frankrijk.nl

10 dingen om te doen in Parijs deze herfst

Sommige steden zijn éxtra verleidelijk in het najaar en Parijs is er daar absoluut één van! Nieuwe exposities, evenementen en de leukste herfstactiviteiten in de Franse hoofdstad.

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

1. Genieten van de herfstkleuren in de parken

Elk najaar weer een spektakel: de parken van Parijs zijn op hun allermooist in het najaar! Gouden herfstlicht, bruine bladeren..  Heerlijk rondslenteren in Jardin du Luxembourg of de Tuilerieën tussen perken vol bloeiende asters en dahlia’s. Plof in een parkstoel neer en geniet van een zakje vers geroosterde kastanjes, die dit seizoen verkocht worden in kraampjes bij de ingang van de parken.

Parijs in de herfst stedentrip

2. Cultureel doorzakken tijdens La Nuit blanche 

Op 1 oktober is de 20ste editie van Nuit Blanchede Parijse versie van de museumnacht. Vanaf 19.00 uur tot in de vroege uurtjes openen musea en monumenten dan hun deuren. Dit jaar draait het allemaal om het thema ‘kunst en beweging’, alvast met oog op de Olympische Spelen die in 2024 plaatsvinden in Parijs. Op het programma staan verschillende kunstroutes, concerten en andere culturele activiteiten. En alles is gratis!

Louvre Parijs bij nacht

Kan je niet zo lang wachten? Vlak voordat de herfst begint, vinden op 17 en 18 september de Journées du Patrimoine – de monumentendagen – plaats. Op deze dagen zijn er verschillende activiteiten georganiseerd rond het thema ‘Duurzaam erfgoed’ en bezoek je diverse monumenten die normaal gesloten zijn voor publiek. Zoals bijvoorbeeld het Elysée (lange rij!), het Palais Royal of de coulissen van warenhuis Galeries Lafayette – Champs-Elysées.

3. Een herfstig goûter proeven

Altijd fijn om je bij beste patissiers van Parijs te buigen over mooie taarten. In het najaar zie je weer de mont-blanc verschijnen, een taartje met room, merengue en zoete kastanjepurée. Ook een paris-brest (taartje met hazelnootcrème) pas bij het seizoen: je vindt hele lekkere bij Philippe Conticini, een beroemde patissier met een nieuwe winkel in de Marais. Zijn taartjes zien eruit als echte kunstwerken en let in zijn winkel ook op de bar à chouquettes (gevoelde soesjes).

Paris-Brest Conticini

4. Topexposities bezoeken

Zoals elke herfst kun je in Parijs van tal van grote exposities genieten. Zo heeft modemuseum Palais Galliera een tentoonstelling over hoe Frida Kahlo (15 sept-5 maart 2023) de modewereld beïnvloed heeft. Fondation Louis Vuitton, in het Bois de Boulogne, heeft een grote dubbelexpositie over Claude Monet en Joan Mitchell (5 okt-22 feb 2023), twee landschapsschilders uit verschillende tijdperken. Terwijl het prachtige Musée d’Orsay licht werpt op veelzijdigheid van de Noorse schilder Munch (5 okt-27 feb 2023), die vaak ten onrechte wordt teruggebracht tot alleen De Schreeuw.

Frida Kahlo expositie Parijs herfst 2022

5. Oesters eten in een brasserie of hippe bistro

De R zit weer in de maand en dat betekent dat de oesters weer op smaak zijn! Je kunt ze proeven bij een van de vele klassieke brasserieën in Parijs maar ook bij jongeren adressen, zoals l’Ilot of Mary Celeste in de Marais, waar ze er cocktails bij serveren. Op de markten van Parijs kom je komende tijd bovendien deze lekkere seizoensproducten tegen.

oesters in Parijs

6. Rond Allerzielen naar Père Lachaise

Op en rond Allerzielen (2 november) zetten de Fransen traditioneel potten met chrysanten op de het kerkhof. Rond die datum zijn de beroemde begraafplaatsen van Parijs daardoor extra levendig en kleurrijk. Een rondleiding langs de vele beroemdheden op Père Lachaise is een echte  belevenis, en dat geldt ook voor andere beroemde cimetières in de stad. Want wist je bijvoorbeeld dat Jean-Paul Belmondo vorig jaar is begraven op het kerkhof van Montparnasse, waar ook Chirac en Gainsbourg liggen?

begraafplaatsen Parijs Pere Lachaise

7. Kuifje in het Atelier des Lumières

In een vroegere ijzergieterij in het noordoosten van de stad is sinds enkele jaren l’Atelier des Lumières gevestigd. Exposities in de vorm van projecties op muziek, maken dat je letterlijk door beroemde schilderen loopt en ze zo vanuit alle hoeken kunt bewonderen. Deze herfst is er – naast shows met werken van Kadinsky, Cézanne, Van Gogh en Klein – ook een expositie over Kuifje (21 oktober t/m 20 november 2022): niet te missen voor de fans! Tijdig reserveren via de site

Culture Espace – copyright C. de la Motte Rouge / Hergé / Tintinimaginatio

8. Een concert meepakken in een Parijse jazzclub

Tijdens Jazz sur Seine (7-22 oktober 2022) vinden 180 concerten plaats in 25 verschillende jazzclubs. Waaronder bekende oudjes als Le Duc des Lombards en Le Baiser Salé en ook nieuwere places-to-be zoals Le New Morning. Ook grappig om te doen: een avond naar het toeristische maar nogal altijd zeer sfeervolle Caveau de la Huchette. Deze mini-jazzkelder in het Quartier Latin was een inspiratiebron voor de Hollywoodfilm La La Land.

jazz Parijs

9. Halloween: griezelen in Parijs

Hoewel Halloween natuurlijk geen Frans feest is, weten ze in Parijs wel hoe ze dit moeten vieren! Zo is Disneyland van 1 oktober tot 6 november 2022 omgetoverd tot een heus Halloween-festijn. Ook kun je van 22 tot 31 oktober 2022 griezelen in Le Manoir de Paris, het grootste spookhuis van Parijs. Tijdens Halloween worden de engste verhalen van de stad nagespeeld door acteurs die je de stuipen op het lijf jagen.

Disneyland Halloween herfst 2021

10. Naar het nieuwe Dior-museum

Modeliefhebbers willen dit najaar zeker langs in het nieuwe Dior-museum op Avenue Montaigne. Dit slechts 6 maanden oude museum is een fantastische hommage aan couturier Christian Dior en zijn nalatenschap aan de modewereld. De collectie is indrukwekkend, de presentatie spectaculair. Lees hier over Josee’s bezoek aan La Galerie Dior!

Galerie Dior Parijs

Ga je met de auto? Lees onze tips over o.a. de périphérique, het milieuvignet (verplicht) en op straat parkeren in Parijs. Voor wat dat laatste betreft raden we je aan om vooraf online een parkeerplaats te reserveren in Parijs. Bon voyage

Met kinderen naar Parijs? Bestel nu het nieuwe ebook Parijs met Kids & Tieners

LEES OOK:

De 10 leukste wijken van Parijs
25 tips met kinderen naar Parijs
Dit zijn fijne famieliehotels in Parijs
Praktische tips voor de Eiffeltoren

Beeld: Josee Schouten/Dior, Photography/UNPL (oesters), Pixabay (Montmartre vergezicht, Louvre), Philippe Conticini Paris-Brest), CC/NickyB (wijnfeest), Halloween/Disney CC-Aiden Craver-UNPL, Matheus Frade-UNPL (cave de la Huchette), Père-Lachaise mckrista1976, es-corpographes-UNPL (park herfst)  Openinsgbeeld: Siebe Warmoeskerken-UNPL (Montmartre)

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het op Pinterest of in je eigen Favorieten-lijstje hier op de site!

Parijs in de Herfst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *