frankrijk.nl

Onbekende eilanden van de Côte d’Azur

De echte liefhebbers van de Provence weten het al: vanuit diverse badplaatsen kun je bootuitstapjes maken naar beeldschone eilanden, waarvan sommige ook hoogzomer verrassend rustig blijven. Ken je deze spectaculaire Zuid-Franse eilanden? 

Ile des Embiez & Ile de Bendor

Mooiste eilanden Zuid-Frankrijk Ile de Bendor

Pastis-koning Paul Ricard was eigenaar van deze eilanden vlak bij Sanary-sur-Mer. Embiez ligt zo dicht bij de kust dat je er ook naartoe kunt kajakken en durfallen steken zelfs zwemmend over. Maar met het veerpontje gaat het nog sneller (15 minuten). Een makkelijk te bereiken eiland dus en daardoor is  het des te verrassender hoe rustig het hier zelfs in de zomer kan zijn! Een stukje verderop ligt Ile de Bendor (foto), waar Ricard een kunstenaarseiland van maakte.

Bereikbaar vanaf: Six-Fours-Les-Plages  – Mooi filmpje van de sfeer op Embiez!  Ter plekke slapen? Dat kan in Hotel Hélios!

Sainte-Marguerite & Ile Saint-Honorat (Les Lérins)

Mooiste eilanden Zuid-Frankrijk Lérins Sainte-Marguerite

Les Lérins zijn een eilandgroep voor de kust van Cannes, waar de eilanden Sainte-Marguerite (foto) en Saint-Honorat bijhoren. Op dat laatste eiland staat de fotogenieke Abdij van Les Lérins, waar je in retraite kunt (Cathelijne vertelde ons erover!). Beide zijn prachtige eilanden met stranden en mediterrane bloemen en planten, zoals palmbomen, eucalyptus, citrusbomen en cipressen. Je krijgt er een mooi beeld van hoe ongerept de Côte d’Azur er ooit uitzag!

Bereikbaar vanaf: Cannes

Porquerolles

Mooiste eilanden Zuid-Frankrijk Porquerolles

Paradijselijk eiland: het kristalheldere zeewater in de baaien van Porquerolles is vaak 27 graden warm! Vandaar dat dit eiland voor Hyères ’s zomers veel zeilbootjes en snorkelaars trekt. Er is maar één dorp op Porquerolles (met diverse hotels en restaurants), de rest van het eiland bestaat uit pure natuur en mooie  strandjes die te voet of per fiets te bereiken zijn. Ook bijzonder: juni 2018 opent La Fondation Carmignac op het eiland, een museum met hedendaagse kunst en een beeldentuin.

Bereikbaar vanaf: Hyères, Le Lavandou, Toulon

Ile du Levant

Mooiste eilanden Zuid-Frankrijk Levant

Ook hier weer die prachtige azuurblauwe kreken waar de Côte d’Azur bekend om staat en het lle du Levant heeft nog een troef: dit 7,8 km lange eiland is sinds de jaren 30 van de vorige eeuw een trekpleister voor naturisten. Lekker met je blote billen in de zon, pourquoi pas?

Bereikbaar vanaf: Le Lavandou, Hyères

Port-Cros

Mooiste eilanden Zuid-Frankrijk Port Cros

Net als Porquerolles en Le Levant behoort Port-Cros tot de ‘Iles d’Or’, zo genoemd omdat de bruinrode rotskust aan het einde van de dag een gouden gloed krijgt. Dit eiland is een beschermd natuurgebied en is weelderig begroeid met steeneiken, pijnbomen, oleander en andere geurende gewassen. Port-Cros is om die reden ook stiller dan buureiland Porquerolles en er is een snorkelroute uitgezet waar het onderwaterleven spectaculair is.

Bereikbaar vanaf: Le Lavandou, Hyères

Les Iles de Frioul

Mooiste eilanden Zuid-Frankrijk Frioul

Het zijn maar kleine rotseilandjes pal voor de Vieux-Port van Marseille, maar eentje van de Iles de Frioul herbergt het mythische Château d’If, de gevangenis die een hoofdrol speelt in De graaf van Monte-Christo van Alexandre Dumas. Op een van de andere eilanden staat een fort en een vroeger ziekenhuis. Ook zijn er prachtige strandjes waar het water helblauw is en witte rotsen die doen denken aan de calanques rond Cassis.

Bereikbaar vanaf: Marseille

Meer informatie op: Visit Var, Hyères Tourisme, Marseille Tourisme en Iles Pauls Ricard.

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld: CC/Var Tourisme (Les Embiez, Le Levant, Port-Cros), CC/Hyères Tourisme (Porquerolles), CC/Jacques Dufrenoy (Sainte-Marguerite), CC/JeroSig (Frioul).

LEES OOK:
De mooiste calanques bij Cassis en Marseille
Rondreizen op Corsica: de plekken die je gezien moet hebben
Top 10 eilanden van Frankrijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Button