frankrijk.nl

Straatsburg: bezoektips voor een stedentrip

’s Winters wordt Straatsburg weer het toneel van een van de gezelligste kerstmarkten van de Elzas. Maar ook in andere seizoenen is dit een verrassend leuke stad om te bezoeken. Deze dingen wil je dan niet missen!

Straatsburg is helemaal stedentrip-waardig. De hoofdstad van de Elzas is hip en jong (want een echte studentenstad) en ademt tegelijkertijd veel historie. Door de ligging vlak bij Duitsland zie je in de architectuur van Straatsburg een interessante mix van Franse en Duitse invloeden. De binnenstad staat zelfs op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

1. Indrukwekkende kathedraal: Notre-Dame de Strasbourg

De Notre-Dame van Straatsburg torent boven de stad uit. De façade van roze zandsteen maakt deze kathedraal tot een bijzondere verschijning en ook het interieur van de kerk is de moeite waard. Met mooie glas-in-lood ramen en een astronomische klok. Tegen betaling is de toren van de kathedraal te bezichtigen: een flinke klim (± 300 treden!), maar je hebt er een prachtig uitzicht over de stad. Bezoek de kathedraal in het hoogseizoen of tijdens de kerstmarkt liefst vroeg op de dag, want ’s middags kunnen er dan lange rijen zijn.

Straatsburg kathedraal

straatsburg kathedraal

straatsburg kathedraal

2. Mooie musea

Na de drukte rondom de kathedraal kun je bij het Musée des Beaux-Arts weer tot rust komen. Het schitterende Palais Rohan, dat tevens het archeologisch museum en het Musée des Arts décoratifs van Straatsburg huisvest, vormt het decor voor meesterwerken als het Portrait de jeune femme van Raphaël en La Belle Strasbourgeoise van Nicolas de Largillière. Het aanbod van het museum is heel divers, met Renaissance-kunst tot 19e-eeuwse schilders zoals Delacroix en Courbet.

Palais Rohan Straatsburg museum Palais Rohan

Een ander museum dat zeer de moeite waar is is het Musée Alsacien, een charmant sluip-door-kruip-door museum in twee geschakelde historisch woonhuizen. Het vertelt over de Elzasser cultuurgeschiedenis aan de hand van meubels, klederdracht gebruiksvoorwerpen en antiek speelgoed. Très charmant!

Musee Alsacien StraatsburgMusée Alsacien

3. De wijk La Petite France

Deze charmante wijk is de bekendste plek in Straatsburg en terecht. Je slentert er door fotogenieke straatjes met mooie vakwerkhuizen. Je kunt dit deel van de stad vanaf het water verkennen op een rondvaartboot, maar het is net zo leuk om deze met bloemen versierde buurt wandelend te bezoeken.

Straatsburg wijk Petite France

In het verlengde van deze wijk kom je uit bij de overdekte bruggen van Straatsburg, de drie middeleeuwse torens en de monumentale rivierdam van Vauban. Vlak bij deze ‘barrage’ zit het museum van moderne kunst, waar onder meer een Monet en een Picasso hangen.

4. Gezellige restaurants en wijnbars

Voor eetadresjes kun je goed terecht in de lange Grand’Rue. PUR etc is klein maar fijn. Het concept? Je vindt hier ‘fast-good‘: gezonde maaltijden, die in glazen potjes klaarstaan. Er staan zowel vegetarische als veganistische opties op het menu en het personeel is erg vriendelijk. Caupona iets verderop, is vooral leuk om gezellig iets te drinken. Het is ruim, mooi aangekleed en met goed weer zit je hier heerlijk buiten. Enigszins verscholen achter de kathedraal zit Bistrot & Chocolat, waar je op een knus terras kunt neerstrijken voor een uitgebreid ontbijt, een lunch (daghappen) of een kop warme chocolade (13 soorten!).

Grande Rue

Eetadressen binnenstad StrasbourgCaupona, bierstube l’Ami Schultz en PUT etc.

Typisch ‘Elzas’ zijn ook de vele bier- en winstubes, kaarsverlichte biercafé’s, wijnbars en -restaurants. Zoals bierstube l’Ami Schutz en traditioneel restaurant Fink Stuebel, waar je terecht kunt voor zuurkool en coq au riesling, de lokale variant op coq au vin.

flamkuchen elzas proevenFlammkuchen

5. Elzasser patisserie

De keuken van de Elzas staat ook bekend om de vele lekkere zoetigheden, zoals kougelhopf, studel, bredele-koekjes en peperkoek. Die kun je onder meer proeven bij Christian, de bekendste patissier van de stad, met een eigen theesalon in de mooie winkelstraat Rue de la Mercière (nr. 10), vlak bij de kathedraal.

patisserie kougelhopf Strasbourg Elzas

De kerstmarkt van Straatsburg vindt plaats van 25 november tot 24 december 2022.

Straatsburg kerstmarkt

Leuke adressen:

Les Haras: luxe moderne brasserie met indrukwekkend interieur in een 18e-eeuwse paardenmanege (nu een viersterrenhotel) in de wijk La Petite France. Waanzinnige wenteltrap!

La Corde à Linge: hip, jong restaurant in de wijk La Petite France met een verrassende inrichting (met waslijnen en garenklossen) en een fijne eenvoudige kaart met veel lokale specialiteiten.

Maison Kammerzell: Heel bekend adres vlak bij de kathedraal, dat vermaard is om de zuurkoolschotels. Toeristisch? Een beetje, maar de keuken is op niveau en het 15e-eeuwse pand is echt een bezienswaardigheid.

Boma Hotel: sprankelend designhotel, pas een paar jaar oud, op 10 minuten lopen van de kathedraal.

Cours du Corbeau: zeer romantisch viersterrenhotel van MGallery by Sofitel in een gerenoveerd 15e-eeuws vakwerkhuis, net aan de overkant van rivier de Ill.

ENFIN:  dit restaurant kreeg van de hippe en invloedrijke culinaire gids Le Fooding een erevermelding in de editie van 2018, vanwege de supercreatieve keuken van de piepjonge vrouwelijke chef Bérengère en de goede wijnkennis van Carole. Ontdekkingsmenu lunch €45, diner 84.

The Strasbourg city baths:

In de Duitse wijk Neustadt vind je de stadsbaden van Straatsburg. Niet alleen fantastisch om naar te kijken, ook heel fijn om rond te dobberen in de verschillende baden (allemaal gerenoveerd in 2021!) of te ontspannen tijdens een lichaamsbehandeling met producten van het Franse merk Nuxe. Begin 2023 opent er een groot gezondheids- en sportcentrum op het terrein.

Place Kléber StrasbourgPlace Kléber

Hoe kom je in Strasbourg?

– Met de auto is het ongeveer 5,5 uur rijden vanaf Utrecht.
– Met de trein doe je er 6,5 uur over vanaf Amsterdam (overstappen in Parijs).

Mooi hotel in Straatsburg Cour du CorbeauCour du Corbeau, romantisch hotel in gerestaureerd monument

Straatsburg hotel BomaBoma Hotel, nieuw designhotel met drie sterren

Restaurant La Corde à Linge in La Petite France

LEES OOK:
Flammkuchen, recept voor hartige taart uit de Elzas
De mooiste wijndorpen van de Elzas

Adriënne Ummels Gastblogger

Tekst: Adriënne Ummels. Beeld: Danielle van Poppel (binnenkant kathedraal), Adriënne Ummels, Wikicommoms (musea), CC /Rose TRinh (Christian), CC/ Mark Goebel (kougelhopf), M.Hamm/Huttopia (kerstmarkt). Openingsbeeld: Pexels/D. Svetanovic

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *