frankrijk.nl

Montmartre viert wijnoogstfeest

Van 9 tot 13 oktober 2019 vindt het jaarlijkse wijnoogstfeest plaats in Montmartre. De enige overgebleven wijngaard van Parijs mag dan heel klein zijn, het feestje is er niet minder groot om. Mooi om eens mee te maken!

La Fête des Vendanges

Moeilijke wijn? De circa 900 flessen wijn die elk jaar weer dapper gemaakt worden van de druiven uit de piepkleine wijngaard van Montmartre schijnen van niet bijzonder hoge kwaliteit te zijn. Maar daar gaat het ook niet niet om. Altijd weer een mooi wonder om die rijen wijnstokken te zien staan, als je de toeristendrommen rond Place du Tertre verlaat en aan de andere kant het stillere deel van de heuvel afzakt. Want in hoeveel wereldsteden kun je langs een wijngaard lopen?

Clos de Montmartre

Markt met veel te veel hapjes

En behalve het unieke karakter van de Clos Montmartre is het leuke dat de druivenoogst sinds 1934 elke herfst weer aanleiding is voor een 5-daags festival in de wijk. Met een hoop muziek. Rondleidingen in de anders voor publiek gesloten wijngaard. Een groot dansfeest (bal populaire) ter afsluiting. En lange rijen kramen rond de Sacré-Cœur met etenswaren uit alle streken van Frankrijk. Waar je je dus heel erg moet inhouden om de tartiflette niet af te wisselen met oesters, een druipende camembert én een flammkuchen als toetje… Want de laatste hap is er altijd eentje te veel.

wijnfeest-montmartre-

Optocht naar de Sacré-Coeur

Maar het leukste van La Fêtes des Vendanges is het grote défilé, de optocht die door de steile straten van Abbesses naar de top van de 130 meter hoge Butte voert. Omdat Montmartre ondanks alle toeristen nog altijd een authentieke en zelfs een tikje eigenzinnige identiteit heeft, is dit défilé een carnavalesk gebeuren, waarbij allerlei duistere broederschappen uit de wijk (voorstanders van de ‘vrije republiek Montmartre’ en ‘les chevaliers tastes-fesses’, de billenknijpende ridders) in meer en minder serieuze uitdossingen en onder luid tromgeroffel voorbij komen.

wijnfeest Montmartre

Michou, beroemd in Montmartre

Een prachtig moment is als de optocht het visrestaurant La Mascotte (uitstekende fruits de mer!) passeert, in Rue des Abesses. Veel deelnemers maken hier een eresaluut maken aan de ongekroonde koning van Montmartre: Michou, die daar een vaste klant is. Deze inmiddels 86-jarige eigenaar van een in de jaren ’70 heel bekend travestieten-cabaret in de wijk is altijd gekleed in een smurfblauw pak en bijbehorende zonnebril. Een charismatische verschijning en een man met enorm veel humor, die zijn cabaret bovendien regelmatig opent om daklozen een feestmaal aan te bieden. Als je hem ziet staan, salueer hem dan ook even, en laat weten dat Michou zélfs in Nederland beroemd is. Dan kan het wijnoogstfeest van 2017 voor hem vast niet meer stuk.

Michou op de fete des vendanges

Le Grand Défilé begint zaterdag 14 oktober om 11.45 uur bij de Cols Montmartre (de wijngaard tegenover Le Lapin Agile). Le Bal Dalida (dansfeest), zaterdag 14 oktober van 17.00-19.00 uur. Parcours du Goût (eetkraampjes rond de Sacré Coeur), 10.00-23.00 uur.

Het hele programma van La Fête des Vendanges de Montmartre 2017 staat hier: www.fetedesvendangesdemontmartre.com

Fetes des vendanges Sacré Coeur

wijnfeest-montmartre

Michou op de fete des vendanges

Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester Behalve openingsfoto: CC/Olivier Ortelpa, CC/Tory (wijngard).

LEES OOK:
7 hippe & gezellige wijnbars in Parijs
15 redenen Parijs te bezoeken in de herfst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.