiffeltoren. Op deze verdieping zit het restaurant Madame Brasserie van chef-kok Thierry Marx.

Op de 2e etage (115 meter boven de grond) heb je het mooiste uitzicht, want vanaf hier kun je gebouwen goed zien en nog herkennen, zoals het Louvre, de Notre-Dame, de gouden koepel van Invalides, de Sacré-Coeur in Montmartre… Ook vind je hier het chique restaurant Le Jules Verne  (chef-kok Frédéric Anton) meerdere cadeauwinkels en een snackbar.

Op de 3e etage (276 m hoog) zit je vlak onder de punt van de Eiffeltoren en kun je het verste kijken. Hier is ook de nagebouwde werkkamer van Gustave Eiffel en een champagnebar.

top Eiffeltoren champagnebar

Lees ook: 15 authentieke bistro’s in Parijs

5. Is de top altijd bereikbaar?

Er mogen maar 400 mensen tegelijk op de top. Soms moet je dus wachten tot er plek is in de lift vanaf de 2e naar de 3e verdieping. Ook is de top in uitzonderlijke gevallen gesloten, bij extreme wind bijvoorbeeld.

6. Op welke tijden is het minder druk op de Eiffeltoren?

Het rustigst is de Eiffeltoren tussen 9.00 en 11.00 uur en na 20.00 uur tot sluitingstijd. In de zomer kun je nog tot 23.00 uur met de lift omhoog naar de top, de rest van het jaar tot 22.30 uur. De trap sluit eerder: om 18.00 uur. Verder zijn weekdagen minder druk dan vrijdag, zaterdag en zondag. Januari en februari zijn de rustigste maanden. En weinig verrassend: als het regent zijn de wachtrijen ook een stuk korter.

Eiffeltoren praktische tips bezoek

Lees ook: 20 praktische tips voor een stedentrip Parijs

7. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen voor de Eiffeltoren, wat merk je daarvan als bezoeker?

Rond de Eiffeltoren staan tegenwoordig een hoge glazen wand en een hekwerk. Je kunt dus niet meer vrij onder de Eiffeltoren doorlopen, maar je moet altijd eerst door een van de twee ingangen voor de veiligheidscontrole. Dit mag overigens zonder kaartje, dus je kunt onbetaald naar de onderkant van de Eiffeltoren komen kijken.

Tip! De linkeringang gezien vanaf de Seine – L’Entrée Est (zie kaartje hieronder) – heeft de kortste rijen voor de tascontrole, omdat die het verste ligt van metrohalte Bir-Hakeim, waar de meeste toeristen vandaan komen.

Eiffeltoren praktische tips bezoek

Lees ook: leuke hotels in Parijs voor gezinnen 

8. De Eiffeltoren met kinderen: speciale tips?

Met kinderen vanaf 6 jaar die wel van lopen houden is het erg leuk om de trap te nemen op de Eiffeltoren. Ze moeten totaal 700 treden op tot de 2e etage, en ook weer terug, maar onderweg is er veel te zien en het voelt  spannender dan de lift. Op de 1e etage is het meeste te zien en doen: daar is een speelplek en je kunt er een kinderspeurtocht te krijgen: Follow Gus. Vanaf de 2e etage kun je verder met de lift, als je al een extra kaartje voor de top hebt (niet meer hier te krijgen).

Let op: er is beneden bij de ingang geen plek waar je kinderwagens (of bagage) kunt achterlaten! Dus als je met kleine kinderen reist en de trap wilt nemen, dan kun je beter met een draagzak of ‘rugzak’ komen. In de lift mag je een kinderwagen meenemen, mits die opgevouwen kan worden.

9. Hoeveel tijd moet je rekenen voor een bezoek aan de Eiffeltoren?

Als je gewoon rustig wilt rondkijken en rekening houdt met eventuele wachttijden dan heb je minstens 3 uur nodig om alle verdiepingen van de Eiffeltoren te zien.

Eiffeltoren praktische tips bezoek

10. Andere dingen om vooraf te weten?

Als je de tijd hebt, dan kun je het beste uitstappen bij metrohalte Trocadéro. Die ligt wel aan de andere kant van de Seine (dus op de kaart niet het dichtste bij, dat is metro Bir-Hakeim) maar vanaf daar begin je op het bordes tussen die grote gouden beelden (zie foto onder). Mooie plek om foto’s te nemen! Daarna loop je langs de fonteinen van Trocadero naar beneden richting de Eiffeltoren.

Qua kleding: vergeet niet dat het op de top van de Eiffeltoren flink kan waaien. En ook als je de lift neemt dan heb je comfortabele schoenen nodig.

Kijk hier voor de actuele tarieven en openingstijden van de Eiffeltoren.  En zie hier een mooi filmpje van een bezoek om al in de stemming te komen!

Wil je de Eiffeltoren bezoeken met een gids? Boek dan dan een rondleiding inclusief skip-the-line-kaartjes: de Eiffeltoren Experience (Engelstalig/90 minuten).

Eiffeltoren praktische tips bezoek

Met kinderen naar Parijs? Ontdek ons handige ebook ‘Parijs met kids & tieners’: 60 pag’s vol praktische tips!

parijs met kids tieners 2022

LEES OOK:
20 grappige Eiffeltoren-weetjes
Josee test de glazen vloer van de Eiffeltoren!
20 handige tips voor de metro in Parijs
Grappig designhotel vlak bij de Eiffeltoren
10 musea in Parijs die je gezien wilt hebben

Tekst: Nicky Bouwmeester – copyright frankrijk.nl-2019 ( laatste update januari 2023). Beeld: E.Livinec/SETE-Eiffletoren (Eiffeltoren, verrekijker, lift, speelplek, champagnebar, zomerterras), plattegrond CC/Eiffeltoren, Dominique Grandemange/SETE-Eiffletoren (1e foto), Christian Bamale/SETE-Eiffletoren (lift), CC/Lauren Irons (trap), UNPL/William Wendling (detail), UNPL/Siebe Warmoeskerken (Trocadero).

2 reacties op “De Eiffeltoren bezoeken: 10 praktische tips”

  1. Margriet schreef:

    Hoi! Bedankt voor dit handige lijstje met tips!
    Ik las op de site van de Eiffeltoren dat tickets voor de trap niet 7 maar 14 dagen van tevoren worden vrijgegeven online.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *