frankrijk.nl

Nieuw onderwatermuseum in Marseille

Voorjaar 2021 opent voor de kust van Marseille een uniek museum. In het Musée Subaquatique de Marseille zwemmen duikers straks tussen metershoge kunstwerken, begroeid met zeewier en schelpdieren.  

In Marseille wordt al maanden hard gewerkt aan een bijzonder nieuw project waar mondkapjes straks sowieso niet van toepassing zijn. Het gaat om een lang gekoesterde droom van duiker Antony Lacanaud, die al jaren probeert een vergunning rond te krijgen voor een ‘museum’ met grote sculpturen op de zeebodem.

onderwatermuseum Provence

Musée Subaquatique de Marseille

Lacanaud, die opgroeide in Marseille, woonde enkele jaren in Brazilië en hoorde daar van de onderwaterkunst van Jason deCaires Taylor, een Britse beeldhouwer. Deze bouwde onderwatermusea in Grenada en Mexico, en de Fransman vond dat de Côte d’Azur ook zo’n bijzondere plek verdiende.

onderwatermuseum Provence Marseille

10 kunstwerken op 5 meter diepte

In 2020 kreeg Lacanaud toestemming voor zijn onderwatermuseum vlak voor het Plage des Catalans, een bekend strand in Marseille. Op 100 meter van het strand worden nu voorzichtig beelden geplaatst, totdat er straks 10 kunstwerken staan. Nu staan er al 5 sculpturen op de zeebodem (zie onderstaand filmpje).

MSM © Wallis.fr from Guillaume Ruoppolo on Vimeo.

Duikers met duikflessen en snorkelaars kunnen straks van dit ongewone museum genieten. De meeste werken hebben een ecologische boodschap: ze vragen aandacht voor de kwetsbaarheid van het zeeleven. Zo staan er nu al een ijsbeer (Michel Audiard), een gigantische zee-egel (Daniel Zanca) en een buste van Poseidon (Cristophe Carbonnel) op de bodem van de Middellandse Zee.

onderwatermuseum Provence Marseille

Algen en schelpen

Bijzonder van onderwaterkunst is dat die blijft veranderen: doordat algen en schelpjes op de steen zullen gaan groeien, veranderen ze blijvend van kleur en vorm. Klinkt als een adembenemende plek! De officiële opening is nu gepland voor 8 juni 2021, Wereld Oceanen Dag.

onderwatermuseum Provence Marseille

onderwatermuseum Provence Marseille

onderwatermuseum Provence Marseille

Nawoord redactie: Josee bezocht het in de zomer van 2022 en tot haar verbazing kun je gewoon vanaf het drukke strand Plage des Catalans het water inlopen en naar de witte boei zwemmen, die de plek markeert waar de beelden zijn verankerd op de bodem. Inmiddels zijn er al een of twee beelden gesneuveld (weggedreven, gestolen?) maar het blijft heel gaaf om al snorkelend rond de grote beeldwerken te zwemmen.

Plage des Catalans

 Meer informatie: www.musee-subaquatique.com

LEES OOK:
10 redenen om Marseille te bezoeken
8 plekken in de Provence die je gezien wilt hebben
Eilandjes van de Côte d’Azur

Beeld: copyright Guillaume Ruoppolo – WALLIS / MSM

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *