frankrijk.nl

Zwarte zaterdagen 2023

Al bezig met plannen voor de zomervakantie? Goed nieuws voor wie met de auto naar Frankrijk wil: voor deze zomer is er slechts 1 zwarte zaterdag voorspeld op de Franse autoroutes. Lees hier wat de drukste weekenden zullen zijn en ontdek onze (omrij)tips voor de ‘zwartste’ dagen.

Laatste update: 9 januari 2023

Komende zomer is er door de Franse verkeersdienst Bison Futé maar 1 zwarte zaterdag voorspeld op de Franse autoroutes, meestal zijn dat er minstens twee. Wél is er in 2023 ook 1 zwarte zondag, en wel in het voorjaar: voor alle terugreizen (in noordelijke richting) op 21 mei, de zondag na Hemelvaart, een lang weekend. Lees hieronder meer details.

Voorjaar 2023

> zondag 21 mei 2023 (zwart)

Als je van plan bent een lang weekend naar Frankrijk te gaan tijdens Hemelvaart let dan op: je kunt het beste een extra dagje vrij nemen voor de terugrit. De ‘zwarte zondag’ 21 mei wordt namelijk extreem druk voor de retouren vanuit het Zuiden, einde dag zal het dan flink vaststaan op alle wegen rond Parijs.

Zomer 2023

> zaterdag 8 juli 2023 (rood)

Op woensdag 4 juli begint de zomervakantie voor het merendeel van de scholieren in Frankrijk. Veel Fransen die in juli op vakantie gaan (de zogeheten ‘juilletistes‘) vetrekken het eerste weekend erna, dus dan begint de eerste grote zomerdrukte op de Franse autoroutes. Vrijdag 7 juli 2023 is het nog oranje op de autowegen, behalve op de Route du Soleil, tussen Lyon en Orange: daar is het rood van 16.00 tot 21.00 uur. Ook rond Parijs wordt het die dag vrij druk. Zaterdag 8 juli is rood voor de meeste snelwegen richting het Zuiden en met name op de Route du Soleil. Zondag 9 juli is groen, dus dat is een slim alternatief.

> zaterdag 15 juli 2023 (rood)

Vrijdag 14 juli is een vrije dag, dus donderdag 13 juli wordt al een drukke avond. Vrijdag 14 juli is nu aangemerkt als oranje/rood (vooral op de A10 en de Route du Soleil). Zaterdag 15 juli is rood in zuidelijke richting: en op zondag 16 juli zijn de autoroutes grotendeels oranje.

> zaterdag 22 juli 2023 (rood)

Ook het vierde weekend van juli is traditioneel druk. Vrijdag is nu aangemerkt als oranje/rood, zaterdag 22 juli is (donker)rood, zondag 23 juli is helemaal groen.

autoroute fille zwarte zaterdagen zomervakantie

> zaterdag 29 juli 2023 (rood)

Het laatste weekend van juli is de chassé-croisé, als veel juli-gangers weer huiswaarts keren en de Fransen die in augustus op vakantie gaan vertrekken. Deze dag met dubbele verkeersstromen zorgt volgens de huidige voorspellingen voor een rode dag op zaterdag 29 juli (maar dit kan ook nog zwart worden op delen van de dag). Zondag 30 juli is helemaal groen dit jaar, dus dat is een slimmere rijdag dit weekend.

> zaterdag 5 augustus 2023 (zwarte zaterdag)

Dit is dag die je komende zomer het liefste wilt vermijden: de 1e zaterdag van augustus. Elk jaar is dat een pittige dag op de autoroutes en ook voor zomer 2023 wordt op zaterdag 5 augustus zwart verwacht. Zondag 6 augustus is ook nog vrij druk: nu aangemerkt als oranje. En let op, hetzelfde geldt voor maandag 7 augustus (ook oranje).

> zaterdag 12 augustus 2023: Mariahemelvaartweekend

Het tweede weekend van augustus is ook altijd druk, want dinsdag 15 augustus is een feestdag (Mariahemelvaart). Ook de juli-vakantiegangers kunnen nu weer op pad voor een lang weekend, en dat geeft ongetwijfeld gedoe op de snelwegen in de Rhône-Alpes (Route du Soleil) en ook in de Auvergne. Zaterdag 12 augustus is daarom aangemerkt als rode zaterdag.

Lees ook: leuke B&B langs de A20 en A71

Als je toch op een van deze drukke zaterdagen moet reizen: vertrek het liefste laat (einde ochtend of zelfs begin middag), zodat je achter de ergste files aanrijdt. En als je naar Zuid-Frankrijk gaat is het beter om de A7 (Route du Soleil) helemaal te vermijden. Dat kan door door de Auvergne te rijden, door de A71/A75 te kiezen via Orléans, Bourges en Clermont-Ferrand tot Montpellier.

> Terugrijden in de zomer van 2023

Voor de terugweg vanuit Zuid-Frankrijk in noordelijke richting zijn zondag 16 juli (rood), zaterdag 12 augustus (rood), zaterdag 19 augustus (rood) en zaterdag 26 augustus (rood) af te raden, dan wordt grote drukte verwacht op de Route du Soleil en in de omgeving van Lyon.


Sneller doorrijden op de autoroutes?

Denk ook aan de aanschaf van een tolbadge: daarmee kun je meteen doorrijden bij de speciaal hiervoor aangegeven tolpoortjes (factuur krijg je later) en vooral op drukke zomerdagen kan dat flink in tijd schelen! Geloof ons, dat is echt een kick, wij zijn fan! Bestel tijdig want de levertijd van de Bip&Go-tolbadge (die ook geldig is op de autowegen in Spanje, Italië en Portugal!) is ca. 5-7 werkdagen. En tot 30 juni nu online met speciale lezerskorting van € 10 korting te bestellen. Tik bij bestelling de kortingscode FRANKRIJKSPRING in het vakje Mijn promotiecode.

Lees hier meer praktische informatie over de badge en doorrijden op de autoroute met een tolbadge

tolbadge Bip&Go voor Frankrijk en Spanje


Alternatieve routes

Op de drukste dagen raadt Bison Futé aan de volgende routes te mijden:

Groot Parijs (richting A6/Lyon) tussen 9.00 en 15.00 uur: neem vanaf de A1 liever de A3 en de A86, en daarna de A10 en A6.  Algemene tip: zorg dat je Parijs pas na de lunch bereikt.

Parijs ontwijken richting Toulouse en Spanje? Rijd vanaf Brussel via Reims, Troyes (Champagne) en Auxerre (Bourgogne) naar Vierzon en pak daar de A20 naar Limoges en Toulouse (of richting Spanje).

Route du Soleil A6/A7: kies voor een alternatieve route door de Auvergne via de A71/A75. Maar let op, als je onderweg moet tanken is dit een minder handige route (zie de opmerking van een lezer onder dit artikel) want bij de drukke tankstations ten zuiden van Clermont-Ferrand verlies je vaak veel tijd.

A10 Parijs-Bordeaux/Atlantische Kust: rijd vanaf Orléans over de A71/A20 (via Limoges).

Lees ook: milieuvignet nodig in Frankrijk of niet?

Onderweg op de hoogte blijven van actuele verkeersinformatie:

– Luister naar radio 107.7 : deze Franse radiozender geeft aangepaste informatie voor het gebied waar je rijdt en daar zitten vaak real-time tips bij voor slimme omrijroutes. Hoofdzakelijk in het Frans, maar in de zomermaanden worden belangrijke aankondigingen ook in het Engels gedaan.

– Kijk op Autoroute.fr, voor gedetailleerde file-informatie voor alle Franse tolwegen.


Zie hieronder de kalender met alle ‘gekleurde data’ 2023 van Bison Futé.

zwarte zaterdagen zomer 2023 in Frankrijk

Uitleg bij deze kalender van Bison Futé 2023: de 1e kolom heeft betrekking op de Départs (noord-zuid), de 2e kolom op de Retours (zuid-noord). De cijfers slaan op de volgende gebieden: 1. Île-de-France, 3. Bourgogne en Noordoost-Frankrijk, 4. Auvergne-Rhône-Alpes (o.a. Route du Soleil – Lyon), 5. Zuidwest-Frankrijk, 6. Zuid-Frankrijk (Languedoc-Roussillon, Provence). 

Groen staat voor ‘gewone verkeersdrukte’, oranje voor ‘druk’, rood voor ‘zeer druk’ en zwart voor ‘extreem druk’.

LEES HIER MEER PRAKTISCHE INFO & TIPS voor de heenreis naar Frankrijk (milieuvignet, elektrisch rijden, ringweg van Parijs, goedkoop tanken)

Meer van handige Frankrijk-informatie ontvangen? Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief!

LEES OOK:
De mooiste dorpen en steden langs de Franse snelwegen
Fijne B&B’s langs de A20 tussen Orléans en Limoges
Overnachtingshotels mét zwembad langs de autoroute
B&B’s van Nederlanders bij de Route du Soleil (A31 en A6/A7)

Bron: Bison Futé – Beeld linksboven: Matthew Henry Afbeeldingen copyright Bison Futé 2023

5 reacties op “Zwarte zaterdagen 2023”

 1. Bas F schreef:

  MaartenM, dank voor de A71/A75 tip! Wij gaan waarschijnlijk in 1 dag, 13 augustus 22, naar Carcassonne en hopen door rond 7 uur ’s morgens al bij Parijs te zijn ook op tijd langs Orleans te zijn. Ik zat te twijfelen tussen A71/A75 omlaag en A10/A20. Ik denk dan nu toch voor A10/A20 te gaan. Mocht iemand hier nog andere tips of suggesties bij hebben, dan zijn die van harte welkom.

 2. MaartenM schreef:

  Achter de files aan rijden is een truc die wij ook al enkele jaren toepassen, vooral omdat we dan vaak na het middageten bij Frans vrienden in de Bourgogne vertrekken. Zelfs Lyon kun je dan gewoon door de tunnel nemen.
  Maar de route via de A71/A75 van Parijs naar het zuiden kan ik niet echt aanraden. Vooral niet wanneer je onderweg moet tanken. De route is vaak toch erg druk, maar zeker ten zuiden van Clermond Ferrand heb je meestal benzinestations aan 1 kant van de weg, het verkeer wordt van beide kanten naar hetzelfde station geleid. En dat geeft vaak rampzalig veel drukte. Niet doen dus. Zorg er in elk geval voor dat je niet onderweg hoeft te tanken.
  Gelukkig zijn mijn vrouw en ik nu beiden gepensioneerd en kunnen we buiten het seizoen reizen. Maar ook weer niet te ver erbuiten, want dan wordt het soms wel erg stil. Na 15 augustus gaat al veel dicht.

 3. David Lafeber schreef:

  Belicht eens de route vanaf Antwerpen – Brussel – Charloi naar Reims, dan naar Auxerre en Vierzon.
  Vervolgens via de A 20 naar Limoges en Toulouse naar Spanje.

  • Nicky schreef:

   Hai David, Ja dat bevoelden wij met ‘Andere mogelijkheid: over Reims rijden’ in het stukje over de alternatieve routes als je Parijs wilt mijden.
   Maar we hebben de route nu wat uitgebreider genoemd, met de tussenstopplaatsen die jij ook aangeeft. Dank voor de tip.

 4. Pieter schreef:

  Wij vertrekken vrijdag 8/7 richting Spanje. Vanuit Brugge gaat het naar Parijs (+/- 21u), dan verder langs Limoges, Toulouse en Carcassonne… . Lekker rustig en niet té bergachtig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *