frankrijk.nl

GROETEN UIT… Marseille

Carole wist wel dat Marseille leuk was, maar niet dat de stad ZO leuk was… Hip, artistiek, modern, zonnig: begin oktober beleefde ze er een perfecte stedentrip. Per brief vertelde ze ons waarom de zuidelijke havenstad een heel hoog Mmmmm-gehalte heeft!

stedentrip Marseille

Marseille, 5 oktober 2014

Mesdames, bonjour de Marseille !

Geen ansichtkaart deze keer, maar een hele brief in het teken van de letter M!

Maisons de Marseille: ik sliep in een van de appartementen in dit gezellige en chique nieuwe adres midden in de stad. Mijn  appartement was heel comfortabel, met leuke vintage inrichting en de insidertips van Axelle, de eigenaresse, waren top. Wel raad ik je aan om een van de kamers aan de tuinkant te vragen, die lijken me het stilste.

groeten-uit-Marseille-maisons-de-marseillel

Muziek: ik was erbij! In de zeer exclusieve zwemclub Cercle des Nageurs de Marseille kom je niet zomaar binnen. Maar dankzij de organisatie Le Plaisir Collectif opent deze locatie af en toe zijn deuren voor een avond. En wát een avond!! Kijk volgende keer dat jullie in Marseille zijn even op Facebook (zoeken op “Le Plaisir [email protected]”) om te zien of er zo’n pop-up evenement is gepland. Je betaalt geen entree, alleen de drankjes en de tapas, super!

stedentrip Marseille

Mama: als in de huiselijke gerechten die ik aantrof in het zeer populaire en gezellige restaurant La Cantinetta. Een Italiaans familierestaurant waar je je thuisvoelt, vooral in de geheime tuin in de kleine binnenplaats achterom. Uitstekende keuken en vlotte bediening! (24, cours Julien, Marseille 6ème, +33 (0)4 91481048) (absoluut reserveren, ze hebben 2 services)

stedentrip Marseille

Made in Marseille: Kulte, een jong lokaal merk, heeft me compleet verleid met z’n grappige retrostijl met knipoog naar de jaren 50 en 60. De makers zijn liefhebbers van mode, muziek en grafische kunst. Kulte heeft ook een eigen koffiebar met een goede barista, Cafés Debout (46, rue Francis Davso, Marseille 1e). En in de Docks van Marseille heeft het modemerk ook een restaurant, Café Kulte, met een van de Franse finalisten van Top Chef  in de keuken.

Major: de naam van een nieuwe markt in grote loodsen met moderne eettentjes en tapas-barretjes. De nieuwe place-to-be voor culi-liefhebbers in Marseille en er is ook een geweldig terras! Les Halles de la Major liggen bovendien in een wijk die volop in ontwikkeling is.

groeten-uit-Marseille-mucem

MuCEM: het Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerranée. Wat een geweldig architectonisch project! Echt een parel, voor mij het mooiste museumgebouw dat ik ooit hebt gezien! Erg fotogeniek, met een geweldig dakterras, een chique bistro en een kookschool. Als je hier heen wilt dan kun je het beste meteen een Citypass voor Marseille kopen, die is heel handig.

stedentrip Marseille

Madelijn Vervoord: dat is de naam van de Nederlandse directrice van het gloednieuwe InterContinental Hotel Marseille. Dit luxeadres is gevestigd in het gerenoveerde Hôtel Dieu, een voormalig ziekenhuis. Unieke en prachtige plek! Ik raad jullie aan hier eens een thee of een aperitief te bestellen op het terras met panoramisch uitzicht over de Vieux-Port en de basiliek Notre-Dame de la Garde.

groeten-uit-Marseille-vieux-panier

Manolo: deze bar is mijn lievelingsadres in de oude wijk Le Panier. Met geweldige versgemaakte tapas, goede producten en superaardige eigenaren. Bar Manolo zit bovendien recht tegenover het leuke maison d’hôtes Au Vieux Panier, waar je kunt slapen in een kunstwerk.

Méditerranée: veel blauw, warme tinten en een sprankelende mix van culturen, geuren, de zee, de stranden en de beeldschone calanques van Marseille om de hoek. En dit alles is makkelijk bereikbaar dankzij Le Vélo, de stadsfietsen van Marseille.

Zo kan ik verder gaan met Modern, Magnifiek, Magisch… zelfs een brief is niet lang genoeg om jullie alles over Marseille te vertellen! En na de M komt de N… binnenkort naar Nice ?

Bises, Carole

PS Kijk ook naar de bewegende Google Story-reportage en het Flipagram-filmpje dat ik van dit weekend in Marseille gemaakt heb!

LEES OOK:
Vintage B&B in het hart van Marseille: Pension Edelweiss
Met easyjet naar Marseille
Het MuCEM, nieuwe culturele hotspot in Marseille

2 reacties op “GROETEN UIT… Marseille”

 1. Steven BAK schreef:

  En de algemene directeur van de groep “newhotel” (4 hotels in Marseille,
  5 in Parijs en 1 in Brussel) is ook Nederlander !!
  Welkom in Marseille !!

 2. Danielle schreef:

  Bonjour les filles,

  Ik ben een paar jaar geleden in Marseille geweest en ik kon HET niet echt vinden, waarschijnlijk omdat ik niet goed wist waar ik moest zijn voor die unieke plekjes waar we toch naar op zoek zijn tijdens het reizen. Maar na het lezen van de brief van Carole weet ik waar ik moet zijn een volgende keer. Marseille, j’arrive!

  Groet,

  Danielle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *