frankrijk.nl

De Eiffeltoren bezoeken: 10 praktische tips

Je gaat naar Parijs en je wilt in elke geval de Eiffeltoren bezoeken. Hoe kom je aan kaartjes? Hoe ontkom je aan de lange wachtrijen? Ga je met de trap of de lift? Wat moet je weten als je met kinderen gaat?

1. Hoe kom je aan kaartjes voor de Eiffeltoren?

Verreweg de handigste oplossing is je kaartjes voor de Eiffeltoren vooraf kopen via de eigen website van het monument. Die tickets zijn niet duurder dan aan de kassa en zo ontloop je de wachtrijen. Lange tijd liep de Eiffeltoren erg achter met online verkoop, slechts een klein deel van de kaarten was online beschikbaar. Maar het exploitatiebedrijf van de toren is nu bezig met een inhaalslag: binnen 2 jaar moet 80% van de kaartverkoop via de site verlopen.

Met een online-kaartje mag je op een vastgestelde datum en tijdstip omhoog en je krijgt voorrang bij de veiligheidscontrole. Er zijn alleen twee kleine nadelen van Eiffeltoren-kaartjes vooraf kopen via internet. 1) De e-tickets voor de Eiffeltoren worden 2 maanden van tevoren vrijgegeven en data in het hoogseizoen zijn vrij snel uitverkocht, dus het kan dat de kaartjes al uitverkocht zijn voor de dag van jouw keuze. En 2) Je kunt alleen online-kaartjes kopen voor de lift en niet voor de trap. Terwijl sommige mensen de Eiffeltoren juist het liefste zelf willen beklimmen en dat is inderdaad erg leuk.

2. Hoe lang zijn de wachtrijen voor de kassa ter plekke?

Het grootste deel van het jaar valt het best mee met de wachtrijen voor de Eiffeltoren: in een half uurtje ben je vaak wel binnen. Maar in drukkere periodes (schoolvakanties, hoogseizoen, weekend) kunnen de wachttijden ook oplopen tot 1 of 2 uur. De kortste rij is altijd bij de kassa voor de trap in de Pillier Sud, de zuidelijke poot van de toren. Handige truc als je toch per se naar de top wilt: koop bij dit snellere loket kaartjes voor de trap naar de 2e verdieping in combinatie met een liftkaartje vanaf de 2e verdieping verder naar de top. Dit combinatiekaartje trap/lift kost ongeveer €19 en het is alleen ter plaatse te koop, dus niet via de website.

Lees ook: De 10 leukste wijken van Parijs

Eiffeltoren praktische tips bezoek

3. Welke delen van de Eiffeltoren kun je bezoeken, wat kun je kiezen?

Als je alleen naar de 1e en 2e etage wilt dan kan dat of met de trap (€10, alleen aan de kassa) of met de lift (€16, kassa en online). De top (€25,50 kassa en online) is alleen per lift te bereiken (of liever via 2 liften, met een overstap op de 2e verdieping). In alle gevallen kun je op de heen- of terugweg ook de lagergelegen verdiepingen bezoeken.  Als je gaat lopen, reken dan op 330 traptreden tot de 1e verdieping en nog eens 340 treden naar de 2e verdieping. Dit klinkt veel, maar voor de meeste mensen en kinderen (vanaf 6 jaar) is dat goed te doen, mits ze in redelijke conditie zijn en het geen 35 graden is.

ascenseur Eiffeltoren

Lees ook: 25 tips voor Parijs met kinderen

4. Wat is er te zien op elke verdieping?

Op de 1e etage (57 meter boven de grond) is er een glazen vloer, grappig voor selfies, en diverse bezienswaardigheden, zoals een informatieborden over de bouw van de Eiffeltoren.

Op de 2e etage (115 meter boven de grond) heb je het mooiste uitzicht, want vanaf hier kun je gebouwen goed zien en nog herkennen, zoals het Louvre, de Notre-Dame, de gouden koepel van Invalides, de Sacré-Coeur in Montmartre… Ook vind je hier het chique restaurant Jules Verne, meerdere cadeauwinkels en een snackwinkeltje.

Op de 3e etage (276 m hoog) zit je vlak onder de punt van de Eiffeltoren en kun je het verste kijken. Hier is ook de nagebouwde werkkamer van Gustave Eiffel en een champagnebar.

top Eiffeltoren champagnebar

Lees ook: 15 authentieke bistro’s in Parijs

5. Is de top altijd bereikbaar?

Er mogen maar 400 mensen tegelijk op de top. Soms moet je dus wachten tot er plek is in de lift vanaf de 2e naar de 3e verdieping. Ook is de top in uitzonderlijke gevallen gesloten, bij extreme wind bijvoorbeeld.

6. Op welke tijden is het minder druk op de Eiffeltoren?

Het rustigst is de Eiffeltoren tussen 9.00 en 11.00 uur en na 20.00 uur tot sluitingstijd. In de zomer kun je nog tot 23.00 uur met de lift omhoog naar de top, de rest van het jaar tot 22.30 uur. De trap sluit eerder: om 18.00 uur. Verder zijn weekdagen minder druk dan vrijdag, zaterdag en zondag. Januari en februari zijn de rustigste maanden. En weinig verrassend: als het regent zijn de wachtrijen ook altijd een stuk korter.

Eiffeltoren praktische tips bezoek

Lees ook: 20 praktische tips voor een stedentrip Parijs

7. Er zijn nieuwe veiligheidsmaatregelen voor de Eiffeltoren, wat merk je daarvan als bezoeker?

Rond de Eiffeltoren staan tegenwoordig een hoge glazen wand en een hekwerk. Je kunt dus niet meer vrij onder de Eiffeltoren doorlopen, maar je moet altijd eerst door een van de twee ingangen voor de beveiligingscontrole. Dit mag overigens zonder kaartje, dus je kunt onbetaald naar de onderkant van de Eiffeltoren komen kijken. Tip! De linkeringang gezien vanaf de Seine – L’Entrée Est geheten (zie kaartje hieronder) – heeft de kortste rijen voor de tassencontrole omdat die het verste ligt van metrohalte Bir-Hakeim, waar de meeste toeristen vandaan komen.

Eiffeltoren praktische tips bezoek

Lees ook: leuke hotels in Parijs voor gezinnen 

8. De Eiffeltoren met kinderen: speciale tips?

Met kinderen vanaf 6 jaar die wel van lopen houden is het erg leuk om de trap te nemen op de Eiffeltoren. Ze moeten totaal 700 treden op tot de 2e etage, en ook weer terug, maar onderweg is er veel te zien en het voelt  spannender dan de lift. Op de 1e etage is het meeste te zien en doen: daar is een speelplek en je kunt er een kinderspeurtocht te krijgen: ‘Follow Gus’. Vanaf de 2e etage kun je verder met de lift, als je een extra kaartje voor de top hebt. Let op: er is bij de ingang geen plek waar je kinderwagens kunt achterlaten! Dus als je met kleine kinderen reist en met de trap wilt, dan is een draagzak of ‘rugzak’ aan te raden.

9. Hoeveel tijd moet je rekenen voor een bezoek aan de Eiffeltoren?

Als je gewoon rustig wilt rondkijken en rekening houdt met eventuele wachttijden dan heb je minstens 3 uur nodig om alle verdiepingen van de Eiffeltoren te zien.

Eiffeltoren praktische tips bezoek

10. Andere dingen om vooraf te weten?

Als je de tijd hebt, dan kun je het beste uitstappen bij metrohalte Trocadero. Die ligt wel aan de andere kant van de Seine (dus op de kaart niet het dichtste bij, dat is metro Bir-Hakeim) maar vanaf daar begin je op het bordes tussen die grote gouden beelden (zie foto): mooie plek om foto’s te nemen. Daarna loop je langs de fonteinen van Trocadero naar beneden richting de Eiffeltoren. Qua kleding: vergeet niet dat het op de top van de Eiffeltoren flink kan waaien en ook als je de lift neem heb je comfortabele schoenen nodig.

Kijk hier voor de exacte actuele tarieven van kaartjes voor de Eiffeltoren.

Wil je de Eiffeltoren bezoeken met een gids? Boek dan dan een rondleiding inclusief skip-the-line-kaartjes: de Eiffeltoren Experience (Engelstalig/90 minuten).

Eiffeltoren praktische tips bezoek

LEES OOK:
18 grappige Eiffeltoren-weetjes
Josee test de glazen vloer van de Eiffeltoren!
20 handige tips voor de metro in Parijs
Grappig designhotel vlak bij de Eiffeltoren
10 musea in Parijs die je gezien wilt hebben

Tekst: Nicky Bouwmeester – copyright frankrijk.nl-2019 Beeld: E.Livinec/SETE-Eiffletoren (Eiffeltoren, verrekijker, lift, speelplek, champagnebar, zomerterras), plattegrond CC/Eiffeltoren, Dominique Grandemange/SETE-Eiffletoren (1e foto), Christian Bamale/SETE-Eiffletoren (lift), CC/Lauren Irons (trap), UNPL/William Wendling (detail), UNPL/Siebe Warmoeskerken (Trocadero).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *