frankrijk.nl

4 geniale Franse huishoudmiddelen

Het zijn inmiddels echte omaspulletjes maar ze werken nog altijd als een tierelier. Deze Franse producten zijn 100% natuurlijk, verbluffend handig én ook te vinden in Nederland, bij diverse speciaalzaken!

1. Papier d’Arménie

handige Franse huishoudmiddelen producten DIY Papier d Arménie

Vast weleens zien liggen bij de kassa van een Franse kruidenier, die kleine groene boekjes met een intrigerende naam: ‘Papier d’Arménie’.  Wat dat is? Uitscheurbare papiertjes die je je als een soort wierrook kunt branden om vervelende geuren uit huis te verjagen. Ruikt een beetje naar cederhout of een haardvuur en die geur blijft lang hangen. Al meer dan een eeuw een begrip in Frankrijk; sinds 1885 worden ze volgens hetzelfde recept gemaakt door een familiebedrijf onder de rook van Parijs. O.a. via Het Hanzehuis.

2. Marseillezeep

handige Franse huishoudmiddelen producten DIY Marseille zeep

Wonderproduct uit de Provence, waar het helaas nog maar door een handjevol ambachtelijke zeepmakers gemaakt wordt. Zo bekend en banaal dat we het compleet vergeten lijken te zijn. Maar die blokken 100% natuurlijke zeep zijn voor 101 dingen te gebruiken. Zo kun je er zelf in een handomdraai goedkope allesreiniger, vloeibare handzeep of biologisch wasmiddel van maken (filmpje). Ook is het een goede vlekkenverwijderaar (kragen van overhemden) en je kunt Marseille-zeep zelfs als tandpasta gebruiken! Let alleen wel op dat je de echte te pakken hebt (lees ook: Nep-souvenirs herkennen).

3. Savon noir

handige Franse huishoudmiddelen producten DIY Savon noir zwarte zeep

Nog zo’n alleskunner, deze vloeibare zeep op basis van olijfolie. Je kunt een scheut in een emmer water gieten en er vloeren of tegelmuren mee schoonmaken (ruikt daarna heerlijk ouderwets naar zeep !). Het werkt onverdund geweldig voor het streeploos schoonmaken van gasfornuizen of RVS-werkbladen in de keuken. Muren en deurposten afnemen gaat ook fluitend. En de zeep schijnt zelfs goed te werken als anti-bladluismiddel in een plantenspuit! O.a. Dille & Kamille verkoopt prachtflessen. Skin Essence ook, die voeren het merk Marius Fabre uit Marseille dat wij ook gebruiken (=topspul!) En je doet eindeloos met zo’n fles.

4. Terre de Sommières

handige Franse huishoudmiddelen producten DIY Terre de Sommières

Dit bijna magische kleipoeder komt al eeuwenlang uit Sommières, een klein dorpje in de buurt van Montpellier. Het is een hele handige droge vlekkenverwijderaar, met name voor vetvlekken. Super voor ongelukken op de bank of op een houten vloer bijvoorbeeld.’s Avonds een beetje poeder op de vlek strooien, ‘s ochtends afborstelen. Weg vlek. Schijnt ook goed te werken bij vetvlekken op marmer of graniet. O.a. bij Dille & Kamille.

Tekst & beeld: Nicky Bouwmeester

LEES OOK:
5x zo herken je Franse nep-souvenirs
7x lekker spul uit de Franse apotheek
10x meenemen uit de Franse supermarkt

9 reacties op “4 geniale Franse huishoudmiddelen”

 1. Gijs schreef:

  Bij supermarkten hebben ze allerlei geuren schoonmaakalcohol.

  In Nederland kennen we alleen stinkende spiritus. Alcohol maakt hygiënisch schoon, terwijl je bacterien niet resistent maakt.

 2. Nicky schreef:

  Goed nieuw: op de website van Papier d’Arménie lezen we net dat – ondanks een grote explosie in de historische fabriek vandaag – de productie van het mythische papiertje niet gestaakt zal worden..

 3. Anna schreef:

  Savon noir is ook heel goed voor het wassen van je hond of andere dieren. Reinigt goed (ook als ze in iets stinkende hebben liggen woelen) en ruikt lekker natuurlijk. Niet zo’n geparfumeerd luchtje tenminste!

 4. Gerard Siderius schreef:

  Leuke rubriek, echter…..Marseille zeep is volgens mij niet 100% natuurlijk, net zo min als alle zepen op de markt. Zeep komt in zijn vorm niet in de natuur voor, wordt niet gedolven of geplukt o.i.d. Zeep ontstaat door een chemische reactie door mensenhand gedaan. Je kunt misschien allemaal natuurlijke ingrediënten gebruiken, maar dat maakt zeep niet tot een natuurproduct. Ook de kreet Marseille zeep is niet beschermd en wordt nogal eens te pas en te onpas gebruikt. Marseillezeep hoort gemaakt te zijn van/met minstens 72% olijfolie. Aanvankelijk was Marseille zeep hetzelfde als onze huishoudzeep, werd geraspt om mee te wassen. Vandaar die kubussen, onhandig om je mee te wassen onder de douche. Nu wordt Marseille zeep ook aangeboden als gewone toiletzeep in vele kleuren en geuren.
  (Ik ben een gepensioneerde zeepboer en woon in het heerlijke Frankrijk)

  • Nicky schreef:

   Beste Gerard, mmm we bedoelen 100 % plantaardig, is dat wel correct als formulering? Wat betreft die onbeschermde naam van de Marseille-zeep, daar hebben we eerder dit over geschreven, benieuwd wat je daarvan vindt. http://www.frankrijk.nl/2016/08/5x-laat-je-niet-neppen/
   Geweldig trouwens, een Nederlandse ‘zeepboer’ in Frankrijk, dat klinkt als een verhaal!

   • Birgit schreef:

    en wij wachten op reactie van Gerard de zeepboer…misschien kan hij ietsje meer vertellen over zichzelf! 🙂

   • Gerard Siderius schreef:

    Beste Nicky, 100 % plantaardig lijkt mij ook niet juist, omdat de plantaardige olie, in dit geval olijfolie, verzeept moet worden met een loog. Daarnaast wordt er nog een geur aangebracht, die kan van plantaardige oorsprong kan zijn, maar dat hoeft niet. In Frankrijk wordt veel gewerkt met etherische oliën (huiles essentielles) maar daar kun je ook over discussieren of dat wel zo goed is, vaak zitten er veel allergenen in.
    Ja, een Nederlandse zeepboer in Frankrijk is inderdaad een verhaal op zich……

 5. Marijke schreef:

  Producten van Le Briochin zijn ook puur ouderwets en keigoed. Savon noir (groene zeep) in pot of verdund in fles, bicarbonate de soude los in zak of verwerkt in een uitstekend spulletje om de douche mee schoon te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *