frankrijk.nl

MuCEM, de nieuwe culturele hotspot van Marseille

Met het MuCEM heeft Marseille een spectaculaire nieuwe skyline gekregen. Architect Rudy Ricciotti creëerde een nieuwe flaneerplek aan zee en gaf het oude fort Saint-Jean een eigentijdse tegenpool.

Het was even spannend eerder dit jaar. Zou het langverwachte Musée des Civilisations de l’Europe et de la Méditerrannée (MuCEM) wel op tijd afkomen? Wat het kroonjuweel moest worden van Marseille als  Culturele hoofdstad van Europa in 2013, stond afgelopen februari namelijk nog deels in de steigers. Maar in juni konden de deuren toch op tijd open voor een openingsceremonie met president Hollande. En een half jaar later heeft het museum al bijna 300.000 bezoekers op de teller staan. Veel van de buzz rond het MuCEM heeft te maken met het intrigerende gebouw dat de Frans-Algerijnse architect Rudy Ricciotti neerzette op een golfbreker voor de ingang van de oude haven van Marseille.

0-Mucem-Marseille-Lisa Ricciotti 2b-Mucem-Marseille© Lisa RicciottiHet ontwerp dat er vanaf een afstand streng en stoer uitziet, krijgt een zachtere uitstraling zodra je dichterbij komt. Dat laatste komt vooral door het subtiele ‘kantpatroon’ in de betonnen gevel waarmee Ricciotti verwijst naar de moucharabieh, de traditionele Arabische zonweringen met kleine gaatjes. Het effect is spectaculair, want als je op een zonnige dag door de glazen gangen langs de buitengevel loopt, vallen er elegante schaduwpatronen voor je voeten. Zoals de architect het graag wilde, kunnen ook niet-museumbezoekers hier rond en over het gebouw slenteren en genieten van het uitzicht. Overal zijn prachtige doorkijkjes op zee en op Marseille. En op het grote dakterras kun je er zelfs even bij gaan liggen op een van de publieke ligstoelen.

Museum met zeezicht

Ook de binnenkant van het grote museum is opvallend, zowel qua interieur (licht en ruimtelijk) als de manier waarop de vaste collectie is gepresenteerd. Want hoewel de vier hoofdthema’s een beetje schools klinken (graan, burgerrechten, ontdekkingsreizen en religie van de gebieden rond de Middellandse Zee) is de uitvoering verrassend. Historische voorwerpen en bustes uit de Oudheid worden namelijk afgewisseld met moderne kunst en eigentijdse filmpjes rond hetzelfde thema. Dat maakt het geheel niet altijd even makkelijk te begrijpen, maar het zorgt wel voor een boeiende mix. Op de tweede verdieping van het museum zijn de tijdelijke exposities, zoals begin volgend jaar een tentoonstelling over carnavalstradities in verschillende landen.

5-Mucem-Marseille© Agnes Melloni

Sinaasappelboompjes in een oud fort

Vanuit het vierkante hoofdgebouw van het MuCEM, J4 geheten, voert een lange smalle loopbrug naar de oude fort Saint-Jean. Dit 16-eeuwse monument was voorheen gesloten voor publiek, maar nu kun je van dichtbij naar de mooie oude muren kijken en rondlopen in een moderne variant op een mediterrane tuin. Vanaf het fort voert een tweede loopbrug naar een van de oudste wijken van Marseille, Le Panier. Juist vanwege deze doorgaande looproutes is het MuCEM een levendige nieuwe locatie geworden in de havenstad. En door de vele evenementen en concerten die op het terrein van 15.500 m2  moeten gaan plaatsvinden, zal de rol van culturele hotspot alleen maar toenemen in de toekomst.

3-Mucem-Marseille© Agnes Melloni 1-Mucem-MarseilleEclairage Yann Kersalé © Lisa Ricciotti5-Mucem-Marseille© Lisa Ricciotti

Foto’s: MuCEM/Lisa Ricciotti & Agnes Melloni

Eén reactie op “MuCEM, de nieuwe culturele hotspot van Marseille”

  1. Nicky schreef:

    Een ander nieuw museum in Marseille: het gerenoveerde Musée de l’histoire, over de geschiedenis van de stad.
    http://www.marseille.fr/siteculture/jsp/site/Portal.jsp?page_id=57

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.