frankrijk.nl

6 sfeervolle stedentrips in de winter

Deze bruisende steden in Frankrijk hebben ook in de winter veel te bieden. Sfeervolle kerstmarkten, culturele evenementen, leuke wijnbars of goede shopping tijdens de grote winter-soldes: van Lille tot Straatsburg, van Parijs tot Nice!

Stedentrip Lille

Met zijn knusse kasseienstraten en warme bruine cafés is Lille een heerlijke stad voor een winterweekend. Rondje in het verlichte reuzenrad op la Grand’Place, theedrinken bij Méert, rondkijken op de Marché de Noël en een bezoek brengen aan het mooie Palais des Beaux-Arts of het hippe Gare Saint-Saveur. En na de feestdagen kun je in de winkelstraten van Vieux-Lille mooi profiteren van de winteruitverkoop! Meer tips voor Lille

Hoe kom je er? In 2,5 uur met de trein (via Brussel) of in 3 uur rijden vanuit Nederland.

winter stedentrip Lille

Stedentrip Nice

De Engelsen weten al bijna een eeuw lang dat overwinteren in la bella Nizza geen straf is. Er hangt in december een bijzondere sfeer in de oude binnenstad. Met etalages vol santons (handbeschilderde beeldjes voor in de kerststal) en gekonfijte vruchten voor de 13 desserts de Noël. Ook na december is Nice een prima idee: in het winterzonnetje langs de kust te wandelen en van de mimosa te genieten die vanaf januari weer in bloei staat. En in februari gaat Nice op z’n kop tijdens het grootste carnaval van Frankrijk! Meer tips voor Nice

Hoe kom je er? Nog geen 2 uur vliegen, o.a. met Transavia, KLM of easyjet.

winter stedentrip Nice

Stedentrip Bordeaux

Als er een winterzonnetje schijnt dan spring je in Bordeaux op de fiets om de prachtige oude binnenstad of een van de hippe opkomende wijken te ontdekken. Je kunt ook meerijden met een georganiseerde fietstour. Op frissere dagen heb je een mooi excuus om wat vroeger in een van de vele wijnbars van deze wijnstad duiken. Qua shopping zit je in deze stad ook meer dan goed: Bordeaux heeft enorm veel leuke (design)winkels en kledingboetieks. En dat alles kun je in stijl afronden met een groot bord oesters, dagvers uit het naburige Bassin d’Arcachon. Meer tips voor Bordeaux

Hoe kom je er? Vanuit Amsterdam 6,5 uur met de trein (overstappen in Parijs) of 1,5 uur vliegen (Air France/KLM).

winter stedentrip Bordeaux

Stedentrip Lyon

Ook Lyon komt tot leven in de winter! Het eerste weekend van december vindt zelfs het grootste evenement van de stad plaats: het Fête des Lumières (7-10 december 2023). Ook de weken voor en na dat weekend zijn alle monumenten van Lyon prachtig verlicht. En daarna lekker slenteren door Vieux-Lyon en de andere mooie wijken van de stad. Ook leuk is om op stap te gaan met een greeter‘, een lokale bewoner die je meeneemt voor een stadswandeling. Waarbij de kans groot is dat je moe maar voldaan neerstrijkt in een van de oergezellige lokale bistro’s (bouchons). Meer tips voor Lyon

Hoe kom je er? Iets meer dan 5 uur met de trein (via Parijs) of 1,5 uur vliegen, o.a. met KLM.

winter stedentrip Lyon

Stedentrip Straatsburg

De hoofdstad van de Elzas is ook een beetje de kersthoofdstad van Frankrijk: de bekendste Marché de Noël van het land vindt er plaats. Vanuit de kramen rond de kathedraal ruik je de glühwein en kerstkoekjes. Aan de overkant van het plein kun je zuurkool eten bij het legendarische Maison Kamerzell. Charmante musea ook, zoals het kruip-door-sluip-door Musée alsacien, over de Elzasser cultuur en geschiedenis.  Meer tips voor Straatsburg

Hoe kom je er? Ongeveer 5 uur rijden met de auto. Met de trein vanuit Rotterdam ook 5 uur reizen.

winter stedentrip Straatsburg

Stedentrip Parijs

Parijs doet zijn bijnaam eer aan in de winter, de sfeer is dan ronduit magisch! Vanaf begin november worden de kerstetalages van de grote warenhuizen onthuld en een paar weken later gaat in alle grote winkelstraten de feestverlichting aan. De 19e-eeuwse winkelpassages zijn extra sfeervol deze tijd van het jaar. In januari kun je koopjes jagen tijdens de beste Soldes van het land en veel hotels hebben die maand speciale aanbiedingen. Ook lopen er nog een paar geweldige exposities.

Hoe kom je er? Iets meer dan 3 uur met de trein en in de winter zijn er vaak aanbiedingen bij Thalys (vooral in januari en februari)!

Lees ook: De snelste manier om naar Parijs te reizen? De trein!

Parijs winter stedentrip

LEES OOK:
Bordeaux: geweldige stad om te winkelen!
De leukste wijken van Lyon
Weekendje Lille: 10 leuke slaapadresjes
8 redenen voor een bezoek aan Nice
Straatsburg in 5 highlights

Beeld: Lille – Pixabay, Lyon – CC/Cristian (bouchon), CC/Net Circlion (roue), CC/Pom Angers (Vieux-Lyon), CC/David (Fourvière) Nice – Pixbay, Unsplash Bordeaux – TV5MONDE (uitzicht), Josee S (Cité), Carole G (winkel), Nicky B. (huitres) Strassbourg – C-BY-Jorge-Franganillo, CC-BY-Benh LIEU SONG Parijs – Pixabay

Reacties zijn gesloten.