frankrijk.nl

Eerste keer Parijs? 10 dingen om zéker te doen!

Welke plekken bezoek je tijdens je allereerste keer in de Franse hoofdstad? Pas de stress! Wij vertellen je welke bezienswaardigheden je zéker niet mag missen, als je voor het eerst een stedentrip Parijs maakt.

1. De Eiffeltoren 

De Eiffeltoren wil en kun je bijna niet missen tijdens je allereerste weekend Parijs! Of je de toren ook echt gaat beklimmen (bereid je voor met onze praktische tips voor de Eiffeltoren!) of dat je hem slechts van verre bewondert: hoe dan ook, de IJzeren Dame is adembenemend als je haar voor ’t eerst in het echt ziet!

2. Notre-Dame

Tot 2024 is de kathedraal van Parijs nog niet te bezoeken (door de brand), maar ga toch zeker de façade van de Notre-Dame bekijken. Wandel daarna rond op Ile de la Cité  en en Ile Saint-Louis, de twee eilanden in de Seine. Flaneer ook over de Pont-Neuf, de oudste brug van de stad (dit zijn andere prachtige bruggen in Parijs!). En als je toch een gotisch gebouw wilt binnengaan op Ile de la Cité: de kapel Sainte-Chapelle is ook zeker een bezoekje waard, vanwege de prachtige glas-in-lood ramen. 

notre dame parijs

3. Wijken Saint-Germain & Quartier Latin

Hoewel deze twee wijken vlak naast elkaar liggen op de linkeroever, de Rive gauche, zijn ze heel verschillend van stijl. Kort gezegd: bedenk van te voren of je meer zin hebt in een luxe cocktail of in simpele pinte de bière! Saint-Germain-des-Prés is namelijk het ultieme chique Parijs: een wijk vol met elegante winkels, vroegere literaire café’s en kunstgaleries. Terwijl Quartier Latin (rond de Sorbonne) weer barst van de gezellige studentencafeetjes. En voor wie behoefte aan ‘groen’ heeft: stadsparken Jardin du Luxembourg en Jardin des Plantes liggen aan de rand van deze twee wijken (tip: ook leuk om te doen met kinderen).

quartier latin diner koppel parijs

Lees ook: De 10 leukste wijken van Parijs

4. Rondvaart op de Seine 

Hoe toeristisch het misschien ook klinkt, een rondvaart op de Seine is echt en een grote aanrader bij een eerste bezoek aan Parijs! De stad is prachtig vanaf het water en je ziet diverse hoogtepunten in een rondvaart van een uur: de Eiffeltoren, het Grand Palais, Invalides, de Notre-Dame en meer! In het hoogseizoen vertrekt er elke 30 minuten een boot en in het laagseizoen elke 45 minuten (tickets hier).

seine boottour parijs

5. Het Louvre

Het Louvre is een van ’s werelds grootste musea met een spectaculaire collectie van kunstwerken uit de klassieke oudheid en schilderijen tot uit 1848. Ook is dit vroegere paleis van de Franse koningen al indrukwekkend op zich. Het beroemde museum is alleen wel altijd druk, dus bereid je voor op je bezoek en koop vooraf al kaartjes voor het Louvre. En kijk hier voor tips voor een bezoek aan het Louvre met kinderen.

louvre parijs

Ben je juist heel dol op impressionistische kunst? Ga dan naar Musée d’Orsay, een groot museum aan de andere kant van de Seine, met topstukken van Monet, Renoir, Degas en vele andere 19e-eeuwse kunstenaars.

6. De mooiste parken van Parijs

Behalve de eerder genoemde parken  Jardin du Luxembourg (6e arr.) en Jardin des Plantes (5e arr.), is ook Jardin des Tuileries (1e arr.) zeker aan te raden. Tot 1871 stond hier een paleis, maar na een grote brand bleven alleen nog de tuinen ervan over. Deze dienen nog steeds als fijne groene wandelroute tussen het Louvre en Place de la Concorde. Niet alleen toeristen zijn fan, ook de Parijzenaren zelf zitten hier graag in de zon, lezen een boek of joggen in dit prachtige park.

Lees ook: Top 25 tips Parijs met kinderen

Jardin-des-Tuileries parijs

7. Wijk Montmartre en de Sacré-Cœur

De steile straatjes van Montmartre zitten vol leuke bistro’s, terrassen en mooie (vintage) winkels. Kunstenaars als Picasso en Dali verbleven begin vorige eeuw in de wijk en nog altijd heeft Montmartre een artistieke sfeer. Zo zie je nog steeds portretschilders op het Place du Tertre, het toeristische plein vlak naast de Sacré-Coeur. Deze prachtige witte basiliek ligt op het hoogste punt van de wijk en is dus niet te missen. Een bezoek waard en als je nog wat energie over hebt, kun je ook de koepel beklimmen (toegang tot de basiliek is gratis, maar voor de koepel moet je betalen). Op het dak heb je een uitzicht over Parijs waar je vous tegen zegt!

Lees ook: Deze delicatessen wil je niet missen in Parijs!

sacré-coeur parijs

8. Wijk de Marais

Le Marais (3e en 4e arron.) is misschien wel de gezelligste en hipste wijk van Parijs. Ontbijt, lunch of dineer er als een echte Parijzenaar (hoe? hier tips!), want je vindt er veel leuke restaurants, bars en koffiezaken. Verder zijn er in deze wijk prachtige 17e-eeuwse panden, het monumentale plein Place des Vosges en diverse mooie musea. Niet alleen overdag is er veel te beleven in de Marais, in de kleine uurtjes geniet je er van een bruisend nachtleven. Van een goed glas wijn in een gezellige bar tot straffe beats in een van de vele gaybars!

Lees ook: Hotels in Parijs per wijk

9. Het Panthéon

Dit prachtige gebouw in Quartier Latin (5e arron.) is de plek waar mannen en (enkele) vrouwen die veel betekent hebben voor Frankrijk een tombe hebben. Zoals politici, wetenschappers en verzetshelden. Onlangs kreeg ook Josephine Baker hier een plekje. Je kunt dit fraaie monument tegen betaling bezoeken (tickets €11,50) en voor een paar euro extra mag je ook de koepel van het Panthéon beklimmen voor – wat ons betreft – het allermooiste uitzicht op de Eiffeltoren!

panthéon parijs

10. Arc de Triomphe en de Champs-Élysées

De Champs-Élysées is eigenlijk te druk en te breed om er echt gezellig rond te slenteren, maar deze veelbezongen avenue wil je misschien toch even gezien hebben (dit is overigens waar je wél moet zijn voor een goede shopsessie in Parijs!). Aan het einde van de Champs-Elysées staat de Arc de Triomphe, midden op Place de l’Etoile, het drukste verkeersplein van Parijs. Met een toegangskaartje (€13) mag je de 284 treden naar het dak beklimmen of pak je de lift voor een uitzicht tot aan de Place de la Concorde.

arc de triomphe parijs

LEES OOK:
15 authentieke bistro’s in Parijs
Ongewoon Parijs: 5 onbekende wijken
Parijs met tieners: 22 leuke tips!

10 romantische plekken in Parijs

Tekst: Martine Hollenberg Beeld: Depositphotos

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *