frankrijk.nl

Tip! Sneller doorrijden op de Franse autoroute

Naar Frankrijk op vakantie? Regel tijdig een tolbadge, want daarmee rijd je sneller over de Franse tolwegen. Bovendien werkt de badge ook op de autoroutes van Spanje, Portugal en Italië. Met korting te bestellen en in 3 tot 5  werkdagen bij je thuis! 

tolbadge sneller over de Franse autosnelwegen

Zo snel mogelijk naar en door Frankrijk

Goed nieuws voor iedereen die opziet tegen de te verwachten zomerdrukte bij de tolpoorten op de Franse snelwegen: automobilisten (inclusief camperrijders) en motorrijders kunnen gebruikmaken van de Bip&Go, een tolbadge waarmee de slagbomen automatisch openen. Dus geen gedoe meer met munten of creditcards onderweg, je kunt gewoon doorrijden. Dankzij de voorrangspoortjes met de grote oranje T (van Liber-T), waar je met de badge gebruik van mag maken. Hier rijd je met 30 km/uur doorheen. “Biep!” zegt de verklikker en weg ben je. En – we weten het uit eigen ervaring – het is best fijn om zo de wachtende massa naast je te kunnen passeren!  (zie ook ons filmpje).

Noot redactie dd. 20 juli: diverse media melden dat de tolbadges zijn uitverkocht maar dat geldt die van de ANWB! Bij Bip&Go is er momenteel nog voldoende voorraad hebben om aan de vraag te voldoen.

handige tip sneller doorrijden Frans autoroutes

Doorrijden op de Franse tolwegen met een tolbadge

Bip&Go heeft 2 formules: 

 • Als je minstens 1x per maand over de tolwegen rijdt (omdat je een tweede huis in Frankrijk hebt bijvoorbeeld) dan kun je het beste kiezen voor een Frequent abonnement van €16 per jaar.
 • Voor wie alleen voor de zomervakantie of een paar keer per jaar door Frankrijk reist, is de Adhoc-formule de beste optie. Dan betaal je eenmaal voor de aanschaf van de badge ( € 10 of € 14 voor de badge + €10 verzendkosten) en dan wordt er €1,70* maandkosten berekend voor alleen die maanden waarin je de badge onderweg in Frankrijk gebruikt hebt. Tol- en parkeergeld wordt bovenop het maandtarief gefactureerd en automatisch van je rekening afgeschreven.

SPECIALE LEZERSAANBIEDING –  zie onder

handige tip sneller doorrijden Frans autoroutes

Standaard tolbadge werkt ook op de Spaanse en Portugese autowegen

Inschrijven kan op de Nederlandstalige website van Bip&Go, een dochteronderneming van Sanef, een van de grootste tolwegexploitanten in Frankrijk. De badge van Bip&Go wordt binnen 48 uur na aanmelding verzonden, samen met een houder die je op de voorruit kunt plakken. Een klein en onopvallend ‘kastje’ dat prima blijft zitten. De tolbadges zijn geldig op alle Franse snelwegen, populaire bruggen als die naar Ile de Ré of het Viaduc de Millau en in meer dan 450 Franse parkeergarages. Bovendien werkt de Bip&Go tolbadge ook op de tolwegen in Spanje en Portugal (€2,50 voor elke gebruikte maand in Spanje of Portugal). Heel handig dus voor vakantiegangers die verder gaan dan Frankrijk!

LEES OOK: praktische informatie over de (werking van de )tolbadge

Europabadge: geldig in Frankrijk, Spanje, Portugal + Italië!

Panneau Bip&GoStaat Italië ook op je reislijst dan is de Europabadge een betere keuze; deze badge werkt op de tolwegen van Frankrijk, Spanje, Portugal PLUS Italië. De badge kost € 4 meer dan de traditionele badge (€14) en voor gebruik in Portugal en Italië is registratie van het kenteken nodig.


Lezersaanbieding: bestel een tolbadge met €5 korting!

Ook dit jaar kun je de Bip&Go tolbadge bestellen met €5 korting op de badgekosten (geldig voor beide versies*). Bestel online en gebruik bij de aanvraag de promotiecode FRANKRIJK2023.

Heb je al een tolbadge? Doe dan mee met de vriendenvoordeel-actie: maak een bekende lid en ontvang beide €4 korting (bij de badgehouder wordt deze korting in mindering gebracht op eerstvolgende factuur).


DENK aan de levertijd

Wat betreft de levertijd: Bip&Go doet de tolbadge binnen 48 uur na bestelling de deur uit, maar verstuurt deze met de gewone post. Van Frankrijk naar Nederland doet een brief er maximaal 3 tot 5 werkdagen over, maar wij raden aan de badge uiterlijk 10 dagen voor vertrek bestellen. Je wordt per e-mail op de hoogte gesteld van de verzenddatum zodra deze bekend is.

Voor bestaande klanten biedt de abonnee-zone de mogelijkheid om diverse zaken thuis uit te voeren: wijziging van contact- of bankgegevens, wijziging van kentekennummer, aanvraag voor vervanging van de badge, wijziging van de abonnementsformule, bestelling van een extra badge of montagebeugel, melding van een verloren/gestolen badge etc.

Hier antwoord op nog meer veelgestelde vragen over het gebruik van de tolbadge in Frankrijk


Aanvullende informatie over de speciale toegangspoorten 

Het Réservé-poortje van de Télépéage, waar je met met 30 km/uur mag doorrijden als je een tolbadge hebt, is alleen toegankelijk voor voertuigen van klasse 1 die lager zijn dan 2 meter. Caravans en auto’s met dakkoffers moeten een ander poortje met een oranje T erboven gebruiken. Die bevindt zich meestal helemaal rechts en bestaat ook als doorrij-variant, maar niet bij elke péage. Soms zijn er alleen poortjes waar je wél even een stop moet maken. Maar het betaalgemak met een tolbadge blijft ook in deze gevallen: de slagboom gaan vanzelf open en het tolbedrag wordt later pas afgeschreven. Als je een camper hebt dan is de badge ook te gebruiken, zolang de camper niet hoger is dan 3 meter en/of zwaarder dan 3,5 ton. Zie in onderstaande grafiek een overzicht en Lees ook ons artikel met meer tips over rijden met een camper door Frankrijk

Handige Bip&Go app om je reis nog sneller, gemakkelijker en voordeliger te maken

Sinds kort heeft Bip&Go ook een app waarop je o.a. je reisroute kunt aangeven en gedetailleerde informatie krijgt over de tolkosten en brandstof, alsook over de duur en de afstand en de rustplekken onderweg. Je kunt bovendien direct je uitgaven checken,  een parkeerplaats vinden waar je kan betalen met de tolbadge of een parkeerplaats reserveren op meer dan 200 reserveerbare plaatsen in Frankrijk en België. Ook is er voor rijders met een elektrische auto een overzicht van (beschikbare) laadpalen langs de route. De app is te downloaden via Google Play of de App Store.

LEES OOK:
De drukste dagen op de autoroute voor deze zomer
De beste rustplaatsen langs de Franse snelwegen
Leuke B&B’s langs de A20 naar het Zuidwesten en Spanje
Slaapadressen langs de snelweg in de Bourgogne
Hotels met zwembad vlakbij de Autoroute

Tekst: Josee Schouten Beeld: Sanef, CC/Graeme Churchard, Nicky B. Hoofdbeeld: Jshoots.com (Pxls)

24 reacties op “Tip! Sneller doorrijden op de Franse autoroute”

 1. Joop schreef:

  Ik heb een Volvo XC60. Deze heeft om de spiegel heen een groot zwart vlak op de voorruit. Kan ik de tolbadge daarin plaatsen?

  • Nicky schreef:

   Hai Joop, is het een zwart vlak met stippeltjes? Steeds meer autofabrikanten maken dat soort vlakken rond de spiegel waar de signalen van badges juist extra makkelijk door heen kunnen. Dus dat lijkt ons de perfecte plek voor de badge!

 2. Bart schreef:

  LET OP: Als je de Bip&Go 12 maanden niet gebruikt, betaal je weer 10 euro voor het niet gebruiken (in de 13e maand). Zie de algemene voorwaarden.

  • Josee schreef:

   Hi Bart, precies, dat geldt voor alle tolbadges, ook die van AREA (ANWB). En in ons artikel geven we ook aan dat zo’n badge handig is als je minstens één of meerdere keren per jaar naar Frankrijk gaat.

 3. Goossens Ludo schreef:

  Beste , ik heb reeds een aantal jaren Bip&Go, maar ervaar telkens problemen , als ik bip en Go een aantal maanden niet gebruik. Heel vervelend als je aan een poortje staat
  dat niet open gaat en via de microfoon in het Frans alle code nummer moet dicteren . Wat raad U aan? Worden de recente kaartjes beter uitgelezen dan de oude kastjes aan de achteruitrij spiegel ? Uiteindelijk heb ik het gebruik stop gezet , uit frustratie . Het is ok als het werkt !!!

  • Josee schreef:

   Beste Ludo, een badge is gemiddeld 5 jaar lang werkzaam, maar er zijn er die ‘m al 10 jaar zonder problemen gebruiken. Voor een lange houdbaarheid van de batterij wordt aangeraden de badge te bewaren in de alumunium zak die u bij aanschaf heeft gekregen. Als de badge niet meer functioneert dan kunt u deze gratis omruilen, daarvoor kunt u in contact treden met Bip& Go via https://www.bipandgo.com/nl/contact_form.
   En tot slot, we begrijpen niet helemaal wat u bedoelt met oude kastjes aan de achteruitrijspiegel. De Bip&Go badge dient u altijd voor de spiegel aan het voorraam maar dat hoeft niet, kan ook eronder tegen het raam, te plaatsen en niet erachter, dan is ie niet detecteerbaar.
   Zie voor een verdere gebruiksaanwijzing dit filmpje op: https://www.youtube.com/watch?v=4WN7MK_51ew

 4. Marie schreef:

  Hallo, waar kan ik in België zo een badge bestellen aub? Wij vertrekken 10 juni naar Spanje en dit lijkt mij een serieuze winst qua tijd? Is het ook nuttig als je hem eenmalig gebruikt? En hoe zet je die stop?

 5. Ed schreef:

  Als ik het abonnement voor 1 jaar neem (15 euro) is dat dan de totaal prijs voor zowel Frankrijk als Spanje?
  Of betaal ik apart een abonnement voor Frankrijk en betaal ik per maand 2.50 extra voor Spanje?

  • Josee schreef:

   Hi Ed, als je een jaarabonnement van € 15 betaal je niets extra’s voor Frankrijk (behalve tol) en € 2,50 per maand dat je tolweg gebruikt in Spanje. Dit kun je omzeilen door daar ook een abonnement te nemen. Dat is een toeslag van € 10/jaar op het basisabonnement van € 15. Zie ook de website van Bip&Go met veelgestelde vragen.

 6. beernaert schreef:

  Vorige keer is de bip en go op 1 of anere manier van mijn rekening gegaan ik probeer de mensen iedere keer te sturen voor een nr maar krijg niks aan weet iemand dit mss want heb het kastje wel ontvangen

 7. RL schreef:

  Heerlijke oplossing. Sinds vorig jaar in gebruik, ook op rustige momenten beduidend sneller dan betalen met een creditcard. En op de A8 al helemaal fijn.
  Soms nog wantrouwende Fransen in de spiegel. Even richting aangeven naar links en ze hebben door dat je weet wat je doet.

 8. Ivo wauters schreef:

  Dat werkte langs geen kanten!

 9. In grote lijnen eens met jullie verhaal (ik wil die badge niet meer missen), behalve dan dat jullie op één puntje nog te negatief zijn. Alle tolpoortjes met alleen een oranje T er boven zijn gereserveerd voor telepeage, en de meeste daarvan kun je ook met hogere voertuigen gewoon passeren. Dit filmpje op mijn blog maakte ik vanuit mijn camper, twee meter 60 hoog: http://www.hurktoilet.nl/weblog/wreageer.php?id=8148
  Sterker nog, voor mensen met camper en caravan is telepeage eigenlijk het enige middel om de tol snel te passeren. Want voor credit-card-betalingen geldt vrijwel overal wel een hoogtebeperking op twee meter.

 10. Geode adviezen.Rijden buiten seizoen,maar toch ..handig om te weten

 11. Ron schreef:

  Voor een ‘gewone’ reis/vakantie van pakweg 2 a 3 weken met pakweg 10 tot 12 ’tol-passages’ blijft de creditcard dan toch goedkoper en gemakkelijker? Wij reizen buiten het hoogseizoen.

  • Josee schreef:

   Beste Ron, tuurlijk kun je ook gewoon met creditcard blijven betalen. Deze tolbadge is vooral handig voor veelgebruikers en automobilisten die liever niet willen stoppen of in de rij willen staan.

 12. koper schreef:

  kan veel goedkoper, gewoon 2,50 per maand dat je hem gebruikt bij de ANWB

 13. Marie schreef:

  Klopt het dat je voor het gebruik van de Tolbadge in Frankrijk maandelijks ook 2,50 euro betaalt, of is dat alleen in Spanje?

  • Nicky schreef:

   Nee Marie, dat klopt niet, zoals in bovenstaand artikel beschreven kost de Bip&GO voor Frankrijk maar €1,70 per maand. €2,50 is inderdaad het tarief voor voor de maanden waarin je de badge in Spanje gebruikt.

   Overigens zijn die bedragen cumulatief: als je de badge én in Frankrijk én in Spanje gebruikt, betaal je voor die maand beide tarieven. Je kunt de badge trouwen ook ‘uitschakelen’ als je hem tijdens een reis NIET wilt gebruiken, door m gewoon van je vooruit te halen en in je dashboardkastje te leggen bijvoorbeeld.