frankrijk.nl

Straatsburg in 5 highlights

’s Winters wordt Straatsburg weer het toneel van een van de gezelligste kerstmarkten van de Elzas. Maar ook in andere seizoenen is dit een verrassend leuke stad om te bezoeken. Adriënne was er onlangs en vertelde ons welke plekken je niet mag missen.

Straatsburg is helemaal citytrip-proof. De hoofdstad van de Elzas is hip en jong (want een echte studentenstad!) en ademt tegelijkertijd veel historie. Door de ligging vlak bij Duitsland zie je in de architectuur van Straatsburg een interessante mix van Franse en Duitse invloeden. De binnenstad staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

1. Indrukwekkende kathedraal

De Notre-Dame van Straatsburg torent boven de stad uit. De façade van roze zandsteen maakt deze kathedraal tot een bijzondere verschijning en ook het interieur van de kerk is de moeite waard. Met mooie glas-in-lood ramen en een astronomische klok. Tegen betaling is de toren van de kathedraal te bezichtigen: een flinke klim (± 300 treden!), maar je hebt er een prachtig uitzicht over de stad. Bezoek de kathedraal wel vroeg op de dag, want tijdens mijn verblijf (in het hoogseizoen) waren er ’s middags lange rijen.

Straatsburg kathedraalNotre-Dame de Strasbourg

kathedraal straatsburg

2. Palais Rohan

Na de drukte rondom de kathedraal kun je bij het Musée des Beaux-Arts weer tot rust komen. Het schitterende Palais Rohan, dat tevens het archeologisch museum en het Musée des Arts décoratifs van Straatsburg huisvest, vormt het decor voor meesterwerken als het Portrait de jeune femme van Raphaël en La Belle Strasbourgeoise van Nicolas de Largillière. Het aanbod van het museum is heel divers, met Renaissance-kunst tot 19e-eeuwse schilders zoals Delacroix en Courbet.

Palais Rohan Museum Schone Kunsten StrasbourgPalais Rohan

3. Sprookjesachtige kerk

Een beetje afwisseling naast alle Duits-Franse architectuur in de stad: vlak bij de Europese instellingen, in de wijk Quize, staat deze prachtige Russisch-orthodoxe kerk. Wat een sprookjesachtig gebouw met zijn turkooizen daken!

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Cotad (@cotad)

4. De wijk La Petite France

Deze charmante wijk is de bekendste plek in Straatsburg en terecht. Je slentert er door fotogenieke straatjes met mooie vakwerkhuizen. Je kunt dit deel van de stad vanaf het water verkennen op een rondvaartboot, maar het is net zo leuk om deze met bloemen versierde buurt wandelend te bezoeken.

Straatsburg wijk Petite FranceLa Petite France en rivier de Ill

4. Gezellige restaurants en wijnbars

Voor eetadresjes kun je goed terecht in de lange Grand’Rue. PUR etc is klein maar fijn. Het concept? Je vindt hier ‘fast-good‘: gezonde maaltijden, die in glazen potjes klaarstaan. Er staan zowel vegetarische als veganistische opties op het menu en het personeel is erg vriendelijk. Het pas geopende Caupona iets verderop, is vooral leuk om gezellig iets te drinken. Het is ruim, mooi aangekleed en met goed weer zit je hier heerlijk buiten. Enigszins verscholen achter het plein rond de kathedraal zit Bistrot & Chocolat, waar je op een knus terras kunt neerstrijken voor een uitgebreid ontbijt of een kop warme chocolade (13 soorten!).

Eetadressen binnenstad StrasbourgCaupona, bierstube l’Ami Schultz en PUT etc.

Typisch ‘Elzas’ zijn ook de vele bier- en winstubes, kaarsverlichte biercafé’s, wijnbars en -restaurants. Zoals l’Ami Schultz en Fink Stuebel, waar je terecht kunt voor zuurkool en coq au riesling, de lokale variant op coq au vin.

5. Elzasser patisserie

De keuken van de Elzas staat ook bekend om de vele lekkere zoetigheden, zoals kougelhopf, studel, bredele-koekjes en peperkoek. Die kun je onder meer proeven bij Christian, de bekendste patissier van de stad, met een eigen theesalon in de mooie winkelstraat Rue de la Mercière (nr. 10), vlak bij de kathedraal.

patisserie kougelhopf Strasbourg Elzas

Meer leuke adressen in Strasbourg:

Les Haras: moderne brasserie met indrukwekkend interieur in een 18e-eeuwse paardenmanege (nu luxehotel) in de wijk La Petite France. Waanzinnige wenteltrap!

La Corde à Linge: hip, jong restaurant met een verrassende inrichting (met waslijnen en garenklossen) en een fijne eenvoudige kaart met veel lokale specialiteiten.

Musée Alsacien: prachtig museum over de Elzasser cultuur en folklore in diverse monumentale kruip-door-sluip-door panden.

Boma Hotel: sprankelend designhotel, pas een paar jaar oud, op 10 minuten lopen van de kathedraal.

Cours du Corbeau: zeer romantisch slaapadres van MGallery by Sofitel in een gerenoveerd 15e-eeuws vakwerkhuis, net aan de overkant van rivier de Ill.

ENFIN: dit restaurant kreeg van de hippe en invloedrijke culinaire gids Le Fooding een erevermelding in de editie van 2018, vanwege de supercreatieve keuken van de piepjonge vrouwelijke chef Bérengère en de goede wijnkennis van Carole! Topadres voor heel redelijke prijs, dus zeker reserveren!

Hoe kom je in Straatsburg?

– Met de auto is het ongeveer 5,5 uur rijden vanaf Utrecht.
– De luchthaven van Basel-Mulouse ligt op 1,5 uur rijden van Strasbourg (vanaf €62/vlucht KLM en easyJet).
– 6,5 uur met de trein vanaf Amsterdam (overstappen in Parijs).

Mooi hotel in Straatsburg Cour du CorbeauCour du Corbeau, viersterren hotel in een monumentaal pand

Straatsburg hotel BomaBoma Hotel, nieuw designhotel met drie sterren

Restaurant La Corde à Linge in La Petite France

LEES OOK:
Flammkuchen, recept voor hartige taart uit de Elzas

Tekst en beeld: Adriënne Ummels. Extra beeld:  Danielle van Poppel (binnenkant kathedraal), CC/Vasile Cotovanu (kathedraal), CC/Etnyk, CC/Cea+ (rechterbeeld Palais Rohan), CC /Rose TRinh (Christian), CC/ Mark Goebel (kougelhopf).

Adriënne Ummels Gastblogger

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.