frankrijk.nl

Roll over Bordeaux! Fietsen en andere activiteiten in de wijnstad

Een stad verkennen op de fiets, daar houden wij nou van! En Bordeaux leent zich daar uitstekend voor als een van de 10 meest fietsvriendelijke steden ter wereld. Handige tips om deze gezellige stad in het Zuidwesten op twee wielen te verkennen.

1. De stadsfiets V’Cub

Bordeaux heeft een goed werkend openbaar fietsenplan, VCub of V³, met 184 ophaal/parkeerpunten en 2000 fietsen, waarvan de helft elektrisch. Het principe is gelijk aan dat van Parijs: met een creditcard kun je een fiets uit de stalling halen. Je betaalt maar €1,70 voor een 24-uurs abonnement. Vervolgens is elk 1e half uur gebruik gratis, daarna betaal je €2 voor elk uur dat je de fiets langer bij je houdt (als in: niet terugzet in een stalling). Hier de precieze handleiding in het Engels Tip: elke 1e zondag van de maand is het centrum van Bordeaux autovrij!

Bordeaux stadsfietsen V'Cub

2. Fiets huren

Nadeel van zo’n V’Cubfiets is wel dat je telkens op zoek moet gaan naar een stalling, om de leenduur te stoppen. Wil je liever in alle vrijheid rondrijden, huur dan een fiets. Kost je circa €7 per dag voor een stadsfiets. Onze Karen, die in Bordeaux woont, huurt ze voor haar familie altijd bij Cool Bike (77 Quai des Chartrons, +33 (0)5 33481386, dinsdag t/m zondag van 11.00-20.00 uur geopend). Ze hebben ook kinderfietsen of een fietskarretje (max. 2 plaatsen). Andere fietsverhuuradressen vind je hier. En tip van Josee en Carole: check of het hotel waar je slaapt niet toevallig fietsen aanbiedt, zoals zij hadden in hun Guesthouse La Course.

fietsen in Bordeaux

3. Fietsen met een gids

Karen testte de Bordeaux Highlights Tour van Baja Bikes en fietste in 3 uur tijd een topervaring bij elkaar met een Engelstalige gids (er is deze zomer ook een Nederlandse gids!). Al fietsend passeer je historische Unesco-klassiekers, de hippe wijken waaronder multiculturele wijk Saint-Michel, de stadsparken en de unieke hotspots Darwin en Cité du Vin. Reserveren kan via de site van Baja Bikes. Je krijgt een flesje water mee en onderweg kom je langs genoeg adresjes voor een snelle snack. Prijs €30.

Fietsen in Bordeaux

Ga je liever wandelen lees dan over onze ervaring met de Unesco-wandeling in Bordeaux, waarbij je ook vele highlights aandoet.

4. Rollen & skaten

Ben je zelf fanatiek rollerskater of skateboarder of heb je kinderen die fan zijn, vergeet dan niet je skateboard mee te nemen tijdens een tripje naar Bordeaux. Aan de kade, vlak voor de Docks vind je een imposant groot skatepark. Aan de overkant van de Garonne, in het creatieve Darwin, ligt in een van de hallen zelfs een volledig indoor-skatepark. En aan de kant van het centrum is er op de kade van de Garonne een breed recreatiepad voor rollers, wandelaars en fietsers.

Bordeaux skatepark

5. Segway of Tuktuk-toer

Doe je het liever wat rustiger aan of wil je je laten rijden door de stad, overweeg dan een Segway Tour (ca. 2 uur) of een rondje met een Tuktuk (55 min/€45 p.p.) langs de highlights. Meer info op de site van Bordeaux Tourisme.

Bordeaux met een tuktuk rondleiding tours

6. Deelscooters Yego

Sinds 2018 heeft Bordeaux superleuk uitziende elektrische scooters in de stad. Je kunt ze lokaliseren met de Smartphone-app van Yego en je laat ze weer achter waar je wilt! Het eerste half uur is gratis, daarna kost de scooter 22 cent per minuut.

scooters Bordeaux

P.S. wil je alvast een impressie van wat je onderweg allemaal kunt tegenkomen. Kijk dan naar dit filmpje van Carole en Josee:

LEES OOK:
Leuke eetadresjes in Bordeaux
Must-do in Bordeaux: de Unesco-wandeling
Darwin, culturele hotspot in Bordeaux
De leukste parken en groene lunchadressen van Bordeaux
3 heerlijke hotels in Bordeaux

Tekst: Josee Schouten  Beeld: Josee Schouten, Carole Goelitz, Karen Kommer-de Graaff, 2 fietsers Office du Tourisme Bordeaux, CC/-FB Yego (scooter)

Laatste update 3/2022

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.