frankrijk.nl

Tolbadge voor de Franse autoroute: hoe werkt het?

Handig om te weten als je overweegt een tolbadge te bestellen voor reizen door Frankrijk, Spanje, Portugal en/of Italië. Bijkomend voordeel in deze tijd: de passages zijn geheel contactloos! Hier de belangrijkste vragen én antwoorden over de Bip&Go tolbadge. Plus een lezersaanbieding!

Welke tolbadges zijn er en waar kunnen ze worden gebruikt?

Momenteel kun je kiezen voor twee type tolbadges: een die geldt voor Frankrijk, Spanje en Portugal en de eind 2019 geïntroduceerde Europabadge, geldig voor Frankrijk, Spanje, Portugal + Italië. De responder registreert je kilometerverbruik op de tolwegen en daaruit voortvloeiend de  tolkosten, die later volgens een maandoverzicht worden geïncasseerd van je bankrekening. Het eenmalig aanschaffen van de badge kost € 10 voor de standaardbadge en €14 voor de Europabadge, plus €10 verzendkosten. Met onze lezersaanbieding (zie onder) profiteer je van €5 korting op de kosten van de badge.

Voor Frankrijk specifiek geldt dat de responder de verbruikskosten op alle tolwegen  (Autoroutes/Télépéage), de toegangsprijs voor het Viaduct van Millau in het zuiden en parkeerkosten in zo’n 400 parkeergarages in Frankrijk registreert.

Waarom win je tijd met de tolbadge?

Niet in de rij voor een bonnetje of voor betaling met geld of creditcard. Tolbadgehouders kiezen een T-strook en de slagboom gaat automatisch omhoog. Bij het Réservé-poortje hoef je niet eens te stoppen maar mag je zelfs met 30 k/m uur doorrijden.* Ander gebruiksgemak: geld wordt pas later afgeschreven en je hebt alle tolkosten overzichtelijk bij elkaar.

*let op: in Portugal en Italië is de werkwijze iets anders en wordt je kenteken gescand.

Bip&GO toolpoortje 30 km/uur doorrijden

Is de tolbadge geschikt voor elk type voertuig?

Ja, in principe voor alle persoonsvoertuigen, caravans en campers. Alleen is het Reservé-poortje waar je met 30 km/uur mag doorrijden vaak gereserveerd voor voorvoertuigen van klasse 1 die lager zijn dan 2 meter. Caravans en auto’s met dakkoffers moeten gebruik maken van een ander poortje met een oranje T erboven. Die bestaan ook als doorrij-variant, maar niet bij elke péage. Soms zijn er alleen poortjes waar je wel even een stop moet maken. Het betaalgemak met een tolbadge blijft ook in deze gevallen: de slagboom gaat vanzelf open en het tolbedrag wordt later pas afgeschreven.

LET OP: campers zwaarder dan 3,5 ton en hoger dan 3 meter  kunnen GEEN gebruik maken van deze tolbadge omdat ze niet in tariefklasse 2 vallen.

Lees ook ons artikel met praktische info voor camperrijders

En voor motorrijders?

Jazeker, er is een speciale armbadge beschikbaar, opdat motorrijders zonder af te stappen kunnen doorrijden. Op enkele trajecten is al een speciale tolpoort voor motorrijders beschikbaar. In andere gevallen is het belangrijk is dat zij NIET de T-poortjes pakken met een limiethoogte tot 2 meter, anders wordt hen een autotarief berekend.

Hoeveel tol wordt er afgerekend?

Het elektronisch betaalsysteem noteert de exacte toltarieven die gelden voor het betreffende traject en klasse voertuig, zonder toeslag. Meer info over alle toltarieven in Frankrijk vind je hier.

LEES OOK: Wat zijn de kosten voor het gebruiken van de tolbadge Bip&Go? 

Hoe lang van te voren bestellen?

Bip&Go doet de tolbadge binnen 48 uur na bestelling de deur uit, maar verstuurt deze met de gewone post. Je krijgt per mail bericht van moment van verzending. Van Frankrijk naar Nederland doet een brief er zo’n 3 tot 5 werkdagen over, maar in deze coronatijd raden wij aan rekening te houden met een extra tijdsmarge. Ons advies: bestel tot uiterlijk 10 dagen voordat je afreist.


SPECIALE AANBIEDING voor lezers frankrijk.nl:

Bestel een tolbadge met korting!

Ook dit jaar kun je de Bip&Go tolbadge bestellen met €5 korting op de badgekosten (geldig voor beide versies*). Bestel online en gebruik bij de aanvraag de promotiecode FRANKRIJK2023.

Heb je al een badge? Doe dan mee met de vriendenvoordeel-actie: maak een bekende lid en ontvang beide €4 korting (bij de badgehouder wordt deze korting in mindering gebracht op eerstvolgende factuur).


Hoe groot is de tolbadge en hoe bevestig je hem?

Klein kastje van ca. 6 x 4 cm dat je in een houder schuift die je boven aan je vooruit (aan de binnenkant) plakt. Voor hoge campers is het handiger de badge onderaan de vooruit te bevestigen.

Zit er een houdbaarheidsdatum aan de tolbadge?

Eenmaal aangeschaft kan de badge zonder limiet worden gebruikt, met in acht neming van de geldende tarieven op basis van abonnement of betaling voor de periode van gebruik. Let wel op: als je de badge een jaar niet gebruikt dan wordt er € 10 administratiekosten afgeschreven (dit geldt dus NIET als je de badge wél hebt gebruikt).

Kan ik de BIP&GO ook uitschakelen als ik hem tijdens een reis niet wil gebruiken?

Je kunt de badge simpelweg uit de houder schuiven en in je dashboardkastje leggen als je de Bip&Go tijdens een specifieke reis niet wil gebruiken (of als je het maandbedrag niet wilt activeren). In dat geval moet je met contact geld of een creditcard betalen bij een van de daarvoor geschikte tolpoorten. Let op: als je de badge langer dan een jaar helemaal niet gebruikt hebt dan wordt er € 10 administratiekosten afgeschreven voor het actief houden van je badgenummer.

Kan de badge ook voor verschillende auto’s  (zoals een huurauto) worden gebruikt?

Voor gebruik in Frankrijk en Spanje geldt dat de badge niet gebonden is aan één auto of persoon. Het tolgeld wordt wel altijd van de rekening van de badgehouder afgeschreven.

Voor gebruik in Portugal en Italië is het noodzakelijk dat het kentekennummer van het betreffende voertuig vooraf wordt geregistreerd (bij de persoonlijke gegevens in de abonneezone). Wijziging of toevoeging (bij huurauto) van het kentekennummer is mogelijk, maar houdt rekening met een verwerkingsduur van 24 uur. Dit kan online door in te loggen op je abonneezone op de website. Hier kun je overigens ook terecht voor wijziging van contact- of bankgegevens, aanvraag voor vervanging van de badge, wijziging van de abonnementsformule, bestelling van een extra badge of montagebeugel, melding van een verloren/gestolen badge etc.

Wat als de tolbadge het niet doet en je staat voor het tolpoortje?

Check of de badge goed hangt (onder de achterkijkspiegel). Doe je het handmatig check of je de goede kant laat zien. Werkt het nog steeds niet zoek dan een tolpoort-wachter en laat hem/haar het nummer van je badge noteren/inscannen. Bel eventueel het cliëntennummer van Bip&Go om te checken of je badge technisch in orde is: 0033 9 708 08 765 (EN/FR).

Kijk voor nog meer vragen en antwoorden op de speciale Q&A pagina van Bip&Go.

TIP: Bip&Go heeft een eigen Youtube-kanaal (Nederlandstalig!) met handige tutorials over de do’s and don’ts in het gebruik van de badge.

Weten hoe je aan een Bip&Go tolbadge komt en wat de kosten zijn? Lees hier!

OOK INTERESSANT:

Milieuvignet in Frankrijk: wanneer heb je dat nodig?
Drukste dagen op de Franse autoroutes zomer 2022
Tips voor elektrisch rijden door Frankrijk
Top 7 ergernissen op de Franse autosnelwegen
De beste stopplaatsen langs de autoroute

 

29 reacties op “Tolbadge voor de Franse autoroute: hoe werkt het?”

 1. Erik Belderink schreef:

  Probeer na stopzetten van de procedure opnieuw de tolbadge te bestellen en nu wordt mijn kenteken niet geaccepteerd. Jammer dat het allemaal zo moeizaam gaat.

 2. Hans Veenswijk schreef:

  De Tolbatch van ANWB werkt verre van feilloos. Met onze grote caravan al twee keer voor een slagboom gestaan die niet openging. Moet je voorstellen war dat betekent als er een rij achter je staat. Waardeloos apparaat: nooit aan beginnen.

 3. M.Delisse schreef:

  Er is ingebroken in mijn auto. en men heeft o.a. mijn tolbadge gestolen.
  Volgens de ANWB winkel in Nijmegen, kan ik geen nieuwe tolbadge aanschaffen voordat de oude (gestolen) tolbadge is geblokkeerd. Nou dat blokkeren lukt mij niet En de ANWB kan mij daar bij ook niet helpen zo bleek uit mijn gesprek met ANWB kantoor. In principe kan iemand anders mijn gestolen badge blijven gebruiken zolang die niet is geblokkeerd?
  Dus graag zsm blokkeren!

 4. Maarten schreef:

  Ik heb al een paar tolbadges versleten, maar nu heb ik er een via de ANWB. Als lid kun je hem in een ANWB-winkel kopen en meenemen. Niks geen verzendkosten.

 5. Hendrik schreef:

  Kan het kwaad als ik het kastje en de gele houder zwart kleur met een permanent marker? Het valt anders zo op en kan aandacht trekken van het dievengilde.

  Vriendelijke groeten,
  Hendrik

  • Nicky schreef:

   Zolang je maar uit de buurt blijft van de barcode mag je m decoreren zoals je wilt, denken wij. Bij diefstal kun je de badge overigens meteen blokkeren als ie weg is – net zoals een bankpasje. Dat kan online (via je eigen account) of via een servicenummer.

 6. Hicham schreef:

  Hoe lang is mijn Bip&Go geldig, ik bedoel hier mee het levensduur hiervan .Men zegt als men na gebruik terug in zijn zakje steekt men bijna tegen 8 jaar kan gebruiken

  • Josee schreef:

   Dat klopt en mocht u een nieuwe badge willen hebben dan kunt u een nieuwe bestellen via bipandgo (wel de oude terugsturen!) Check dan wel of er ondertussen niet nieuwere badges zijn die u daarvoor in de plaats wilt hebben..

 7. P.soeteman schreef:

  14 geleden badge besteld nog niet in huis komt het goed

 8. Patrick D schreef:

  we gaan met een groep motors op stap in Frankrijk. Wat is de beste methode , elk zijn eigen tolbadge of kunnen we 1 tolbadge voor de groep nemen ? en hoe bestel ik die motor-armbandjes ?

 9. Margje schreef:

  Hallo, ik heb wat problemen met bestellen. De promotoecode geeft je €5 korting ipv €10, dan kom je op €11 en ach dat geeft niet maar we wonen in het buitenland in NL dus dan kom je uit op €16 incl. De korting. Doe ik iets fout of klopt jullie aanbieding niet?
  Mvg Margje

 10. B Rip schreef:

  Wij hebben een tolbadge voor Frankrijk , bevalt ons erg goed , dit jaar gaan wij echter naar Spanje , hoe kan ik deze tolbadge om zetten ?

 11. theo oberman schreef:

  ik ben nederlander en woon aan de costa brava zoek een badge voor frankrijk en spanje heb ook een nederlandse bank en een spaanse bank ben zoekende en krijg het niet voorelkaar hier in spanje krijg ik eentje alleen maar voor spanje en portegal wie kan mij helpen?????????

  • Josee schreef:

   Beste Theo, de tolbadge die wij omschrijven en Nederlandstalige website accepteert alleen inwoners van Nederland (dus ook met Nederlands adres).

 12. Josee schreef:

  Beste Leonard, we gaan kijken of we dit kunnen opnemen met Bip&Go.

 13. ruud schreef:

  Ik heb de badge april/ mei 2016 voor het laatst gebruikt werkt hij nu nog sept. 2017?

 14. Han schreef:

  Is de tolbadge ook in Portugal te gebruiken? (zoals de ANWB badge).

  • Josee schreef:

   Beste Han, nee de Bip&Go tolbadge geldt niet voor Portugal en de door de ANWB aangeboden pas (AREA pas) werkt momenteel niet voor Portugal en Spaans Baskenland dus houdt hun site in de gaten voor eventuele updates.

 15. J. Plönissen schreef:

  Ik heb sinds 3 jaar een tolbadge voor Frankrijk. Is deze ook te gebruiken in Spanje? Zo nee, kan ik deze dan omruilen voor één voor beide landen?

  • Nicky schreef:

   Beste Jorg, we hebben het nagevraagd: Ja er bestaat een speciale service voor mensen die al langer een Bip&Go hebebn maar nog niet de nieuwste versie die ook in Spanje geldt. Zij kunnen terecht in hun abonneeruimte en daar kiezen voor: ‘mijn badge inruilen voor een model dat in Spanje geldig is’. Een nieuwe badge die in Spanje geldig is wordt binnen 48 uur verstuurd per post (internationale verzending kan 5 werkdagen duren). Hoop dat je het kunt vinden!

 16. Ed schreef:

  Ik rij in een camper van 2.9 meter hoog.
  Wat levert het mij op als ik op de tolwegen in Frankrijk en Spanje rijd?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *