frankrijk.nl

Reportage

Josee besloot dit jaar een familieskivakantie te houden in Montgenèvre. Dit kleine skidorp in de Zuidelijke Alpen heeft een skigebied dat verbonden is met het Italiaanse skiparadijs Via Lattea. Hier haar verslag!

Montgenèvre, minder ver dan het lijkt

Al jaren stond Montgenèvre op mijn to-ski lijstje, maar de geografische ligging in de Zuidelijke Alpen hield me tegen. Voor mijn gevoel lag dit skidorp veel verder weg dan bekende skioorden als Val Thorens of Les Arcs. Totdat ik me er wat meer in verdiepte en zag dat de reis vanaf Haarlem minder dan 1200 km bedraagt en een snelle route kent via de Fréjus-tunnel. Hierdoor mis je (als kiespijn) het drukste deel van de autoroute naar de sneeuw (aftakking vóór de bottleneck bij Albertville) én rest je daarna slechts een klein deel door de bergen. Met die wetenschap was de keuze voor dit jaar snel gemaakt: het werd skiën in Montgenèvre!

Montgenèvre

Zoevend naar de Franse Alpen in een SUV

Ondanks de handige route blijven het toch aardig wat kilometers en we gingen dit jaar met vijf volwassenen op reis. Een uitdaging dus wat betreft bagage en zitcomfort. Hoe fijn dat we de PEUGEOT 5008 SUV mochten testen. Deze stoere auto biedt plaats aan 7 personen, maar door de achterste 2 stoelen eenvoudig weg te werken creëer je zeeën van bergruimte. Want tegenwoordig zijn niet alleen de skischoenen grote ruimtevreters, wat dacht je van 5 skihelmen? En ik kan je zeggen: vergeleken met mijn eigen stadsautootje was dit wel héél comfortabel zoeven naar de sneeuw! De auto heeft gadgets en functionaliteiten (waarvan ik überhaupt niet wist dat die bestonden) en die reuzehandig zijn tijdens zo’n lange reis. Je krijgt zelfs een rustpauze-alert!  De 1187 km vanaf Haarlem hebben we uiteindelijk in nog geen 12 uur beslecht (mede doordat we minstens een half uur wonnen omdat we weer lachend langs de lange rij auto’s bij de péage konden rijden, dankzij mijn tolbadge!) Dus of dit een ideale wintersportauto was? Nou en of! Kijk maar:

Chaletappartement aan de piste

We verbleven in Montgenèvre in de chaletwijk Hameau de l’Obelisque. Ideale spot want alles dichtbij. Onze Residence lag praktisch AAN de piste, op zo’n 5 minuten lopen van het oude centrum, dat de voor deze regio typerende recht-toe-recht-aan architectuur heeft. Niet supercharmant dus, maar er was weinig noodzaak om in het centrum te zijn, want alles wat we nodig hadden vonden we in l’Obelisque. Sleeplift voor de deur, skiwinkel en supermarkt aan de overkant van de piste, bakkerij (met de beste tradition ceréales die ik ooit gegeten heb) direct beneden aan de straat…

Montgenèvre

Poederpret

Een luxe om alles zo bij de hand te hebben want sjouwen in de sneeuw is en zal nooit mijn favoriete bezigheid worden. Zeker niet met de pakken sneeuw die we op ons dak kregen. Na anderhalve dag non-stop sneeuwen konden we niet meer naar buiten kijken, zo hoog lag het op ons terras! (zie foto onder). Maar wat een feest zeg, voor een skilover zoals ik! Toen het stopte met sneeuwen ruilden dochterlief en ik onze gehuurde ski’s om voor speciale powderski’s: breder, langer en stoerder. Joelend als kleine kinderen hebben wij onze sporen getrokken op de maagdelijke hellingen. Ging niet altijd van een leien dakje, maar hé, je valt zacht. Ik was maar wat blij dat we het hebben gedaan, want zodra de zon weer verscheen was het over met de poederpret.

Montgenèvre

Frans skigebied met Italiaanse connecties

Het eigen skigebied van Montgenèvre bevat zo’n 110 km en de pistes zijn verspreid over meerdere bergflanken, aan beide zijden van het dorp. Zo kun je – als je wilt – de hele dag in de zon skiën. Maar de grote bijzonderheid van dit gebied is de verbinding met het Italiaanse skigebied Via Lattea (400 km pistes!)Hoe makkelijk is het om daar te komen en hoe ver kom je op een dag?

Montgenèvre -Via Lattea

Toertocht tot aan Sestrière

We hebben het uiteraard uitgeprobeerd. We startten ’s morgens door zo snel mogelijk naar de verbindingslift te skiën, de stoeltjeslift Rocher de l’Aigle. Deze brengt je naar het grensgebied en via mooie rode en blauwe pistes daal je af richting het eerste Italiaanse dorp Val Clavière. Wij pakten halverwege de Serra Granet lift om – via een héél lang pad– af te dalen naar Cesana Torinese. Daar staken we met de lift het dal over naar Sansicario en met nog een lift koersten we naar het bekende Italiaanse skiresort Sestrières. Het voelde als een schaatstoertocht, waarbij het afleggen van de vele groene verbindingspistes langs overigens prachtig besneeuwde bomen door ons als ‘kluuntrajecten’ werd bestempeld. Die passages kostten ons best veel tijd waardoor onze geplande lunch (pizza!) in Sestrières later werd dan gepland.  Gelukkig hadden we al op de kaart gezien dat de terugreis uit veel meer skiën en veel minder liften en paden bestaat. En dat bleek te kloppen: duurde de heenreis bijna 4 uur, nu waren we in minder dan 2 uur weer terug in het dorp.

Montgenèvre

Heerlijke no-nonsense-bestemming

Conclusie: Montgenèvre is een fijne bestemming, zonder veel poespas en met de chaletwijk als aanrader als locatie voor je accommodatie. Verwacht geen bruisend après-skigebeuren. Het skigebied bevat overwegend blauwe en rode pistes en de boomgrens is hier opvallend hoog, dus lekker veel pistes tussen de bossen. Heel handig vond ik dat twee basisskiliften – Serre Thibaud en Chalmettes – een mix van stoeltjes en gondels hebben. Tijdens al die sneeuwval was het maar wat fijn om in een gondel te kunnen stappen. De link met Italië is een grote plus voor de beleving en voor je portemonnee (zie onder)!

Montgenèvre

Budgettips voor een skivakantie Montgenèvre

Josee ontdekte nog een aantal handige en interessante voordelen die we graag met je delen:

– Bestel online je skipas voor Montgenèvre. Ben je met een familie (min. 4 personen)  groepje van >3 personen dan kun je van kortingen profiteren, die aardig kunnen oplopen. Wij kozen voor de skipas Monts de la Lune. Hiermee heb je toegang tot de pistes van Montgenèvre én het Italiaanse Val Clavière en Cesana. Bovendien kun je 1 dag op de overige pistes van Via Lattea skiën.

– Op dezelfde site kun je ook met grote korting een tolticket voor de Fréjus-tunnel bestellen. Zo betaalden wij slechts €28 voor een retourpassage terwijl dat normaal €56 kost! Je krijgt het ticket per e-mail toegestuurd.

– Wij bestelden onze ski’s vooraf op de website van SKISET. Daardoor profiteerden we van 35% korting op de normale tarieven. Vanaf het pakket Sensation kun je gratis 1x je ski’s omwisselen (voor een dagje tiefschnee-ski’s bijvoorbeeld). Je schoenen of ski’s ruilen als ze niet prettig aanvoelen kan uiteraard altijd.

– Lunchen op de Italiaanse pistes is vele malen goedkoper dan op de Franse pistes. Verwacht nostalgische inrichting en puur amore op je bordje! Daarentegen vonden we in Montgenèvre meer hippe pisterestaurants. Zoals Les Terrasses bij eindpunt gondellift Chalvet en Café de l’Eau bij startpunt gondel Les Chalmettes.

Montgenèvre-pisterestaurants

Tekst en beeld: Josee Schouten

Met dank aan Peugeot/PSA Groupe voor het testen van de auto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *