frankrijk.nl

10 dingen om te doen in Parijs deze winter

Weekendje naar Parijs deze winter? Waarom niet! Een gigantische ijsbaan, geweldige exposities, warme dakterrassen en andere nieuwtjes: de Lichtstad fonkelt en bruist in de wintermaanden!

1. Kerstetalages en feestverlichting bekijken

Winkelen in Parijs is extra feestelijk in deze tijd van het jaar, nu alle winkelstraten prachtig verlicht zijn. Vooral de kerstetalages van de grote warenhuizen (BHV/Marais, Le Bon Marché, Galeries Lafayette, Printemps) zijn bijzonder, met bewegende poppen en andere verrassingen. En vergeet ook niet bij de patisseriewinkels te kijken naar de creatieve bûches de Noël (kerststammetjes) die in december in de vitrines liggen!

2. De 19e-eeuwse winkelpassages bezoeken

Beschut tegen weer en wind is het in de winter extra fijn winkelen in de romantische passages uit de 19e eeuw. Onze favorieten: Passage de Panoramas (nostalgische sfeer en prachtige restaurants), Passage Jouffroy (mooie winkels, waaronder een prachtige speelgoedwinkel) en de elegante Galerie Vivienne (mooie winkels, leuke bistro en een wijnbar bij de ingang). Ook de galerijen rond het Palais-Royal zijn zeer de moeite waard.

3. Topexposities voor kunst- en modeliefhebbers

Keuze te over qua tentoonstellingen in Parijs deze winter… Het prachtige Musée d’Orsay werpt licht op de veelzijdigheid van de Noorse schilder Munch (27 februari 2023), bekend door De Schreeuw. Fondation Louis Vuitton heeft een grote dubbelexpositie over Claude Monet en Joan Mitchell (tot 22 feb 2023), twee landschapsschilders uit verschillende tijdperken. Bijzondere vergelijking!

Modemuseum Palais Galliera besteedt aandacht aan Frida Kahlo (tot 5 maart 2023) en haar invloed op de modewereld. En er vechten deze winter nog 2 mode-exposities om aandacht in Parijs! T/m 6 januari is er een pop-up tentoonstelling van Chanel (gratis toegang, reserveren verplicht) in het Grand Palais ter ere van het parfum Chanel 5. Terwijl het mooie Musée des Arts décoratifs de schijnwerpers richt op couturière Elisa Schiaparelli (t/m 22 januari)!

Monet expositie winter 2023 in Parijs

4. Franse chocolademelk drinken

In Parijs kun je in veel cafés chocolat chaud à l’ancienne drinken. Die ‘ouderwetse’ chocolademelk gemaakt met gesmolten pure chocolade is extra dik en smaakvol. De chocolademelk van theesalon Angélina is beroemd maar de wachtrijen op Rue de Rivoli zijn soms wel erg lang dus hier een paar goede alternatieven.

5. Naar een kerstmarkt in Parijs

Op diverse plekken in Parijs staan vanaf half november kleine kerstmarkten, onder meer in het park van de Tuilerieën en rond de kerk van Saint-Germain-des-Près. Ook de kerstmarkt in het kleine park naast de Notre-Dame is sfeervol. En daarna een glas wijn drinken op het romantische Ile Saint-Louis. Ook bijzonder: de kerstmarkt voor het station gare de l’Est, die elk jaar geheel in Elzasser stijl is, inclusief zuurkool, bredele (koekjes) en zoute krakelingen.

6. XL dieren-lampionnen in Jardin des Plantes

Jardin des Plantes, aan de rand van het Quartier Latin, is een van de mooiste en oudste parken van Parijs. Voor overdag zijn er diverse musea en een tropische serre (lekker opwarmen!). En in de wintermaanden vindt ’s avonds ook een prachtig lichtfestival plaats: het Festival des Lanternes. In een deel van het park staan metershoge lampionnen die dit jaar de vorm hebben van insecten: magisch!

jardin des plantes lichtfestival

7. Raclette eten op een dakterras in Montmartre

Op de rooftop van het Terrass” Hotel is er deze winter weer een raclette- & skibar, waarbij je in in een gondellift kunt zitten terwijl je aan je vin chaud nipt. Sfeervolle plek al afsluiting van een middag rondslenteren in deze mooie wijk en het uitzicht tot de Eiffeltoren is adembenemend! Zorg alleen wel voor een reservering.

8. Bezoek aan de Opéra Garnier

Kaartjes voor een spectaculair ballet zijn op korte termijn vaak lastig te vinden, maar er is een andere manier om het mythische operagebouw van Parijs te bezoeken. Boek een (zelfstandige) rondleiding en ontdek het indrukwekkende stenen trappenhuis, de grote zaal met handgeschilderd plafond door Marc Chagall, de foyer die een kopie is van de Spiegelzaal van Versailles en meer beeldschone details!

9. Joehoe, de Soldes!

Vanaf 11 januari 2023 gaat het los: vanaf die datum kun je in Parijs weer 6 weken lang terecht voor de beste winteruitverkoop van het land. Geen halve maatregelen maar echt de laatste collecties, hup 30%, 50% en op het laatst zelfs tot 60% van de oorspronkelijke prijs. Lees hier onze tips voor de Soldes in Parijs en ontdek hier welke winkelstraten goed zijn voor welke aankopen, en hier welke Franse modemerken interessant zijn om te ontdekken.

Lees ook: Galerie Dior, het nieuwe – geweldige! – modemuseum van Parijs

Office du Toursime Paris Amélie Dupont

Goedkoopste moment van het jaar! Januari is laagseizoen in Parijs, dus die maand vind je de laagste prijzen in de hotels. Zie hier onze tips voor leuke hotels per wijk in Parijs

10. Romantisch borrelen of dineren bij de open haard 

Het is extra genieten van een goed glas wijn of een café au lait als je gezellig naast een knapperend haardvuurtje zit. Alle luxe hotels en palaces in Parijs hebben sfeervolle bars, met vaak een heerlijk vuurtje én als je mazzel hebt ook live-muziek. In Café Laurent van Hotel Aubusson zijn er ’s avonds van jazzconcerten (van woensdag- tot zaterdagavond). En als je op de écht chique toer bent: ook Le Bar du Bristol, het bekende hotel waar veel sterren komen, heeft een open haard.  Niet alleen hotels ontsteken de cheminée in de winter. Voor een ouderwets gegrild stuk vlees op open vuur kun je terecht bij het huiskamerrestaurant Robert et Louise, in de Marais. En het sterrenrestaurant Atelier Maître Albert (vlak bij de Notre-Dame) heeft ook een prachtige grote haard!

hotel aubusson leuke hotelbar in Parijs

Café Laurent in Hotel Aubusson

restaurant Maitre Albert

Open haard bij Maître Albert

Met de auto naar Parijs? Lees dan onze tips over o.a. de périphérique, het milieuvignet (verplicht) en op straat parkeren in Parijs. Voor wat dat laatste betreft raden we je aan om vooraf online een parkeerplaats te reserveren in Parijs. Bon voyage! 

LEES OOK:
Wat doen de Fransen met Kerst?
Met kinderen naar het Louvre: 10 handige tips
10 musea in Parijs die je gezien wilt hebben
Leuke hotels in Parijs per wijk

Foto: kerstboom Printemps, kerstvitrine CC/NickyB,  straatje CC/Nicola Renac, Soldes CC/Office du Toursime Paris Amélie Dupont, Notre Dame CC/Twgia 269-Femen, MNHN/Jardin des Plantes (foto dieren/lampionnen), kerstmarkrt/Pixabay, Angelina, brug Depositphotos.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *