frankrijk.nl

7x zien & doen op Ile de Ré

De Tour de France eindigde gisteren op het prachtige Ile de Ré. Merel en haar vriendinnen ontdekten vorig samen de charme van dit eiland voor de kust bij La Rochelle, in de Charente-Maritime. Voor op de wenslijst voor coronavrije tijden in de toekomst!

Ile de Ré is een eiland aan de westkust van Frankrijk, bekend om zijn heerlijk oesters. Met 85 km2 oppervlakte is het een vrij klein eiland, maar dat neemt niet weg dat hier genoeg leuks te doen en ontdekken is. Hier 7 leuke activiteiten als je dit eiland bezoekt!

Ile de Re

1. Dagje strand

Ile de Ré heeft meerdere prachtige stranden. Zo heb je het langgerekte strand van Le Bois-Plage met schattige eettentjes aan de entree van het strand. Ook zijn er kleinere strandjes, zoals Plage de La Pergola bij La Courade-sur-Mer. Als je een paar dagen hebt op Ile-de-Re, zijn er genoeg leuke strandjes om te ontdekken voor een mooie strandwandeling of om lekker te relaxen.

Ile de Re

2. Tandems huren om het eiland te verkennen

Het eiland is (net als Vlieland!) heel vlak en dus perfect om te verkennen per fiets. Overal rond het eiland en langs de kust zijn brede fietspaden aangelegd. Aangezien wij met een groep waren, vonden wij het perfecte excuus om 5 tandems te huren, wat voor veel hilariteit zorgde! De fietstocht is heel divers; zo fiets je het ene moment tussen de wijnranken en langs de oesterbanken en het andere moment doorkruis je schattige dorpjes. Winkels om fietsen te huren zijn er in overvloed en niet duur! Wij betaalden €16 voor een tandem en €12 voor een fiets voor 4 uur.

Ile de Re fietsen

3. Koffie of wijntje in Saint-Martin-de-Ré

Een van de charmantste stadjes op het eiland is Saint-Martin-de-Ré. Perfecte plek om je dag te starten met een koffie of af te sluiten met een koud wijntje. Bij aankomst werden we meteen al verrast; alle boten lagen namelijk in de modder vanwege de eb. Een bizar gezicht! Er zijn meerdere leuke restaurantjes aan de haven waar je van ‘s ochtends tot ‘s avonds heerlijk kunt vertoeven. In het weekend is er ook nog een schattige markt vanaf 17.00 uur.

 Ile-de-Re-Saint-Martin

4. Naar de oesterkwekerijen aan het strand

Als je vanaf Saint-Martin-de-Ré je fietstocht begint, zie je al snel de eerste oesterkwekerijen aan de horizon. Dit was te aanlokkelijk en we stopten gelijk bij Auberge Paysanne de la Mer om een verse oester te proeven. Ze zijn er in alle soorten en maten en verser kan het niet, want de oesterbanken zijn te zien vanaf de kwekerij.

Ile de Re

Lees ook: oesters uit de muur halen op Ile-de-Ré

5. Lunchen in dorp Le Bois-Plage-en-Ré

Na een uurtje fietsen belandden we in het mooie Le Bois. Het eiland heeft tal van dit soort schattige dorpjes, getypeerd door lage witte huisjes met blauwe of groene luiken. In de smalle straten vol stokrozen zitten veel leuke winkeltjes. In le Bois kun je genieten van een lunch bij de fromagerie Mangez moi Ile de Ré of Le Moulin à Café, een café-restaurant aan het pleintje. Wel even opletten: wij kwamen nogal laat aan (14.30 uur), en dan zijn de meeste lunchtentjes dicht tot de avond.

Ile de Re

Ile de Re

6. Huur een boot en vaar rond het eiland 

Al vanaf de brug naar het eiland zie je de zee vol met zeilbootjes. Ile-de-Ré leent zich dan ook perfect voor een heerlijk dagje op het water. In één dag kun je een rondje om het eiland varen en de grote verschillen tussen eb en vloed zien. Houd daar rekening mee, want als je te laat start kan het zomaar zo zijn dat de boot al op het droge ligt in de haven. Net als de vele fietswinkels, zijn er bootverhuurbedrijven in overvloed op het eiland!

7. Schelpdieren vissen bij laagwater

Tijdens onze fietstocht zag je meerdere mensen er op uit trekken, om tijdens eb vele tientallen meters de zee in te lopen, op zoek naar schelpdieren en wilde oesters. Verser dan dat krijg je ze niet! Je kan dit ‘voetvissen’ (la pèche à pied) doen onder begeleiding of zelf op de bonnefooi.

Kortom, ons uitstapje naar Ile de Ré was een waar hoogtepunt tijdens onze vakantie! Het eiland heeft veel charme en is een ware hotspot voor het goede Bourgondische leven. Het leent zich perfect voor een dagtripje vanuit La Rochelle of Nantes (veel parkeermogelijkheiden en niet duur 12,50 voor 5 uur) maar je kan er zeker ook prima meerdere dagen vertoeven! Met het filmpje hierboven krijg je een klein voorproefje wat je zoal kunt verwachten.

Ile de Re

LEES OOK:
Rustige campings aan zee (en op Ile de Ré!)
15 highlights van de Franse westkust
De mooiste eilanden van Frankrijk
10 prachtige dorpjes in Charente-Martime

Tekst: Merel de Vries Beeld: Elvira Kok

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *