frankrijk.nl

De leukste wijken van Lyon

Als je dit voorjaar een stedentrip wilt maken: Lyon is een bijzonder leuke stad om te bezoeken! Met veel keuze op het gebied van musea, winkels en restaurants en een hippe mix van oud en modern. Zoals in deze 6 wijken die je gezien moet hebben.

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken Vieux-Lyon

Vieux-Lyon

Vieux-Lyon is een door Unesco beschermde wijk met een verzameling prachtige middeleeuwse straatjes vol renaissancehuizen in okerkleuren. De grootste attractie zijn hier de traboules: verborgen passages die hele woonblokken doorkruisen en daarbij soms langs wel drie verschillende binnenplaatsen komen. Met mooie wenteltrappen, oude waterputten, balkons als uit Romeo en Juliette… (en daarboven hangt gewoon de was van de bewoners!) Van de 230 traboules in Lyon zijn er 40 open voor publiek, een must-see. Veel (wijn)bars en restaurants ook in Vieux-Lyon en in deze wijk zit ook een pareltje van een museum: Musée Cinema & Miniature.

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken Fourviere

La Fourvière

De heuvel van Fourvière wordt door een kabeltrein (funiculaire) verbonden met het 300 meter lager gelegen Vieux-Lyon. Hier ligt de beroemde basiliek van Lyon en de Gallo-Romeinse amfitheaters (waar ‘s zomers geweldige concerten plaatsvinden!) Tussen luxehotels in historische villa’s en een designhotel in een groot klooster (wij gingen er langs!) bevindt zich hier ook het restaurant van chef-kok Christian Têtedoie, een beroemdheid in Frankrijk. Zijn wijnbar is top voor een glaasje met adembenemend uitzicht over Lyon!

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken La Croix-Rousse

La Croix-Rousse

Heerlijk deze vroegere arbeiderswijk die net als Fourvière, hoog op een heuvel ligt en daardoor mooie doorkijkjes heeft op het lager gelegen centrum en de twee rivieren. In Croix-Rousse herinneren industriële ateliers en 19e-eeuwse arbeiderswoningen aan de zijde-industrie die Lyon in het verleden rijk gemaakt heeft. Maar tegenwoordig vind je hier ook heel veel hippe barretjes en ateliers-winkels van jonge ontwerpers die voortborduren op de creatieve tradities (o.a. in het Village des Créateurs). Ook mooi zijn hier de vele huizenhoge en trompe l’oeil-muurschilderingen.

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken Presqu'ile La Presqu’ile

La Presqu’île, het stadscentrum op een schiereiland tussen de Saône en de Rhône, doet in veel opzichten denken aan Parijs. Met zijn klassieke pleinen, fonteinen en 19e-eeuwse gebouwen. Het mooie Musée des Beaux-Arts heeft zelfs de bijnaam ‘Petit Louvre’. In de winkelstraten net ten noorden van het bekende Place de Bellecour zitten alle bekende Franse merken, van highstreet tot luxe. Fijn winkelen is het ook in het mini-wijkje Quartier Ainay, vol antiquairs, designwinkels, (kunst)boekhandels, cadeauwinkels en kleine eetgelegenheden rond het elegante Musée des Tissus et des Arts décoratifs.

TIP: boek een Lyon City Card voor vrij openbaar vervoer en toegang tot deze en nog 21 musea, voor €27. 

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken La Confluence

La Confluence

Op architectonisch gebied gebeuren de spannendste dingen in La Confluence, de wijk die wordt ingeklemd tussen de Rhône en Saône. Ooit een industriëel haventerrein maar sinds 1999 is hier een gigantisch stadsvernieuwingsproject aan de gang waar diverse grote internationale architecten aan meewerken. In de vroegere loodsen langs het water zitten nu trendy restaurants, terrassen, clubs, kunstateliers en winkels, vaak gewoon nog tussen de oude kranen. Op deze plek is ook het gloednieuwe Musée des Confluences verrezen. En leuk detail: je kunt vanaf het Presqu’ile een Vaporetto (busboot) nemen om in deze wijk te komen. Handig: boek vooraf skip-the-line-tickets!

Lyon stedentrip weekend weg mooiste wijken Les Brotteaux

Les Brotteaux

Brotteaux is de wijk net ten zuiden van het mooi grote stadspark van Lyon, Parc de la Tête d’Or. In en rond het vroegere treinstation Les Brotteaux zitten veel mooie restaurants en winkels. Zoals de kleine art-nouveau Brasserie des Brotteaux, waar veel films zijn opgenomen. En een van de vele restaurants in Lyon van Paul Bocuse, van wie dit de thuisstad is. Voor de authentieke bouchons (typische lokale bistro’s) moet je echter meer op La Presqu’ile en in Vieux-Lyon zijn. Fiets erheen over de mooie kades van de Rhône, op een Vélo’v-leenfiets!

Meer informatie over Lyon: www.onlylyon.com

Foto’s: Vieux-Lyon (CC Guillaume de Bavière/lantaarn, ODT LYON), La Fourvière (CC-Marc Loret/tram),  ODT LYON), La Croix-Rousse (Bensimon/Village des Créateurs, ODT LYON), Brenda Westerink/uitzicht), La Presqu’île CC-Gilles Fontana/fontein, Nicky Bouwmeester/fietsen & plein, ODT LYON/uitzicht vanaf Opéra), La Confluence (Nicky Bouwmeester, CD_FR/groene terras, Thomas Delahais/museum), Les Brotteaux CC-Dominziana/park, Valantin d’Ersu/gare, ODT LYON). 

LEES OOK:
Absoluut zien in Lyon: dit leuke kleine filmmuseum
Het succes van een Nederlandse pub in Lyon
Fourvière Hotel: slapen in een (hip) klooster
Groeten uit… Lyon

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.