frankrijk.nl

Hoe werkt de Franse skischool?

Piou-Piou, étoiles, chasse-neige…? Als je met kinderen in Frankrijk op wintersport gaat dan vliegen de termen je om de oren. Hierbij alvast een aantal weetjes over de Franse skischool.

– Franse skileraren zijn bijzonder goed opgeleid en moeten strenge technische examens doen om hun beroep te mogen uitoefenen. Een belangrijk verschil met een wintersportland als Oostenrijk, waar de toelatingseisen veel lager liggen. Lees ook hier: Droombaan, skilerares in Frankrijk

– Deze hoge eisen gelden voor alle leraren die op Frans grondgebied lesgeven, dus zowel voor ESF-leraren als leraren van andere organisaties, zoals ESI, Evolution 2, Spirit.

Gratis Nederlandstalige skilessen voor kinderen

L’École du ski français (ESF), opgericht in 1945, is de oudste Franse organisatie van skileraren. Elk Frans skioord heeft een eigen afdeling en met 17.000 aangesloten skileraren is het de grootste skischool ter wereld.

Het ESF-lessysteem is in Frankrijk dan ook het bekendste referentiekader voor de ski-niveaus van kinderen en dit zijn de bijbehorende ‘speldjes’ die ze kunnen behalen:

Piou-Piou (geel kuiken): kinderen vanaf 3 jaar die kennismaken met skiën en les krijgen in de Club Piou-Piou, een afgeschermd gedeelte van de piste.

Ourson (beertje): kinderen die een ‘pizzapunt’ kunnen maken op een vlakke piste.

Flocon (sneeuwvlokje): kinderen die vlot bochten kunnen maken en ski’s (beginnend) parallel houden.

Première, deuxième en troisième Étoile (eerste tot derde ster): kinderen die kunnen remmen met de benen bij elkaar; de hoogte van de ster is afhankelijk van de beheersing van de bochten op pistes met oplopende steilheid.

skilessen frankrijk speldjes ESF Ourson Flocon EtoileESF-speldjes voor het niveau Ourson, Flocon en Première Étoile

Fout om niet te maken: denken dat je wel een lesplekje vindt als je ter plaatse bent in een van de Franse wintersportgebieden. Van tevoren een groepsles (cours collectif) reserveren voor je kinderen is heel sterk aan te raden, ook buiten de schoolvakanties.

Nederlandstalige skileraar een must? Veel ouders denken dat kinderen weinig leren als de lessen niet in hun moederstaal zijn. In de praktijk blijkt dat echter mee te vallen. Jonge kinderen kijken vooral naar wat ze moeten doen en imiteren dat. Wel vinden sommige kinderen het wat intimiderend, zo’n groepje waar een vreemde taal gesproken wordt. Diverse Franse skidorpen hebben Nederlandstalige skileraren, zie deze lijst en informeer bij de skischool.

Sonia, skilerares in La ClusazSonia, Nederlands sprekende skilerares in La Clusaz

– Mocht het reserveren van een groepsles om wat voor een reden dan ook niet gelukt zijn: privé-lessen zijn een duurder maar wel heel efficiënt alternatief. Geldbesparende tip: weet dat privé-lessen tijdens de Franse lunchtijd (tussen 12 uur en 14 uur) goedkoper zijn. In het hoogseizoen is het lestarief van veel privé-leraren in die uren tot 30% lager dan op de rest van de dag.

Franse woorden om te kennen (en om alvast aan je kinderen te leren): chasse-neige (pizzapunt ofwel beginnersbocht), jardin d’enfants (speelweide op de piste voor de hele kleintjes), télésiège (stoeltjeslift), téléski (ook wel tire-fesses genoemd (sleeplift), moniteur/monitrice de ski (skileraar/skilerares), débutant (beginner), attention! (pas op), regarde bien (kijk goed naar wat ik doe), vas-y (ga maar/jij bent).

Meer Franse termen voor de wintersportvakantie lees je hier

Skiles voor kinderen Serre Chevalier Franse Alpen

Beeld: CC/Josee Schouten (Sonia, Nederlandse ESF-skilerares in La Clusaz), CC/Nicky B. (skiënd kind, speldjes).

LEES OOK:
Tips om geld te besparen tijdens de wintersportvakantie
Jean-Luc, Nederlandstalige skileraar in Valmorel

Reacties zijn gesloten.