frankrijk.nl

Milieuvignet in Frankrijk: wanneer heb je dat nodig?

Wat moet je weten over het Franse milieuvignet? Waar heb je het nodig en hoe kun je het tijdig kopen voor je vakantie in Frankrijk? 7 handige dingen om te weten!

1. Is de milieusticker verplicht op de Franse autoroutes?

Op de autoroutes is het Franse milieuvignet nog steeds niet vast verplicht, de sticker is vooral van toepassing op Franse steden.

Wél zijn er nu ook steeds meer Franse departementen die ’tijdelijke milieuzones’ hanteren, in periodes van extreme luchtvervuiling. In theorie kan die vignet-verplichting ook tijdelijk gelden op de autoroutes die door die departementen heenlopen, al is dat in praktijk nog nooit voorgekomen.

Maar let op, op diverse ringwegen – zoals die van Parijs – heb je tegenwoordig al wél standaard een vignet nodig.

Dus als je geen verrassingen wilt tijdens de vakantie, dan is het handig om de Franse sticker van €4,61 gewoon te kopen. Ook alvast voor de komende jaren, want hij blijft onbeperkt geldig (zolang leesbaar).

Lees ook: Hotels, B&B’s en campings direct langs de Franse snelweg

2. In welke Franse steden heb je het milieuvignet nodig?

Als je via Parijs rijdt of een van deze Franse steden wilt bezoeken tijdens je vakantie, dan heb je sowieso een milieuvignet nodig.*

Dat is het geval in Parijs, Lyon, Grenoble, Lille, Toulouse, Reims, Straatsburg, Nice, Marseille, Aix-en-Provence, Toulouse en Rouen. Deze steden hebben ‘vaste milieuzones’ wat betekent dat de sticker hier altijd verplicht is op alle weekdagen tussen 8.00 en 20.00 uur.

In andere steden is de sticker alleen tijdelijk verplicht tijdens periodes van hoge luchtvervuiling. Zoals in Angers, Annecy, Bordeaux, Chambéry, Chartres, Clermont-Ferrand, Nancy, Montpellier, Orléans, Pau, Poitiers en Valence.

Rijd je in een dieselauto? Let op, in steeds meer van bovenstaande steden zijn auto’s uit de laagste categorieën van het vignet (ofwel de meest vervuilende auto’s) helemaal niet meer welkom of slechts in het weekend en ’s avonds.

3. Is het vignet ook verplicht voor de ringwegen rond steden als Parijs?

Bij de meeste steden zijn de ringwegen nog buiten de regel gehouden (zoals in Lille en Lyon), maar dat geldt niet voor de périphérique van Parijs, waar je nu standaard een vignet moet hebben. Groot-Parijs is tegenwoordig een permanente milieuzone. Dat betekent dat je tot aan de ‘buitenring’ van Parijs, de A86, een vignet nodig hebt, zodat de politie kan zien hoe vervuilend je auto is. Dus ook op de Parijs ringweg.

In het centrum van Parijs mogen zoals hierboven genoemd alleen nog auto’s met een vignet van 0 t/m 3 rijden (dus niet 4 en 5), in de zone eromheen alleen voertuigen met een milieusticker 0 t/m 4 (dus niet 5). De zones worden met borden aangegeven. Meer over het Milieuvignet in Parijs

LET OP! Diesels en oude benzineauto’s worden geweerd in Groot-Parijs. Voertuigen met een sticker uit de categorie 5 of 4 (diesels ouder dan 2006 en benzineauto’s van voor 1997) worden sinds 2021 volledig geweerd uit de binnenstad van Parijs en ook op de periphérique (tot aan de autoroute A86). Dat verbod is nu permanent van toepassing op weekdagen van 8.00-20.00 uur. Vanaf juli 2023 wordt dit verbod uitgebreid naar categorie 3 (diesels ouder dan 2011 en benzineauto’s van voor 2006).

Oldtimers (ouder dan 30 jaar) hebben vrijstelling van deze regels, mits ze een Frans kenteken hebben.

Ecovignet Critair

Ook voor andere grote steden geldt dat de Crit’Air-sticker steeds vaker gebruikt wordt om ook op de ringwegen het verkeer te beperken tijdens pieken van luchtvervuiling. Dan kan het zijn dat lagere categorieën die dagen niet mogen circuleren.

4. Welk risico loop je als je geen Franse milieusticker hebt?

Je riskeert een boete van €68 als je een verplichte milieuzone in Frankrijk zonder vignet binnenrijdt of er parkeert. Op dagen van extreme vervuiling zijn er soms ook politieblokkades rond de grote steden, waarbij alleen de schoonste auto’s (hoogste categorieën) mogen doorrijden. Als je op die dagen rondrijdt met een te laag vignet-nummer, kun je eveneens €68 boete krijgen.

Ook interessant:  een tolbadge voorkomt boete op de nieuwe elektronische (free flow) tolwegen

5. Hoe kom je aan het Franse milieuvignet?

Het Franse milieuvignet, Crit’Air genaamd, kost €4,61 (inclusief verzendkosten). De sticker heeft een onbepaalde geldigheidsduur (zolang de tekst maar leesbaar is) en hij is in heel Frankrijk geldig.

Voor iedereen die nu denkt ‘oké, dan ik loop wel een keer langs de ANWB’: helaas, die mogen het Franse milieuvignet niet verkopen. De milieusticker is alleen te bestellen op de Crit’Air website van de Franse overheid. Hier vind je een handige Nederlandse handleiding bij het (vrij onduidelijke) Franse Crit’Air-bestelformulier. Of je gaat naar de Engelstalige versie.

Vignet bestellen via een servicebureau: duurder maar wel gemakkelijker

Als je het invullen van een anderstalig formulier op Crit’Air maar gedoe vindt en bereid bent om te betalen voor het gemak van een Nederlandse servicebedrijf, dan kan dat. Vignet-bestellen.nl bemiddelt voor Nederlandse voertuigbezitters bij het verkrijgen een milieusticker voor Frankrijk. Zij vragen €19,95 voor het order- en verwerkingsproces inclusief kosten van het vignet. En je kunt op deze site ook terecht voor een Zwitsers vignet of een Duitse milieusticker.

TIP: wil je ook een tolbadge om tijd te besparen op de tolwegen? In dit artikel lees je alles over hoe dit werkt en hoe je dit kunt bestellen, nu tot met online met speciale lezerskorting van €5 korting! Tik bij bestelling de kortingscode FRANKRIJK2023 in het vakje Mijn promotiecode  (en vergeet bij je bestelling niet het vinkje te veranderen van verzenden in Europees Frankrijk naar: in het buitenland, anders word later je adres / land van herkomst niet geaccepteerd!)

6. Hoe lang van tevoren moet je de Franse milieusticker bestellen?

Houd rekening met een levertijd van 10 dagen. Als je rechtstreeks bij Crit’Air bestelt op de Franse overheidssite, dan ontvang je eerst een bevestiging en binnen 24 uur een factuur. Aan die laatste zit een coupon met een afbeelding van de sticker die je gaat ontvangen. Die coupon kun je afknippen en rechts op je dashboard leggen bij wijze van bewijs als de sticker nog niet binnen is bij vertrek. Neem ook de rest van de factuur mee. Zodra je het vignet in huis hebt kun je de sticker op je voorruit plakken. Bestel je via Vignet-bestellen  (zie boven), dan krijg je binnen 48 uur een leverbewijs dat je als tijdelijke milieusticker kunt gebruiken.

7. Weten in welke Crit’Air-categorie jouw auto valt?

De Franse milieusticker bestaat zoals gezegd in 6 categorieën, onderverdeeld naar het vervuilingsniveau van de auto. De website van de Crit’Air heeft een Engelstalige simulator die je kun invullen om te zien in welke categorie jouw auto valt. De schoonste voertuigen (elektrisch of op waterstof) – de groene categorie – hebben altijd toegang in elke milieuzone. Franse huurauto’s hebben in principe standaard een milieuvignet.

Lees ook: Hoe zit het met milieusticker en tolbadge voor een camper?

Meer handige Frankrijk-tips lezen? Kijk op frankrijk.nl en meld je hier aan voor onze gratis nieuwsbrief!

periferie Parijs

BELANGRIJK De Franse regelgeving met betrekking tot de milieusticker verandert voortdurend, dus houdt onze website in de gaten en volg ons op Facebook voor de meest recente informatie. Kijk voor verdere vragen over het vignet ook op de FAQ-pagina van Crit’Air (in het Engels) en deze pagina van de ANWB.

* dit geldt voor weekdagen en van 8.00 uur to 20.00 uur. In het weekend is de regel dus niet van toepassing.

Laatste update van bovenstaand artikel: 15/3/2023. Bronnen: Crit’air overheidswebsite, l’Humanité ) en Autogids België (over het verschil tussen de permanente (ZCR) en en tijdelijke grotere (ZPA) milieuzones van Parijs), ANWB,  Tekst: Nicky Bouwmeester/copyright frankrijk.nl Beeld: CC/Matthieu Milliot (periferie).

LEES OOK:
7 handige tips voor de périphérique van Parijs
Met de elektrische auto naar Frankrijk: tips!
Sneller over de autoroute met een tolbadge
Leuke B&B’s langs de A20 en A71 op weg naar het Zuiden
Opfriscursus Frans: 55 handige woorden voor je vakantie

Reacties zijn gesloten.