frankrijk.nl

Culinaire tussenstop op het Viaduct van Millau

Bijna weer terug naar huis? Het Viaduc de Millau is een hele mooie plek om onderweg even te stoppen. Die brug, dat uitzicht! Bovendien kun je op de grote stopplaats bij een oude boerderij – l’Aire du Viaduc –  wat eten in de luxe ‘snackbar’ van sterrenchef Michel Bras. Proef zijn originele variant op de wrap gevuld met streekproducten!

Iedere toerist en zakenreiziger weet het: om echt lekker te eten moet je niet langs de snelweg zijn. Maar gelukkig heeft elke regel zijn uitzondering. Rijd je over de A75 van of naar Zuid-Frankrijk, stop dan eens bij de Aire du Viaduc. Vanaf beide richtingen kom je op dezelfde parkeerplaats, met datzelfde fantastische uitzicht op de imposante brug van Millau en het bezoekerscentrum, waar ze alles vertellen wat er over het door Norman Foster ontworpen viaduct te vertellen valt. Ook is er een uitgebreid informatiecentrum over toerisme in de Aveyron.

tussenstop viaduc du Millau

Mooi allemaal, maar daar hebben we het nu even niet over. Loop eens even naar die oude boerenschuur, die als snackbar dient. Dat is niet zo maar een snackbar, dat is wat de Fransen een Espace Gourmand noemen: een lekkerbekkenplek, waaraan de kwaliteit van Michelin-sterren kleeft.

tussenstop viaduc du Millau

Franse wraps

Eigenaar is de beroemde kok Michel Bras (links), die een dikke 100 kilometer noordelijker in Laguiole het sterrenrestaurant Le Suquet drijft. Op de Aire du Viaduc proef je zijn visie op fastfood: geen burgers, geen broodjes, maar capucins… Capucins houden het midden tussen een pannenkoek en een wrap. Ze zijn gemaakt van een mengsel van boekweit en tarwe. Vervolgens worden ze gedraaid in de vorm van een puntzakje, waar allerlei lekkere dingen in kunnen.

tussenstop viaduc du Millau

Luxe snacken

Daar is over nagedacht. Bras wilde geen broodjes, omdat die in de loop van de dag al snel hun versheid verliezen. Pannenkoekjes kun je echter in no-time vers op tafel zetten en zijn dus op het moment van serveren per definitie lekker smeuïg. Genoeg over de smakelijke verpakking: de inhoud mag er ook zijn.

ESPACE-GOURMAND-Aire-du-viaduc©J.Tomaselli

Streekproducten en zelfgemaakt ijs

Net als in Le Suquet kiest Bras ook hier voor streekproducten uit de Aveyron. Nu ja, behalve de ham dan, want hij heeft nog altijd geen ham van eigen bodem gevonden die aan zijn kwaliteitseisen voldoet. Maar de capucin met aligot (aardappelkaaspuree met worst) is op en top Aveyron, om nog maar te zwijgen over de Laguiole-kaas met abrikozenchutney. Foie gras met champignons is ook een optie. Liever vis? Wat dacht je van een salade met forel? Bij zo’n kwaliteitssnack hoort natuurlijk een prima dessert. IJs, fait maison ofwel zelfgemaakt, is er in tal van smaken.

tussenstop viaduc du Millau

Je bent al in Millau en je hebt geen zin om de tol voor de brug te betalen? Neem aan de noordoostkant van Millau de Route des Aumières. Op de tweede rotonde zie je een bordje linksaf naar de parkeerplaats van de brug. Vanaf daar kun je brug overigens niet oprijden, maar dat geeft niet. Als je over de brug rijdt, heb je jammer genoeg toch nauwelijks uitzicht. Wel iets om rekening mee te houden: het is ongewoon voor een eetgelegenheid langs de snelweg, maar de Espace Gourmand is alleen overdag geopend (tot een uur of zeven).

Michel Bras Viaduct Millau

Het succes van de Aire du Viaduc  smaakte voor Michel Bras naar meer. Hij opende al een identieke zaak in de oude binnenstad van Toulouse (Capucin, 6 rue du Rempart Villeneuve).

Espace Gourmand Bras geopend van april t/m oktober, 9.00-19.30 uur. Capucins: €5,70-€15,50.

Dit artikel is een gastbijdrage van Peter Koster, journalist en voormalige 2000 content editor van de blog Het Hurktoilet.

Foto Michel (en Sébastien) Bras, (c) Aveyron Tourisme, Espace Gourmand, J. Tomasselli/CDT 12.

3 reacties op “Culinaire tussenstop op het Viaduct van Millau”

  1. F. schreef:

    Kan je hier ook iets glutenvrij bestellen?

  2. Hans schreef:

    Zie nu het artikel pas. Klopt helemaal we hebben er heerlijk gelunched voor een goede prijs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *