frankrijk.nl

15 x zien en doen in Marseille

Marseille heeft zich ontwikkeld tot een hippe kuststad aan de Middellandse Zee. Een leuke bestemming voor een stedentrip of een dagje sightseeing. Josée ging er hartje zomer een paar dagen naar toe. Dit zijn haar bezoektips!

Stedentrip in Marseille: Le Vieux Port, de oude haven

1. Le Vieux-Port

Le Vieux-Port is strategisch en esthetisch gezien de beste plek om een bezoek aan Marseille te starten. Deze oude haven (aangelegd in de 15e eeuw!) wordt begrensd door twee forten: Fort Saint-Jean en Fort Saint Nicolas. De uitverkiezing van Marseille tot Culturele Hoofdstad van 2013 betekende voor Le Vieux-Port een complete metamorfose: de straten rond de haven werden autoluw gemaakt en in de plaats daarvan kwam een fraaie wandelzone. Langs de kade vind je o.a. het zeepmuseum MuSaMa (zie onder), en vanaf hier loop je eenvoudig naar Le Panier, Mucem en Cathédrale de la Major (zie onder).


Mucem Marseille

2. MuCEM, architectonisch hoogstandje

Je kunt én je mag het niet missen! Dit museum, gelegen aan het water en met een loopbrug verbonden met de wijk Le Panier, is qua architectuur zo’n aandachtstrekker dat alleen een rondje eromheen al de moeite waard is. Binnen vind je tal van collecties, gericht op Europese en mediterrane beschavingen van de vroege oudheid tot vandaag. Handig: boek hier vooraf online je ticket!

Lees ook:  MuCEM in Marseille, exposities over de culturen ronde de Middellandse zee

Stedentrip Marseille: museum MuCEM


3. Grotte Cosquer

In 2021 geopend en nu al dé grote trekker van Marseille. Dit fantastische nieuwe museum – waarin prehistorische grotten zijn nagebouwd –  is niet alleen van binnen een publiekstrekker, ook het gebouw zelf maakt het een bezoek waard. En daar hoef je geen omweg voor te maken; je vindt het direct naast het Mucem en achter Cathédral de la Méjor (zie onder).

Mucem-Cosquer-cathedral

grotte casquer

Treed je eenmaal naar binnen dan wacht je een bijzonder ervaring in drie fasen. Allereerst daal je af naar de grotten. Niet de echte natuurlijk, want die bevinden zich aan de kustlijn net buiten Marseille. Maar eenmaal op ‘grot-niveau’ aangekomen stap je in een boot om zelf getuige te zijn van replica’s van de waanzinnige prehistorische schilderingen en tekeningen in de volledig nagemaakte grotten. Het is bijna niet van echt te onderscheiden! De volgende reis brengt je naar de filmzaal waarin je de ontdekkingstocht van amateurduiker Henri Cosquer meebeleeft, toen hij in 1991 op deze unieke vondst stuitte. In totaal werden bijna 300 afbeeldingen gevonden, waarvan de meeste van paarden.

Grotte Cosquer

Tot slot kom je in de expositiezaal waarin je tal van reproducties vindt van mens, dier en gebruiksvoorwerpen. Het geeft een goed beeld van de samenleving in die tijd en dan spreken we over 20.000 voor Christus. Zelfs pinguïns zouden hier volgens de tekeningen moeten hebben rondgelopen! Kortom, een fascinerend bezoek en een unieke kijk in de wereld van de menselijke bewoning aan de kust van Marseille in de prehistorie! Voor jong en oud absoluut de moeite waard van een bezoek!

Lees ook Josee’s tips voor leuke slaapadresjes in Marseille!


uitzicht op Marseille


4. De wijk Le Panier

Oude wijken herleven dankzij de creatieve dynamiek van jonge ontwerpers en dat zie je ook in Le Panier. Deze oudste wijk van Marseille ligt heuvelopwaarts, ten noorden van Le Vieux-Port (vanaf de kade bereikbaar via trappen). Le Panier kenmerkt zich door smalle straten en charmante pleintjes, zoals Place des Pistoles. Ideale spot voor een koffie op een terrasje of lunch bij Le Panier Marseillais. Kun je meteen de geweldige graffiti om je heen bewonderen, stuk voor stuk bekende kunstwerken! Vele zijn van de lokale streetartist Nhobi en ze symboliseren de verjonging die deze wijk doormaakt. Dat is ook terug te zien in straatjes zoals Rue du Petit Puits waar veel ontwerpers hun atelier hebben.

Le Panier

Le Panier Marseille

Leuke winkels vind je in Rue Sainte-Francoise met o.a.:

Mistral de Marseille (op nr. 56): heerlijk winkeltje met originele souvenirs en sieraden gemaakt door eigenaresse Nadine.

La Sardine en Vacances (op nr. 52): de winkel ernaast, gerund door de sympathieke Jean-Richard, met originele T-shirts en affiches met de vrolijke illustraties van de Marseillaanse kunstenaar Richard Campana.

Undartground: gekke conceptstore op de hoek van Rue Sainte Francoise en Rue Repenties. In deze hipsterwinkel vind je oude LP’s, schrijfwaren, lampen, kunstzinnige tassen, speelgoed, boeken, kunstobjecten en nog veel meer. Dit is ook een ‘clubhuis’ voor de graffiti-artiesten die ook een Street Art Tour bieden, langs de diverse graffitis in de wijk. Helaas alleen nog in de Franse taal. Zie voor meer info over Undartgroud

Let op: op maandag zijn veel winkels in de wijk dicht!

Stedentrip Marseille: shoppen in wijk Le Panier

Lees ook: 7x zien & doen in Aix-en-Provence


5. Notre-Dame-de-la-Garde

Waar je ook loopt in Marseille, Notre-Dame-de-la-Garde is watching you! Gebouwd op een 162 meter hoge kalkstenen rots lijkt deze 19e-eeuwse basiliek over de stad te waken. Locals noemen de kerk liefkozend ‘la bonne mère’ (de goede moeder). Onnodig te zeggen dat je vanaf hier een fantastisch uitzicht hebt over de stad en de zee. En toch: vergeet niet naar boven te kijken! Op de top van de 60 meter hoge klokkentoren staat een enorm beeld van de Heilige Maria. Lees bij de praktische tips onder hoe je hier kunt komen.

Marseille basiliek Notre Dame de la Garde


6. Cathédral de la Major

Geen tijd voor de trip naar de Notre Dame, dan vind je vlakbij de Oude Haven naar mijn mening de mooiste kerk van de stad. Cathédral de la Major ligt op loopafstand van het Mucem en Grottes Cosquer in de wijk Le Panier. Deze imposante kathedraal op Place de la Major brengt je even in verwarring, want haar uitstraling is eerder Italiaans dan Frans. Dat komt met name door de gestreepte buitenkant van groen en beige kalksteen. Vanbinnen is de kerk immens, met veel marmer en mozaïek. De kathedraal dateert van 1896 maar staat op een locatie waar al sinds de 5e eeuw kerken werden gebouwd. Kijk maar naar de rechterzijde: daar vind je restanten van de oude kerk die eerder op deze plek stond. De kathedraal is na de Sint Pieter basiliek in Rome de grootste van Europa met het hoogste punt op 60 meter! Dagelijks te bezoeken tussen 10.00 en 19.00 uur.

 Cathedral-de-la-mejor


7. Shoppen: Les Docks en Les Terrasses

Voor chic, hip of modern shoppen zijn er twee grote winkelwalhalla’s. Les Docks is het nieuwe winkelcentrum, ondergebracht in de oude pakhuizen van de haven. Hier vind je vooral trendy, lifestylewinkels en kledingboetieks, plus veel horecatentjes. In dezelfde wijk zit ook Les Terrasses du Port, een spiksplinternieuw winkelcentrum, direct aan het water. Als je buitenom loopt heb je het gevoel alsof je je op een mega-cruiseschip bevindt. Binnen is er een enorm aanbod van winkels van vooral bekende merken. Alle dagen open. Beide winkelcentra hebben een eigen parking. Sinds vorig jaar is er ook een nieuw winkelcentrum met zo’n 50 winkels van topmerken en diverse restaurants, van snacks tot haute cuisine: Prado.

Les Docks winkelcentrum in Marseille Winkelcentrum Les Docks in oude pakhuizen


REISTIP: Josee nam de Eurostar Sun trein (voorheen ZonThalys) om naar Marseille te reizen. Een directe trein en ongelooflijk, het brengt je in 7 uur vanaf Amsterdam naar Marseille! En zes uur als je instapt in Rotterdam. Dit jaar rijdt de ZonThalys, onderdeel van de Eurostar groep, van 1 juli tot 26 augustus 2023  elke zaterdag rechtstreeks naar Valence, Avignon, Aix-en-Provence en Marseille. Vanaf €49 in klasse Standard  en €105 in klasse Comfort (enkele reis). Maar dan moet je er wel snel bij zijn! Meer informatie via eurostar.com.


8. Stranden van Marseille

Natuurlijk, Marseille is ook gewoon een kustplaats en heeft zijn eigen stranden. Het dichtstbijzijnde strand is Plage des Catalans – aan de kustweg Corniche – met een fijn zandstrand. Het bijzondere is dat  je hier ook toegang hebt tot het eerste en enige onderwatermuseum! Quoi? Ja echt, het enige wat je hoeft te doen is snorkel en duikbril opdoen en naar de witte boei zwemmen, op zo’n 50 meter vanaf het strand. Dan kun je je vergapen aan de grote beelden die hier op de bodem van de zee verankerd zijn. Je leest er meer over in ons andere artikel.

Plage Catalan

Plage des Catalans

Verderop vind je Plage du Prado, een kiezelstrand met een o.a. een roller- en skatepark. Het grootste zandstrand is Pointe Rouge met als bijvangst diverse restaurants voor een lazy lunch of romantisch diner aan zee. Zoek je rust, dan is het strand van Callelongue de beste optie. Maar dan ben je al aardig op weg richting de prachtige calanques langs de kust tot aan Cassis.


9. Musée du Savon de Marseille

Marseillezeep is wereldberoemd als weldadige reinigingsmiddel voor huid en huishouden. Toch is er pas sinds 2017 een museum in Le Vieux-Port, dat is gewijd aan de geschiedenis van deze eeuwenoude zeep van olijfolie. Zo zie en lees je daar meer over de oorsprong, de fabricage en alle gebruikstoepassingen (en dat zijn er veel!). Er is ook een interactief deel waar je je eigen zeep kunt maken. Het museum ligt aan de kade en is leuk om te doen als tussendoor, als je een rondje haven doet. Vergis je niet want 2 panden ervoor vind je de megagrote winkel van de initiator van dit museum: Savonnerie La Licorne.

Musée du Savon de Marseille - Marseillezeep museum


10. Boottochtje naar Le Frioul

Wil je het stadsleven even ontvluchten en de zon op je huid en wind in je haren voelen dan is een boottochtje de perfecte escape! Vanaf Le Vieux Port vertrekt er elk half tot een heel uur een boot naar Chateau d’If (het fort, wereldberoemd geworden als de gevangenis van Graaf Monte Cristo, entree €6 als je het wilt bezoeken) én naar Ile Le Frioul. Aanmeren hier voelt als aankomen in een andere wereld. Het eiland is redelijk dor en rotsachtig maar kent een rijke fauna.

Ile le Frioul

Bij de haven een kleine boulevard met diverse restaurants, maar ga vooral wandelen naar een van de vele strandjes voor een duik in het heerlijke water. Je kunt ook het treintje pakken vanaf de haven of het wandelpad volgen over het kleine eiland. Let op: alle strandjes zijn kiezelstranden en je vindt er nagenoeg geen versnaperingen. Ook geen water!

TIP: ben je meer in voor een hele dag op een (zeil)boot of lijkt een sunset-boottrip je wel wat, kijk hier dan voor de diverse mogelijkheden vanaf Marseille.

Ile le Frioul


11. Zonsondergang meepikken in de oudste haven van Marseille: Vallon des Auffes

De grote ‘oude haven’ Le Vieux Port doet vermoeden dat er geen oudere bestaat maar jawel, die vind je 5 kilometer verder aan de kust. In de wijk Vallon des Auffes vind je een werkelijk schilderachtig vissershaventje. Wij namen de bus over de kustweg om er te komen en het ligt verborgen achter een prachtige brug.

Vallon des Suffes

Het dankt zijn naam aan Auffe, een gras waar vroeger het touwwerk van schepen van werd gemaakt. Vanaf de kustweg daal je af naar het kleine centrum, dat nu vooral bestaat uit restaurants waar je niet alleen kunt genieten van een fantastische zonsondergang maar bovendien zeker bent van verser dan verse visgerechten. Chez Jeannot biedt de beste plek om de zon onder de brug te zien ondergaan, Fonfon schijnt de beste bouillabaisse van de stad te serveren.

Chez Jeannot

Chez-Jeannot-Marseille


12. Insidertip voor een drankje of lunch: La Caravelle

Je loopt er ongetwijfeld aan voorbij als je langs de kade loopt in Le Vieux-Port! De echte Marseillais beschouwen dit dan ook als hun eigen geheime adresje. La Caravelle ligt op de 1e etage en is de bar/restaurant van Hôtel BelleVue. Wat is het gaaf om hier te lunchen aan een van de 3 tafeltjes op het balkon! Of binnen, in een setting dat een kopie zou kunnen zijn van zo’n ouderwetse Parijse bistro. ’s Avonds is het dé plek voor een aperitief (met gratis tapas) of cocktail en ben je er op woensdag of vrijdag? Dan pak je meteen een gratis jazzconcertje mee!

Restaurant La Caravelle in Marseille

La Caravelle, 34 quai du Port, hotelbellevuemarseille.com/restaurant


13. Nieuwe Foodhallen bij de Vieux-Port

In de zomer van 2022 opende bij de Oude Haven  Les Grandes Halles du Vieux-Port. Een overdekte markt en foodhal van 900 m2, met diverse kramen van lokale producenten én 15 eetbarretjes met  mediterrane gerechten (Provençaals, Libanees, Spaans, Israëlisch, Italiaans). Het komt direct uit op het plein Cours d’Estienne d’Orves en dat is heel fijn, want dat staat nu he-le-maal vol met terrasjes van  de diverse restaurants. Dus proeven kun je hier in de breedste zin van het woord!

Grandes Halles du Vieux Port

Fruits de Mer

Grandes Halles du Vieux Port, 30, Cours d’Estienne d’Orves


14. Streetart rondom Cours Julien 

Natuurlijk zie je in Marseille nog steeds de rauwe randjes van een miljoenenstad en wijken met een grote mengeling van culturen en rassen. Vooral bij de straten rondom het plein Cours Julien wordt het multiculturele karakter van deze wijk volop tentoongespreid door een overdaad aan kleurrijke graffiti. Pure kunst, zooo goed gedaan! Ook de markt is er een die de hele wereld samenbrengt met alles wat er uitgestald is en een explosie aan exotische geuren verspreidt.  Kortom, je kijkt er je ogen uit!

Graffiti-Cours-Julien-Marseille

Lees ook over een gave vintage B&B en hippe appartementen midden in de stad.

Marseille: Friche Belle de MaiUitzicht vanaf friche La Belle Mai in Marseille, fotoinstallatie van JR (CC/CD_FR)

Praktische tips:

Parkeren: ga je een dagje naar Marseille, parkeer dan je auto in een van de vele parkings. Ze staan goed aangegeven op de verkeersborden en zijn verreweg de makkelijkste manier om je auto ‘kwijt’ te kunnen. Josee parkeerde in Parking Le Vieux-Port.

Citypass Marseille: een Citypass, met keuze uit geldigheid voor 24 uur, 48 uur of 72 uur, bied je gratis toegang tot alle musea (en Chateau d’If), en gratis gebruik tram, metro en Le Petit Train (zie onder). Online te bestellen via het Office du Tourisme of aldaar ter plaatse te verkrijgen.

Pontje over in Le Vieux-Port: er is een veerpontje tussen Quai de Rive Neuve en het drukkere Quai du Port, waarachter zich de wijk Le Panier bevindt. Kosten €1 per vaart.

Ferry nemen in Marseille

Fietsen: ook Marseille heeft een fietsleensysteem, Le Vélo. Je vindt ze o.a. in Le Vieux-Port en is handig om vooral in die buurt rond te fietsen, want de achterliggende wijken zijn heuvelopwaarts en betekenen een fikse klim! Wil je het liefst alle highlights van de stad inclusief de kustlijn? Boek dan een fietstour bij Bajabikes, met Nederlandstalige gids.

 Fietsen-Marseille

Treintje: oké, het mag dan toeristisch zijn maar Le Petit Train de Marseille is wel erg handig om bijvoorbeeld naar het hoog op de heuvel gelegen Notre Dame de la Garde te gaan. Er zijn 2 circuits door de stad die van april tot september/oktober actief zijn. Nummer 2 gaat naar Les Terrasses du Port. Opstappen in Le Vieux-Port (174, quai du Port). Retour €9 (volw.), €5 (3-11 jaar).

Tip: Le Petit Train Marseille beheert ook de boot die van 1 juli en augustus langs de kust naar Chateau d’If en l’Île du Frioul vaart. Chateau d’If is de beruchte gevangenis uit het verhaal van de Graaf van Monte-Cristo. Informatie en prijzen op petit-train-marseille.com.

Chateau-d-If-marseille

Josée in de boot naar Chateau d’If

Mucem-Cosquer-Cathedral in Marseille

Musea Mucem, Grotte Cosquer én erachter Cathédral de la Mejor

Tekst: Josee Schouten beeld: Josee Schouten, muv Les Docks – CC/Paolo Gilberto, JR CC/CCD FR, Vieux Port -Notre Dame de la Garde – CC/Jean Menjoulet, , Maison Empereur façacde CC/So P, uitzicht vanaf Notre Dame CC/Marie, Notre Dame CC/Ginger Ninja, Le Vieux-Port (in collage Notre Dame) CC/Jeanne Menjoulet,  Les Grandes Halles du Vieux Port (Olympe Architecture). Cover: Deposit Photos

LEES OOK:

Slapen in Marseille: onze tips voor trendy en charmante hotels en B&B’s
Top 10 bezienswaardigheden in de Bouches-du-Rhône
De mooiste calanques tussen Marseille en Cassis
8 dingen die je kunt doen met Marseillezeep

– PINTEREST –

Vond je dit een inspirerend artikel?
Bewaar het dan op je Pinterest!

Zien&Doen Marseille toplist

2 reacties op “15 x zien en doen in Marseille”

 1. Astrid Jolmers schreef:

  Marseille gaan we volgend jaar ontdekken met jullie hulp, maar voor nu heb ik de link van Margot bekeken. Wat een fijne schrijfstijl; het las als een roman en de liefde voor het eiland spat er van af.
  Dank aan de auteurs, groet, Astrid

 2. Margot schreef:

  Complimenten voor jullie website. Heerlijk om – ook op frisse voorjaarsdagen- verbonden te zijn met ‘het beloofde land’.
  Marseille is een stad die ik aanvankelijk niet aantrekkelijk vond, maar toch niet uit mijn gedachten kreeg. Bij toeval maakte ik kennis met Ile du Frioul en Marseille en….werd verliefd!

  Mochten jullie wat meer informatie willn over deze bestemming: blader door ‘Destination Ile du Frioul’ : een door mij gemaakte ‘glossy’ ode aan een winderige en ruige rots in een klotsend waterbed! https://margotvanslooten.files.wordpress.com/2016/07/destination-ile-du-frioul.pdf

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *