frankrijk.nl

Mythische begraafplaatsen in Parijs

Vanwege Allerzielen komen de begraafplaatsen van Parijs komend weekend vol te staan met chrysanten. Ook op andere dagen zijn dit inspirerende plekken om te bezoeken. Met hun beroemde doden, typisch Franse grafkunst en melancholische sfeer.

1. Cimetière du Père-Lachaise

Bijna 70.000 graven zijn er op Père-Lachaise, de bekendste en veruit de grootste begraafplaats van Parijs. Dit veelbezochte kerkhof van 44 hectare is aangelegd als een park met lange groene lanen. Fascinerende plek om rond te lopen tussen grafmonumenten die variëren van eenvoudige met mos begroeide stenen tot uitbundige graftempels. Bij de ingang van Père-Lachaise kun je een kaart kopen met de locaties van de graven van de honderden beroemdheden op deze begraafplaats, zoals Edith Piaf en Jim Morrisson. Ook zijn op internet diverse rondleidingen te vinden. Een goeie gids kan je de meest fascinerende achtergrondverhalen vertellen! Over overspelige baronessen, de tombe van een afstammeling van graaf ‘Dracula’ en vreemde rituelen die op sommige graven plaatsvinden…

Beroemdheden die op Père Lachaise begraven liggen: Jim Morrison, Edith Piaf, Henri Salvador, Molière, Chopin, Oscar Wilde, Marcel Proust, Yves Montand en Simone Signoret.

16, rue du Repos, 20e arron. Metro: Philippe Auguste (dichtste bij ingang) of Père Lachaise.

begraafplaatsen Parijs

begraafplaatsen Parijs Pere Lachaise Jim Morrison

Paris

Edith Piaf

Sad colors

Lees ook: de catacomben van Parijs


2. Cimetière de Montmartre

De begraafplaats van Montmartre ontstond tijdens de Franse Revolutie, toen een verlaten krijtgroeve werd ingericht als massagraf. Onder meer voor de gesneuvelde soldaten die het paleis van de Tuilerieën probeerden te verdedigen tegen de woedende massa. Vanaf de Belle Epoque werd dit kerkhof ook de laatste rustplaats van veel kunstenaars die in die tijd in Montmartre woonden. Een 19e-eeuwse brug loopt gek genoeg dwars over de begraafplaats, die hierdoor in twee delen gesneden wordt. Ook bijzonder: je ziet hier veel katten tussen en op de graven – een onbekend kattenvrouwtje geeft hen al jaren te eten.

Beroemdheden die op Montmartre begraven liggen: zangeres Dalida, schrijvers Emile Zola en Alexandre Dumas, balletdanser Vaslav Nijinski, schilder Edgar Degas, filmregisseur François Truffaut.

20, avenue Rachel, 18e arron. Metro: Place de Clichy

Cimetière de Montmartre

begraafplaats Montmartre in Parijs

Paris

Dalida


3. Cimetière du Montparnasse

Deze grote begraafplaats op de rive gauche is begin 19e eeuw aangelegd op de plek waar drie boerderijen lagen; een deel van een oude molen is nog te zien. Na WOI verkozen kunstenaars en schrijvers de wijk Montparnasse boven Montmartre vandaar dat ook op deze begraafplaats veel artistieke en literaire helden liggen. Zoals het filosofenpaar Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir, voor wie bewonderaars nog altijd bloemen neerleggen. Terwijl het graf van Serge Gainsbourg, ook hier, altijd bestrooid is met metrokaartjes, sigaretten en liefdesbriefjes. In 2021 is ook acteur Jean-Paul Belmondo hier ten ruste gelegd.

Beroemdheden die op Montparnasse begraven liggen: oud-president Jacques Chirac, Jean-Paul Belmondo, autofabrikant André Citroën, zanger Serge Gainsbourg, Jean-Paul Sartre en Simone de Beauvoir, actrice Jean Seberg, acteur Philippe Noiret, diverse verzetstrijders.

3, boulevard Edgar Quinet, 14e arron. Metro: Edgar Quinet of Raspail

begraafplaatsen Parijs Montparnasse

Cimetière de Montparnasse

begraafplaatsen Parijs Montparnasse Gainsbour

grave of Meltine dite Melthide Mathilde


4. Cimetière de Passy

In het chique 16e arrondissement, vlak bij Trocadéro, ligt deze kleine elegante begraafplaats waar sinds 1802 veel rijke families begraven zijn. Onder hen niet alleen Fransen maar ook internationale jetset-families die Parijs als thuisbasis kozen. Vandaar dat de grafstenen soms lezen als roddelbladen van vroeger! Je vindt hier veel rijk gedecoreerde grafhuizen – vaak zo groot als kleine kerkjes – en tussen de graven en de kastanjebomen is de top van de Eiffeltoren te zien.

Beroemdheden die begraven liggen in Passy: schilders Edouard Manet en Berthe Morisot, componisten Claude Debussy en Gabriel Faure, en de dochter van de laatste sjah van Perzië.

2, rue du Commandant-Schlœsing, 16e arron. Metro: Trocadéro

begraafplaatsen Parijs Passy

Cimetière Montparnasse

Flowers like a falling star

LEES OOK:
De catacomben van Parijs
Horrorwandeling door Parijs met Nederlandse gids
Familiehotel in de wijk Montparnasse
5 superhotels op de Rive Gauche in Parijs

Beeld: Père Lachaise: CC/Mckrista1976, /Pexels, Pixabay, CC/Ho Visto Nina Volare, CC-BY Claudia Schillinger, CC-BY Madras91 Montmartre: CC-BY/Olivier Bruchez,, CC-BY Maarten (Piaf)  Montparnasse: CC-BY/Sarah Stierch, CC-BY/Andrea Achaffer (Rubin), CC-BY/Tommie Hansen CC-BY Gérard, CC-BY Kali Motxo,  CC-BY Paul Asman Passy: CC-BY-NC C. Moncelli, CC-BY/Kimble Young, CC-By Stanze (bloemen mandje). Morgane/Pixabay, CC-BY Remi Noyon (Maria) Openingsbeeld linksboven: CC-BY Madras91 Tekst: Nicky Bouwmeester

3 reacties op “Mythische begraafplaatsen in Parijs”

 1. Carla schreef:

  Jaren geleden maakte ik een site over de bekendste Parijse begraafplaatsen en de catacomben. Deze site is nog steeds online (en in het Nederlands).
  http://www.graveyart.net

 2. van de Graaf Louise C schreef:

  Ik mis PicPus

 3. Marie schreef:

  Buitenlandse begraafplaatsen zien er vaak indrukwekkend uit. Ik ben zelf ook eens in Parijs geweest en heb daar toen de begraafplaats van Montmartre bezocht. Grafstenen en graftombes vind je er in alle soorten en maten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *