frankrijk.nl

Aix-en-Provence: 7x zien & doen

Een prachtig centrum, oude fonteinen, sfeervolle straten. Aix-en-Provence is zo’n stad die je echt niet wilt missen als je in Zuid-Frankrijk op vakantie bent. Adriënne woonde er een half jaar en vertelde ons over haar favoriete plekjes. 7x zien & doen.

1. De oude binnenstad

Aix-en-Provence heeft de charme van een klein dorpje in de Provence. Rondlopen door het oude centrum is een feestje, omdat je steeds weer indrukwekkende gebouwen, fonteinen, straten en bijzondere monumenten tegenkomt. De kathedraal van Saint-Sauveur of het zeer fotogenieke Place d’Albertas (foto onder) kunnen tijdens een bezoek zeker niet ontbreken.

Het zeer fotogenieke Place d’Albertas in Aix-en-Provence

2. Naar de Provençaalse markt

Aix-en-Provence staat bekend om haar authentieke Zuid-Franse markten. Dinsdag-, donderdag- en met name zaterdagochtend vind je in het centrum tientallen kramen met groente, fruit en zelfs boeken, verse bloemen, kleding, brocante en lokale producten.

Liever shoppen in Aix? Josee tipt waar je de leukste boetieks en shops kunt vinden.

Provençaalse markt in Aix

3. Calissons proeven

Zeg je Aix-en-Provence, dan zeg je calissons! Deze lokale delicatesse bestaat uit fijngemalen amandelen, meloen uit de Provence en de schil van gekonfijte sinaasappels. De bekendste fabrikant is Roy René, die behalve diverse boetieks ook een heel museum aan het snoepgoed heeft geweid.

Calissons, lokale delicatesse bestaat uit fijngemalen amandelen

4. Terrasje pakken op Place de l’Hôtel de Ville

Van oudsher is de levendige Cours Mirabeau de plek om te zien en gezien te worden in Aix. Paul Cézanne, Emile Zola en Pablo Picasso gingen hier al naar Les Deux Garçons, maar helaas is die beroemde brasserie in 2019 afgebrand en voorlopig gesloten. Hoewel het leuk ws om hier onder de platanen naar het winkelende publiek te kijken, is Place de l’Hôtel-de-Ville eigenlijk nog mooier. Strijk er neer op een van de vele terrassen met uitzicht op het oude gemeentehuis.

Terrasje pakken op Place de l'Hôtel de Ville

5. Rondslenteren in het Quartier Mazarin

Ten zuiden van de Cours Mirabeau ligt het rustige Quartier Mazarin, een van de duurste wijken van Aix. De vele 17e-eeuwse hôtels particuliers en de prachtige musea maken een wandeling hier zeer de moeite waard. Bezoek een expositie in het klassieke Musée Granet of Hôtel de Caumont, een nieuw kunstcentrum in een onlangs compleet gerenoveerd herenhuis (zie ook onderaan het artikel). Ook een aanrader: neem een kijkje in Book in bar, een gezellige Engelse boekwinkel en theesalon ineen.

Rondslenteren in het Quartier Mazarin

6. Het Zuiden proeven in de vele leuke restaurants

Het barst in de stad van leuke, hippe eetadressen. Lunchen kan bijvoorbeeld bij het populaire Mana Espresso, dat uitermate geschikt is voor vegetariërs. Bij Café le Verdun eet je ’s avonds voor een klein prijsje tussen de Fransen: simpel, maar lekker. Ook leuk: het gezellige La Tomate Verte, waar alle gerechten huisgemaakt zijn. In Rue Boulegon vind je nog meer goede adresjes.

Genieten van leuke eetadressen in Aix

7. Franse geschiedenis in Les Milles

Het indrukwekkende Camp Les Milles ligt net buiten de stad en is makkelijk te bereiken per bus. Het is het enige grootschalige internerings- en deportatiekamp van WOII in Frankrijk dat nog intact en geopend voor publiek is. Sinds 2012 is de voormalige tegelfabriek omgebouwd tot een groot museum, dat als devies ‘Leren van ons verleden’ heeft.

Les Milles, Franse deportatiekamp van WOII

PLUS+ zomer 2019: Kunstwerken van de Guggenheim’s

Hôtel de Caumont is anders dan de naam doet vermoeden geen hotel maar een statig voormalige herenhuis (hôtel particulier). Tegenwoordig doet het dienst als Centre d’Art, met regelmatig wisselende tentoonstellingen. Zo zijn er deze zomer tot t/m 29 september 2019 meesterwerken te zien uit de collectie van de familie Guggenheim. Manet, Picasso, Degas, Gauguin, Cézanne, Van Gogh, Braque en Matisse zijn allen vertegenwoordigd.

Hôtel du Caumont Aix-en-Provence

Mocht je deze expositie willen bezoeken loop dan eerst toch even rustig door het gebouw. Er is een mogelijkheid om de oude woonruimten te bezoeken met een gids. Een leuk idee is om een bezoek aan te vullen met een lunch of een high-tea in de Salons de thé, bestaande uit drie klassieke ruimten – in roze, blauw en chinees rood – of op het terras in de binnentuin. Vanaf hier heb je ook zicht op de prachtige langgerekte klassieke tuin die zorgzaam wordt onderhouden met elk seizoen nieuwe bloemen. Meer informatie

WIST JE DAT…

Aix-en-Provence het grootste Picasso-museum ter wereld gaat openen in 2021? Een klooster en een kerkje (Église de la Madeleine) worden verbouwd tot het nieuwe ‘Musée Jacqueline et Pablo Picasso’, waar 2000 werken van Picasso komen te hangen.

LEES OOK:
3 charmante hotels in Aix-en-Provence
De mooiste calanques bij Cassis
15 leuke B&B’s aan de Côte d’Azur

Tekst: Adriënne Ummels Beeld: Adriënne Ummels (calissons, place d’ Albertas, Quartier Mazarin) & Aix-en-Provence Tourisme (The Mills), Flickr/CC Ronald van der Graaf (markt), Spiterman (Hôtel de Ville). 

Adriënne Ummels Gastblogger

Eén reactie op “Aix-en-Provence: 7x zien & doen”

  1. Josee schreef:

    Redactie: we kregen nog extra tips van lezer Floris: Vergeet ook #LaPizza en #LesDeuxGarcons niet als plekken om lekker te eten. En Place des Trois Ormeaux voor een rosé!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *