frankrijk.nl

De 19e-eeuwse passages van Parijs

Gelukkig maar dat de rijke Parisiennes hun schoenen niet wilden vuilmaken in de 19e eeuw. De overdekte winkelpassages uit die tijd zijn nog altijd pareltjes om te bezoeken tijdens een stedentrip in Parijs. Onze 7 favorieten!

In de eerste helft van de 19e eeuw ontstonden de overdekte winkelpassages van Parijs. Sommige zijn tegenwoordig een beetje vervallen, andere prachtig gerenoveerd. Bijna allemaal zijn ze voorzien van mooie oude winkels en ook veel modernere restaurantjes. Geweldige sfeer en een toptip voor als je regen of wind treft tijdens je bezoek aan Parijs!

restairant Astair in Passage des Panoramas

1. Galerie Vivienne (2e arron.)

Dit is een van de bekendste en best gerenoveerde passages in Parijs, met prachtige vloermozaïeken en een oude boekenwinkel (Jousseaume) die er al zit sinds 1826. Ook vind je in deze winkelpassage een bekende wijnbar en -winkel, Les Caves Legrand, theesalon en bij de ingang de sfeervolle bistro Vivienne. Een bezoek aan deze passage kun je combineren met de mooie galerijen rond het park van Palais Royal er vlakbij. Om daar te komen hoef je alleen de korte Passage des 2 Pavillions te doorlopen, waarvan de ingang recht tegenover de ingang van Galerie Vivienne zit.

Galerie Vivienne Parijsgalerie-vivienne.com, metro Bourse

2. Galerie Véro-Dodat (1arron.)

Ook Galerié Vero-Dodat, vlak bij het Louvre, is in prachtige staat. Het is een relatief korte passage, maar de zwart-witte tegels en bollampen maken dit wel een bijzonder fotogenieke winkelgalerij. Ook de ingang naast Café de l’Epoque is al vaak vereeuwigd! Binnen zijn er een paar mooie winkels, onder meer met kunst en boeken. Bij de andere ingang zit een schoenenwinkel van Christian Louboutin.

Galerie Vivienne Parijs2, rue du Bouloi, metro Palais Royal-Musée Louvre

3. Passage Jouffroy (9e arron.)

Nog een van onze grote favorieten, deze passage uit 1846. Je vindt er boetieks met affiches, kaarten, boeken en wandelstokken. Midden in de winkelgalerij loop je tegen de romantische ingang van een 19e-eeuws hotel aan: Hotel Chopin (eenvoudige kamers/€95). En mis vooral ook niet de geweldige speelgoedwinkel Pain d’Epices, een van de mooiste van Parijs!

Galerie Jouffroy Parijs10 boulevard Montmartre, metro Richelieu-Drouot

4. Passage des Panoramas (2e arron.)

Als je Jouffroy aan de zuidkant verlaat en de drukke Boulevard Montmartre oversteekt, dan kun je zo in deze volgende passage duiken. Geweldige sfeer! Passage des Panoramas (uit 1779!) is een beetje stoffig en vervallen, maar de oude gangen en winkelpanden bieden nu onderdak aan diverse hippe, luxe en gewoon leuke restaurants. Zoals Racines, Astair en Caffè Stern (in een vroegere drukkerij) en Canard & Champagne. Kijk ook naar binnen bij pizzeria Victoria Station: een restaurant waar het lijkt alsof je in een oude treincoupé zit!

passage des panoramas Parijspassagedespanoramas.fr, metro Grands Boulevards

5. Passage de Choiseul (2e arron.)

Deze winkelpassage was een tijd lang erg morsig, maar is sinds een jaar of zeven gevuld met hippe streetfoodbars. Rond lunchtijd is het een drukte van jewelste, als jonge Parijzenaren hier een Grieks broodje, Vietnamees rijstgerecht, gezonde salade of een bio-burger komen eten. Onthouden als lunchadres dus voor de omgeving van Opera. Voor de ingang zit bovendien Les Bols de Jean, het lunchcafé waar je zelfs de borden kunt opeten. Ook mooi: de diverse kantoorboekhandels en papierwinkels in deze passage.

Passage Choiseul Parijs passagechoiseul.canalblog.com, metro Quatre-Septembre

6. Passage Brady (10e arron.)

Little India! De kerriegeur komen je al vanaf de ingang tegemoet bij Passage Brady, een galerij met veel Indiase restaurants, kledingwinkels en bazaars. De passage bestaat uit twee delen en gaat verder aan de andere kant van de Boulevard de Strasbourg

Passage Brady Parijs43 rue du Faubourg-Saint-Martin, 10th, metro Chateau-d’Eau

7. Passage du Grand Cerf (2e arron.)

Mooi en artistiek, deze kleine winkelpassage met diverse sieradenontwerpers. Ook vind je er vintage brillenmonturen, een wijnbar (Le Pas Sage), een leuke brocante- en cadeauwinkel (Rickshaw). Deze winkelgalerij uit 1825 is bovendien in prachtige staat en goed te combineren met de gezellige lunch- of borrelstraat Rue Montorgueil.

Passage du Grand Cerf Parijs

145 rue Saint-Denis, metro Etienne Marcel

PRAKTISCH

Al deze winkelpassages liggen op de rechteroever van de Seine, niet al te ver van elkaar verwijderd. Vooral de eerste vijf uit dit lijstjes kun je makkelijk combineren in één grote wandeling. Veel passages zijn geopend tot circa 22.00 uur, passages met restaurants of theaters iets later: tot middernacht.

kaartjes wandeling Passages Parijs

ga naar deze kaart

LEES OOK:
De 10 leukste wijken van Parijs

Beeld: Vivienne (CC-BY Blair, Christophe Ducamp, Kathlee Tyler Conklin), Véro-Dodat (CC-BY Carl Campbell, Christophe Ducamp, François Gornet) Jouffroy (NickyB.), Passage des Panoramas (NickyB.) Brady (CC-BY Pierre Lannes 2x, Jeanne Manjoulet, Grand-Cerf (CC-BY Sven-Sven). Beeld boven: Astair in Passages des Panoramas. Linksboven: Véro-Dodat/CC-BY Carl Campbell). 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *