frankrijk.nl

Montmartre viert wijnoogstfeest

Van 5 tot 9 oktober 2022 vindt het jaarlijkse wijnoogstfeest plaats in Montmartre. De enige overgebleven wijngaard van Parijs mag dan heel klein zijn, het feestje is er niet minder groot om. Mooi om eens mee te maken!

La Fête des Vendanges

Moeilijke wijn? De circa 900 flessen wijn die elk jaar weer dapper gemaakt worden van de druiven uit de piepkleine wijngaard van Montmartre schijnen van niet bijzonder hoge kwaliteit te zijn. Maar daar gaat het ook niet niet om. Altijd weer een mooi wonder om die rijen wijnstokken te zien staan, als je de toeristendrommen rond Place du Tertre verlaat en aan de andere kant het stillere deel van de heuvel afzakt. Want in hoeveel wereldsteden kun je langs een wijngaard lopen?

Clos de Montmartre

Markt met veel te veel hapjes

En behalve het unieke karakter van de Clos Montmartre is het leuke dat de druivenoogst sinds 1934 elke herfst weer aanleiding is voor een 5-daags festival in de wijk. Met een hoop muziek. Rondleidingen in de anders voor publiek gesloten wijngaard. Een groot dansfeest (bal populaire) ter afsluiting. En lange rijen kramen rond de Sacré-Cœur met etenswaren uit alle streken van Frankrijk. Waar je je dus heel erg moet inhouden om de tartiflette niet af te wisselen met oesters, een druipende camembert én een flammkuchen als toetje… Want de laatste hap is er altijd eentje te veel.

wijnfeest-montmartre-

Optocht naar de Sacré-Coeur

Maar het leukste van La Fêtes des Vendanges is het grote défilé, de optocht die door de steile straten van Abbesses naar de top van de 130 meter hoge Butte voert. Omdat Montmartre ondanks alle toeristen nog altijd een authentieke en zelfs een tikje eigenzinnige identiteit heeft, is dit défilé een carnavalesk gebeuren, waarbij allerlei duistere broederschappen uit de wijk (voorstanders van de ‘vrije republiek Montmartre’ en ‘les chevaliers tastes-fesses’, de billenknijpende ridders) in meer en minder serieuze uitdossingen en onder luid tromgeroffel voorbij komen.

wijnfeest Montmartre

Michou op de fete des vendanges

Het hele programma van La Fête des Vendanges de Montmartre 2022 staat hier: www.fetedesvendangesdemontmartre.com

Fetes des vendanges Sacré Coeur

wijnfeest-montmartre

Michou op de fete des vendanges

Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester Behalve openingsfoto: CC/Olivier Ortelpa, CC/Tory (wijngard).

LEES OOK:
7 hippe & gezellige wijnbars in Parijs
15 redenen Parijs te bezoeken in de herfst

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *