frankrijk.nl

Les Portes du Soleil, waarom dat zo’n fijn skigebied is

Charmante skidorpen. Goede faciliteiten voor families. Sneeuwzekerheid. En dat zijn nog maar een paar sterke punten van Les Portes du Soleil. Carole vertelt wat je nog meer voor leuks kunt verwachten in dit Frans-Zwitserse skigebied vlak bij Genève.

Carole gaat gewoonlijk niet meerdere keren naar dezelfde plek op vakantie. Op drie uitzonderingen na: Bretagne, waar haar familie en oudste vrienden wonen. Lac de Sainte-Croix, waar ze leerde kamperen en waar haar dochter haar eerste stapjes zette. En Les Portes du Soleil, waar ze al veel wintersportvakanties doorbracht met familie of vrienden.

Wat maakt skigebied Les Portes du Soleil zo speciaal dat skiliefhebber Carole er blijft terugkomen? Nou, deze 10 dingen!

1. Frans-Zwitsers skigebied met gezellige dorpen

Ik ken geen skigebieden met zoveel mooie oude skidorpjes als Les Portes du Soleil! Je hebt Chatel, Les Gets, Morzine, La Chapelle d’Abondance en Montriond aan de Franse kant, en Champéry en Morgins aan de Zwitserse kant. Allemaal authentieke bergdorpen die het hele jaar rond ‘leven’. Met eeuwenoude chalets, boeren, ambachtsmensen en winkeliers. En ik weet niet waarom, maar ik vind het ook erg fijn om op dezelfde dag in 2 verschillende landen te kunnen skiën.

waarom Portes du Solein een fijn skigebied is

2. Zon- en sneeuwzeker skigebied

Het skigebied heet niet voor niets Les Portes du Soleil. Ik ben er nu 6 of 7 keer geweest en elke keer hadden we enorm veel zon! Ook is dit een sneeuwzeker gebied. Ze zeggen dat de ligging (dicht bij diverse meren in de vallei) zorgt voor goede sneeuw en een soort microklimaat. En hoewel er de afgelopen winters in de kerstvakantie nog niet heel veel sneeuw lag (eerlijk is eerlijk), konden we toch altijd skiën op de hogere pistes. Dat is het voordeel van een groot en verbonden skigebied van totaal 650 km piste. En die worden goed onderhouden, ik ben altijd onder de indruk van de kwaliteit van de pistes hier.

3. Een prachtige omgeving

Een terrasje pakken met uitzicht op de Mont-Blanc, skiën tussen de bomen, sneeuwschoenwandelen in het bos: altijd heb je een geweldig uitzicht op beschermde natuur.

waarom Portes du Solein een fijn skigebied is

4. Een gezellige en warme sfeer

Veel accommodaties en winkels in Les Portes du Soleil zijn al vele generaties in handen van dezelfde families. Er zijn maar weinig grote ketens, geen superdure hotels of posh restaurants. Geen ‘kak’-adresjes zoals mijn dochter ze noemt, maar gewoon leuke adressen met charme. Zoals hotel Le Beauregard in Morzine waar ik heel graag kom en ze schappelijke prijzen hebben. Of Les Cornettes in de Chapelle d ‘Abondance, een goed restaurant waar de jonge chef-kok Jeremy in de keuken staat. En La Bergerie in Morzine, gezellig plek voor een hapje na het skiën.

Lees ook: onze favoriete piste-restaurants in Portes du Soleil

waarom Portes du Solein een fijn skigebied is

5. Familievriendelijke skidorpen: Avoriaz, Châtel, Les Gets

Avoriaz, Châtel, Champéry en Les Gets hebben het Famille Plus Montagnes-label, wat betekent dat ze faciliteiten en aanbiedingen hebben voor kinderen van alle leeftijden. In dit skigebied leerde Anouk skiën en behaalde ze een voor een alle medailles van de skischool. En nooit was ze hier het enige buitenlandse kindje bij de skilessen! Praktisch voor gezinnen ook: Avoriaz is helemaal ski-in-ski-out. Dit 100% autovrije skioord ligt in het midden van het skigebied en heeft een architectuur die zijn tijd ver vooruit was. Het resort is nu 50 jaar oud maar blijft super-eigentijds! Je moet ervan houden, maar ik heb wel wat met de bouwstijl die is aangepast aan het landschap.
waarom Portes du Solein een fijn skigebied is

6. Lekker eten (en veel Abondance-kaas!)

Ik verbaas me er altijd over dat er in Les Portes du Soleil nog geen sterrenrestaurants zijn, want je eet hier zo goed! Maar aan de andere kant, dit skigebied blinkt ook eigenlijk meer uit in restaurants met een keuken zonder veel franjes maar mét extra veel smaak! En vergeet niet dat je hier in het land van Abondance-kaas bent. Die komt terug in veel Savoyaardse gerechten. De koeien zijn hier net zo gelukkig als de streekbewoners en dat proef je :- ).

waarom Portes du Solein een fijn skigebied is

7. Een skigebied waar je veel talen hoort

In Les Portes du Soleil is Engels bijna de voertaal, als toerist voel je je hier helemaal thuis! 😉 Ik hou van dit skigebied omdat iedereen zich inspant om verschillende talen te spreken en dat geldt ook voor de skischolen. De meeste wintersporters zijn hier Frans, Engels, Nederlands, Belgisch, Zwitsers of Duits. Een mooie mix van nationaliteiten!

waarom Portes du Solein een fijn skigebied is

8. Veel muziek en goede feestjes

Les Portes du Soleil heeft diverse muziekfestivals (Rock the Pistes, Spring Lounge Music in Les Gets, Chatel Classic, SnowBoxx in Avoriaz), aardige après-ski (zoals Folie Douce in Avoriaz en Le Tremplin in Morzine), en er zijn leuke wijnbars en cafés voor een glas wijn, bier of genépi.

waarom Portes du Solein een fijn skigebied is

9. Attracties voor niet-skiërs

Het is ook een skigebied dat veel te bieden heeft voor niet-skiërs. Een Engelse vriendin skiet helemaal niet. Zij neemt een boek mee, gaat gezellig op een terras zitten, maakt een wandeling in de sneeuw, gaat winkelen. Er is veel wellness in Les Portes du Soleil. Zoals Forme d’O in Châtel, yoga in Les Gets, grote zwembaden in Morzine en Avoriaz (Aquariaz). Ook zijn er diverse kookworkshops en je kunt met de kinderen een bezoek brengen aan een boerderij en kaas en melk proeven (echt een aanrader!). En voor wie van adrenaline houdt: probeer de tokkelbaan Fantasticable, dat hebben wij ook gedaan!

Les portes du soleil Spa, kaas, fantasticable

10. Makkelijk te bereiken

Les Portes du Soleil ligt maar 1 uur rijden van de luchthaven van Genève: ideaal voor een lang weekend of midweekje skiën. Ook handig voor gezinnen met kleine kinderen die niet te lang willen reizen. Je vliegt vanaf Amsterdam met Easyjet of KLM en staat ’s middags al op de piste! Er zijn regelmatig transfers tussen de luchthaven en de skidorpen. Als je met de auto gaat is een voordeel van de ligging van Les Portes du Soleil dat je al voor de grote andere skigebieden kunt afslaan. Ook kun je bij fileverwachtingen eventueel zelfs via Duitsland of Zwitserland rijden.

Meer informatie over Les Portes du Soleil vind je hier: www.portesdusoleil.com

waarom Portes du Solein een fijn skigebied is

LEES OOK:
Smullen op de pistes van Les Portes du Soleil
7 redenen om te gaan skiën in Morzine
Luxe ski-appartementen in Les Portes du Soleil

Tekst: Carole Goelitz Beeld: Carole Goelitz, hotel Beauregard (Morzine), Rock The Pistes Châtel (met toestemming van 20 minutes), Taart chez Denis : Nicole @pleinpublique.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.