frankrijk.nl

Aix-en-Provence: 7x zien & doen

Een prachtig centrum, oude fonteinen, sfeervolle straten. Aix-en-Provence is zo’n stad die je echt niet wilt missen als je in Zuid-Frankrijk op vakantie bent. Adriënne woonde er een half jaar en vertelde ons over haar favoriete plekjes. 7x zien & doen.

1. De oude binnenstad

Aix-en-Provence heeft de charme van een klein dorpje in de Provence. Rondlopen door het oude centrum is een feestje, omdat je steeds weer indrukwekkende gebouwen, fonteinen, straten en bijzondere monumenten tegenkomt. De kathedraal van Saint-Sauveur of het zeer fotogenieke Place d’Albertas (foto onder) kunnen tijdens een bezoek zeker niet ontbreken.

Het zeer fotogenieke Place d’Albertas in Aix-en-Provence

2. Naar de Provençaalse markt

Aix-en-Provence staat bekend om haar authentieke Zuid-Franse markten. Dinsdag-, donderdag- en met name zaterdagochtend vind je in het centrum tientallen kramen met groente, fruit en zelfs boeken, verse bloemen, kleding, brocante en lokale producten.

Liever shoppen in Aix? Josee tipt waar je de leukste boetieks en shops kunt vinden.

Provençaalse markt in Aix

3. Calissons proeven

Zeg je Aix-en-Provence, dan zeg je calissons! Deze lokale delicatesse bestaat uit fijngemalen amandelen, meloen uit de Provence en de schil van gekonfijte sinaasappels. De bekendste fabrikant is Roy René, die behalve diverse boetieks ook een heel museum aan het snoepgoed heeft geweid.

Calissons, lokale delicatesse bestaat uit fijngemalen amandelen

4. Terrasje pakken op Place de l’Hôtel de Ville

Van oudsher is de levendige Cours Mirabeau de plek om te zien en gezien te worden in Aix. Paul Cézanne, Emile Zola en Pablo Picasso gingen hier al naar Les Deux Garçons, maar helaas is die beroemde brasserie in 2019 afgebrand en voorlopig gesloten. Hoewel het leuk ws om hier onder de platanen naar het winkelende publiek te kijken, is Place de l’Hôtel-de-Ville eigenlijk nog mooier. Strijk er neer op een van de vele terrassen met uitzicht op het oude gemeentehuis.

Terrasje pakken op Place de l'Hôtel de Ville

5. Rondslenteren in het Quartier Mazarin

Ten zuiden van de Cours Mirabeau ligt het rustige Quartier Mazarin, een van de duurste wijken van Aix. De vele 17e-eeuwse hôtels particuliers en de prachtige musea maken een wandeling hier zeer de moeite waard. Bezoek een expositie in het klassieke Musée Granet of Hôtel de Caumont, een nieuw kunstcentrum in een onlangs compleet gerenoveerd herenhuis (zie ook onderaan het artikel). Ook een aanrader: neem een kijkje in Book in bar, een gezellige Engelse boekwinkel en theesalon ineen.

Rondslenteren in het Quartier Mazarin

6. Het Zuiden proeven in de vele leuke restaurants

Het barst in de stad van leuke, hippe eetadressen. Lunchen kan bijvoorbeeld bij het populaire Mana Espresso, dat uitermate geschikt is voor vegetariërs. Bij Café le Verdun eet je ’s avonds voor een klein prijsje tussen de Fransen: simpel, maar lekker. Ook leuk: het gezellige La Tomate Verte, waar alle gerechten huisgemaakt zijn. In Rue Boulegon vind je nog meer goede adresjes.

Genieten van leuke eetadressen in Aix

7. Franse geschiedenis in Les Milles

Het indrukwekkende Camp Les Milles ligt net buiten de stad en is makkelijk te bereiken per bus. Het is het enige grootschalige internerings- en deportatiekamp van WOII in Frankrijk dat nog intact en geopend voor publiek is. Sinds 2012 is de voormalige tegelfabriek omgebouwd tot een groot museum, dat als devies ‘Leren van ons verleden’ heeft.

Les Milles, Franse deportatiekamp van WOII

LEES OOK:
3 charmante hotels in Aix-en-Provence
Riante vakantievilla in Juan-les-Pins
Op een Vespa door de Provence
Stedentrip Nice: de leukste dingen om te doen

Adriënne Ummels Gastblogger

Tekst: Adriënne Ummels Beeld: Adriënne Ummels (calissons, place d’ Albertas, Quartier Mazarin) & Aix-en-Provence Tourisme (The Mills), Flickr/CC Ronald van der Graaf (markt), Spiterman (Hôtel de Ville). 

Eén reactie op “Aix-en-Provence: 7x zien & doen”

  1. Josee schreef:

    Redactie: we kregen nog extra tips van lezer Floris: Vergeet ook #LaPizza en #LesDeuxGarcons niet als plekken om lekker te eten. En Place des Trois Ormeaux voor een rosé!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *