frankrijk.nl

Nieuw museum in Parijs: Hôtel de la Marine

Parijs is een elegant museum rijker! Pal aan Place de la Concorde is het 18e-eeuwse stadspaleis Hôtel de la Marine sinds voorjaar 2021 geopend voor bezoekers. Verwacht kroonluchters, bladgoud en prachtig meubilair.

Vanaf 1765 huisde de Garde-Meuble de la Couronne in het statige pand aan de Place de la Concorde. Als voorloper van de huidige overheidsorganisatie Mobilier national hield deze instelling zich bezig met het beheer van al het meubilair van alle koninklijke residenties van Lodewijk XVI. Met als bekendste paleis Versailles, maar denk ook aan Compiègne, Fontainebleau, Marly, Choisy, Trianon, Rambouillet, Saint-Germain-en-Laye en Montreuil.

Hotel de la Marine in Parijs

Zowel de keuze als de aankoop en het onderhoud van het meubilair van de Franse koning vielen onder de verantwoordelijkheid van de Garde-Meuble. Ook was zij belast met het behoud van zaken als de koninklijke collecties wapens, harnassen, wandkleden, hardstenen vazen, bronzen werken en kroondiamanten.

Meubels van de koning

Het gebouw had een opslagfunctie voor de meubels en andere objecten; ook werd hier aan de meubels gewerkt. Bovendien konden Franse en buitenlandse bezoekers de collecties bewonderen in de daarvoor bestemde zalen. Dit alles om de verfijnde Franse decoratieve kunsten en, natuurlijk, de macht van de koning te tonen. Tot slot herbergde het kolossale pand luxe appartementen voor de intendant (en zijn familie) die aan het hoofd van de Garde-Meuble stond. Hier bevond zich zelfs een ligbad, inclusief kranen.

Hotel de la Marine in Parijs

Franse Revolutie: uitzicht op de guillotine

Maar op 13 juli 1789 namen Franse revolutionairen de wapens in beslag die in de wapenkamer van de Garde-Meuble stonden te pronken. De volgende dag gingen ze op zoek naar munitie in de gevangenis La Bastille. Deze gebeurtenissen luidden het begin van de Franse Revolutie in. En daarmee het einde van koning Lodewijk XVI en zijn echtgenote Marie-Antoinette. Zij vonden de dood door de guillotine. Het vonnis vond plaats op de Place de la Révolution, tegenwoordig Place de la Concorde, waar ook het gebouw van de Garde-Meuble op uitkeek…

En de Garde-Meuble? Deze functie werd in eerste instantie afgeschaft. Een deel van het meubilair en de kunstwerken belandde op de veiling, of werd domweg vernietigd door het in brand te steken. Later werd deze overheidsfunctie nieuw leven ingeblazen. De Mobilier national is nog altijd belast met het meubilair van de verschillende nationale instellingen van het land, zoals het Elysée, de officiële residentie van de Franse president.

Hotel de la Marine in Parijs

Op bezoek bij de minister

Na de Garde-Meuble betrok het ministerie van de Marine het enorme pand; het gebouw werd omgedoopt tot Hôtel de la Marine. Meer dan 200 jaar zou het als hoofdkwartier dienen – totdat het ministerie in 2015 de deur achter zich dichttrok. In de jaren 2017 tot 2020 volgde een grootschalige restauratie. Op 12 juni 2021 opende het museum – eindelijk – zijn deuren voor het grote publiek. Het eindresultaat mag er zijn. De meubels, het behang en het schilderwerk van alle houten panelen zijn een lust voor het oog.

PLUS+ Op de binnenplaats van Hôtel de la Marine is begin oktober restaurant MIMOSA geopend. Deze nu al hippe lunchspot staat onder leiding van chef Jean-François Piège, die al 5 andere bekende restaurants in Parijs heeft (o.a. L’Epi d’Or, La Poule au Pot). Het mooie terras doet denken aan Saint-Tropez of Nice!

https://www.monsieurplusfours.nl

Dit artikel is geschreven door Ronald de Nijs van Monsieur Plusfours, die het Hôtel de la Marine deze zomer bezocht heeft en zelf bovenstaande foto’s maakte. Een àndere blogster die wij kennen – Rénee Koudstaal van het Leef als een Parisienne – maakte dit mooie filmpje dat we je ook niet willen onthouden:

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Renée K (@renee.k.parisienne)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *