frankrijk.nl

Fantasticable, wintersport voor hoogvliegers

Sinds deze winter is er in het skigebied van Châtel een nieuwe activiteit die je vleugels geeft! De Fantasticable is een tokkelbaan die je 240 meter boven de pistes doet zoeven. Josee deed de test.

Hoogtevrees heb ik niet. Toch vind ik het wel wat als ik al skiënd opeens een soort van flying object boven mijn hoofd ontwaar. Te identificeren als een gewillige toerist die de Fantasticable afroesjt. “Kom op Josee, niet zeuren, gewoon doen,” spreek ik mezelf toe. Via de stoeltjeslifft Rochassons bereik je het commandocentrum van deze nieuwe winterattractie. Dus geen excuus. En voor de prijs hoef je het ook niet te laten. Slechts €25.

Fantasticable in Chatel Porte du Soleil

Gênant incheckmomentje

De incheckprocedure wordt uiterst zorgvuldig uitgevoerd. Kan beter zeggen: eliminatieproef, want mijn skipartner komt al niet door de 1e ronde: die van het gewicht. Afhankelijk van de wind mag je maximaal tussen de 80 en 100 kg wegen. Inclusief outfit. Gênant momentje..

In fase 2 word je in een harnas gehesen, dat aan het katrol wordt geklonken. Het ergste moment is als je vanaf het platform je handen op de vloer moet plaatsen. Je skischoenen worden opgetild om je in een aërodynamische houding te manoeuvreren. Hmm, schreef ik nu eerder dat ik geen hoogtevrees had? De bemoedigende lofuitingen, afscheidsredes en dankwoordjes van de achterblijvers wakkeren die schijnangst in ieder geval nog eens lekker aan. En doen geen goed aan mijn zelfbeeld van zelfverzekerde en standvastige vrouw. Maar na een simpel “Vous êtes prête, are you ready?” (ja please, laat me gaan.. het voelt alsof ik hier aan de schandkatrol hang) hoor ik dat ik letterlijk word losgeklikt uit deze benarde situatie als hangouder. En dan ga je… kijk maar!

Superstopper

Wow! Met een snelheid van maximaal 100 km/uur zoef je over de pistes! Alsof je een roofvogel bent die al zwevend zijn prooigebied observeert. Kleine poppetjes op de piste, elkaar opvolgende bergtoppen als vergezicht. En het geluid van de rollende wieltjes vermengd met de wind die om je oren suist. En je ogen in no-time tot maximale traanproductie activeren.

Het is al voorbij voordat je er erg in hebt. En het einde is net zo spectaculair als het begin. Met een superstopper – een megaveerconstructie – kom je tot stilstand. Dat is het begin van de ontlading en de ontmanteling. Nog even wachten op je ski’s – die worden via diezelfde tokkelbaan in een zak naar beneden gebracht – en je kunt weer normaal vertrekken. Op de wijze die op deze plek ondanks deze ervaring de gewoonste zaak van de wereld blijft: skiënd!

Meer info: Fantasticable , skigebied Pré la Joux in Châtel. Start bij eindpunt stoeltjeslift Rochassons. Totale lengte 1200 meter. Tijdens vakanties alle dagen open, rest seizoen van vrijdag t/m zondag. Prijs €25 solovlucht,  duovlucht €50.

Tekst & beeld: Josee Schouten

LEES OOK:
Durfmomentje in Chamonix: Pas dans le Vide
Dit weet je vast nog niet over de Franse Alpen
IJsduiken in Val Thorens
Wintersport maar dan anders in La Rosière

Carole deed een week later ook de Fantasticable! “Een beetje bang van… maar wat gaaf!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *