frankrijk.nl

8 dingen die je met Marseillezeep kunt doen

Marseillezeep: magisch spul is het. De receptuur is al meer dan 100 jaar hetzelfde. De ingrediënten zijn puur-natuur en biologisch afbreekbaar. En je kunt er de gekste dingen mee doen. Een herontdekking van Savon de Marseille.

Er is nog maar een handjevol zeepmakers rond de Zuid-Franse havenstad en de authentieke Marseillezeep leek even met uitsterven bedreigd. Maar sinds enkele jaren lopen beautybloggers en zero-waste-aanhangers er weer mee weg. Savon de Marseille bestaat namelijk uit louter natuurlijke ingrediënten en heeft bijna geen verpakkingsmateriaal. Bovendien kun je er volgens de vele ‘recettes de grand-mère’ bizar veel mee kunt doen.

Marseillezeep: handige tips

1. Vloeibare handzeep maken

Van blokken Marseillezeep kun je heel makkelijk vloeibare zeep maken. Laat de geraspte zeep met oplossen in heet water, voeg een eetlepel glycerine (drogist) toe en laat afkoelen. Hier een recept.

2. Wasmiddel maken

Hetzelfde geldt voor wasmiddel. Los schaafsel of kant-en-klare vlokken van de witte Marseillezeep op in heet water en voeg zuiveringszout (bicarbonate soude) en etherische olie (voor de geur) toe. Goedkoop & afvalvrij! Zie hier een DIY-filmpje. Andere recepten voegen er nog zuurstofbleekmiddel (o.a. bij AH) aan toe.

Marseillezeep: handige tips vlokken 3. Tanden poetsen

Groene Marseillezeep (op basis van olijfolie) is een heel milde zeep waarmee je niet alleen je huid en haar kunt wassen maar zelfs je tanden poetsen. Jaja, daar bestaan serieuze aanhangers van, omdat het zo goed zou zijn voor het tandvlees. Gewoon je tandeborstel over het blok wrijven. En dankzij wat druppels pepermuntolie smaakt het niet eens naar zeep (alleen mis je natuurlijk wel de fluoride in tandpasta..).

4. Anti-mottenmiddel

Leg een blok groene Marseille-zeep in je kledingkast om motten uit de buurt te houden, die houden niet van de geur van olijfolie.

5. Desinfecteren

Een paar eetlepels geraspte Marseillezeep samen met huishoudazijn oplossen in heet water en je hebt een niet-chemisch schoonmaakmiddel waarmee je geplastificeerde tafelkleden, speelgoed en andere watervaste oppervlakten kunt schoonmaken. Werkt als een tierelier en ruikt ouderwets lekker.

handige Franse huishoudmiddelen producten DIY Marseille zeep

6. Scheerschuim maken

Als je geraspte Marseillezeep oplost in een klein beetje water en daar een paar lepels kokos- en amandelolie aan toevoegt dan krijg je zelfgemaakt scheerschuim.

7. Helpt bij muggenbeten

Marseillezeep kalmeert jeuk en irritaties: wrijf met de zeep op een muggenbeet en laat indrogen.

8. Lades en trappen ‘smeren’

Een lade die moeilijk opengaat? Wrijf met een droog blog Marseillezeep over de randen en hij glijdt weer als een zonnetje. Een houten trap die kraakt? Duw vlokken witte Marseillezeep in alle kiertjes.

Marseillezeep: handige tips

Groene en witte zeep uit Marseille

Voor al het bovenstaande is het handig om het verschil te kennen tussen de 2 verschillende soorten  authentieke Marseillezeep. Je hebt de groene variant, die gemaakt is met ten minste 72% olijfolie. Dit is de mildste Marseillezeep die je kunt gebruiken voor lichaamsverzorging. De witte variant, al eeuwenlang gemaakt met een melange van palmolie en andere plantaardige oliën, is weer beter voor de was en alle huishoudelijke toepassingen.

Lees hier hoe je echte Marseille-zeep kunt onderscheiden van de neppers 

Op reis naar Marseille? In de Vieux-Port zit sinds kort een Musée du Savon de Marseille, Josée is er al geweest! En in Salon-de-Provence kun je terecht in de fabriek van Marius Fabre, een familiebedrijf dat sinds 1900 Marseillezeep maakt.

Musée du Savon de Marseille - Marseillezeep museum

Beeld: linksboven CC/Jacqueline Macou – PB, CC/Marius Fabre, CC/Nicky Bouwmeester (rasp), CC/Alvaro (blokken), CC/Josee Schouten (museum).

LEES OOK:
Top10 zien & doen in Marseille
Airbnb in oude Winkel van Sinkel in Marseille
4 geniale Franse huidhoudmiddelen

2 reacties op “8 dingen die je met Marseillezeep kunt doen”

 1. Tsrac schreef:

  Kijk eens op https://www.lespritprovencal.com. Zij stonden in Eindhoven op de Feelgoodmarket en verkochten de originele zeepjes.

 2. hans van ginkel schreef:

  goede morgen . leuk dit artikel over deze (h) eerlijke zeep
  ieder jaar ajs wij in de buurt van Prades op de camping staan
  gaan we iedere dinsdag naar de markt en daar kopen wij iedere keer een paar stukken van deze zeep, dan hebben na een paar weken de jaar voorraad weer aangevuld.
  wat ik eigenlijk uit wil vogelen is of deze zeep ook in Nederland te kopen is .want er komt een dat dat wij niet meer zo ver zuidelijk gaan met vakantie.
  met vriendelijke groet hans en mary van ginkel uit Veenendaal.
  ps wij verblijven al meer dan tien jaar in het appeldal in het
  plaatsje Fuilla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *