frankrijk.nl

12 heerlijke eetzondes in Parijs

Vergeet dat dieet, tijdens een bezoek aan Parijs gaan we los ook. Waarmee eigenlijk? Euh nou, met veel te veel lekkere dingen. In elk geval citroentaart, uiensoep, croque-monsieur, chocolademousse, steak-frites, oesters, croissants, macarons en… Oh help.

Croque-monsieur 

Ach ja, we weten het wel. Het is maar een veredelde tosti en in Nederland zijn ze minstens zo lekker. Maar er is iets met dat plakkerige witte brood, de bechamel en royale portie gesmolten kaas die maken dat we dit oer-bistrogerecht altijd willen scoren in Parijs.

croque monsieur-parijs

Tarte au citron meringuée

Citroentaartjes vind je bij alle patisseriewinkels in Parijs, in alle formaten en met of zonder meringue (schuimlaag). Puristen eten ze zonder maar als we toch zondigen, dan ook meteen goed graag. Zoals bij Le Loir dans la Theière, een studentikoze theesalon in de Marais (Rue des Rosiers) waar de laag meringue minimaal 10 centimeter hoog is. Geen grapje.

tarte au citron meringuee

Soupe à l’oignon gratinée 

Er zit groente in. Da’s waar. Maar verder ook aardig wat boter en vééél gegrilde kaas, als het tenminste om een echte gratinée gaat. En man oh man, wat kan het ook schelen. Uiensoep hoort bij Parijs zoals een pastis bij Marseille. Getest en heerlijk bevonden bij de bekende brasserie Au Pied de Cochon, niet ver van Les Halles.

lekkerste eten in Parijs uiensoep

Chocolademousse

Liefhebbers krijgen bijna een beroerte als ze de volgestouwde vitrine zien van Chapon. Een heuse bar à mousses aux chocolats waar 6 varianten van het chocoladedessert wachten om in bakjes geschept te worden. Gewoon overdag, alsof je een ijsje bestelt. Chapon heeft zulke bars in de Rue du Bac en Rue de Saint-Sulpice (Saint-Germain) en op Avenue Mozart (16e).

chocolademousse chapon parijs

Crêpes

Op een terrasje of beter nog: gewoon uit de hand, terwijl je in een mooi park zit. Er zijn bijna overal crêpebakkers op straat te vinden in Parijs. Let alleen op of de crêpes ook echt vers gebakken worden waar je bijstaat (en niet alleen maar opgewarmd op de plaat). Wil je erbij aan tafel zitten? Lees ook: De beste crêperies van Parijs

crêpes parijs nutella

Oesters

Oesters zijn eigenlijk geen guilty pleasure te noemen, want supergezond en met weinig calorieën (lees ook: 20 dingen die je moet weten over oesters). Maar ja, dat mandje vol heerlijk pain de seigle (brood met rogge) ernaast. Dat je wel moét besmeren met dikke lagen gezouten boter. En die glazen witte wijn erbij, want ‘vis’ hoort te zwemmen, afijn…

oesters parijs

Macarons 

We gaan geen ruzie maken over wie nou de lekkerste maakt, er zijn zoveel macaronkunstenaars in Parijs. Pierre Hermé, Ladurée, Jean-Paul Hévin… Maar wij zondigen het liefst bij Gérard Mulot in Saint-Germain (Rue de Seine), waar je smaken vindt als peer-karamel, passievrucht-basilicum en aardbei-maanzaad.

macarons parijs meisje

Vietnamese Bo Bun

Vietnamees is voor de Fransen wat Indonesisch is voor Nederlanders. Een kans om te grijpen dus in Parijs, waar de keuken van de Franse ex-kolonie goed vertegenwoordigd is. Proef gevulde lotusbladen, rijstcrêpes met paddestoelen, Pho-soep of de klassieke Bo Bun, met veel verse kruiden maar ook veel stukjes gefrituurde loempia. Een van onze favoriete adressen daarvoor blijft het fijne ‘Bonjour Vietnam’ in het Quartier Latin (Rue Thouin).

vietnamees eten parijs

Croissants 

Op bijna elke straathoek van Parijs kun je krakend verse croissants (of erger nog: pains au chocolat) kopen bij de bakker. Ruim 400 calorieën per broodje, maar wie telt er nog? Bereid om een stukje om te lopen voor extra lekkere exemplaren? Dit zijn 5 fenomenale croissants in Parijs.

lekkerste eten in Parijs croissant

Broodje falafel in de Marais

Voor de beste falafel (gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten) van Parijs ga je het best naar de Joodse wijk Le Marais. Het bekende L’As du Fallafel serveert hier rijkgevulde broodjes falafel voor een fijn prijsje (€6,50). Maar als het daar erg druk is, dan is Chez H’Anna (ook in Rue des Rosiers) een goed alternatief. Er zijn overigens ook veel goede Libanese restaurants in Parijs, daar hebben ze ook vaak falafel en overheerlijke mezze. Moeilijk om niet te veel van te eten!

broodje falafel

Steak tartare & frites

Het hoeft niet al te vaak, maar af en toe wel erg lekker, zo’n rauwe steak tartare. Mits goed bereid. Uitkijken dus naar een tartare de bœuf au couteau. Die zijn niet door de gehaktmolen gehaald, maar met een mes fijngesneden. In enkele restaurants zijn ze aangeprezen als afkomstig van Desnoyer, de beste slager van de stad. En ja die frites, die moeten er echt bij.

steak tartare frites

Eclairs 

Kleine kunstwerkjes zijn het, die je allemaal vanachter het glas toelonken. “Eet mij, en mij… ” Een gewone goed gemaakte chocolade- of koffie-éclair van de bakker op de hoek is vaak al spectaculair lekker. Eclair de génie (diverse winkels in Parijs) doet daar nog een schepje bovenop. Létterlijk, want alle éclairs zijn daar bestrooid met nootjes, suikergoed, chocolade of merengue.

lekkerste guilty pleasures eten in Parijs éclairs

Andere favoriete eetzondes in Parijs: tarte tatin, ouderwetse chocolademelk, crème brûlée, ijs van Berthillon, escargots met veel kruidenboter, volle kaasplankjes en véél, heel veel vers stokbroodEt pour toi?

Al onze Parijs-tips bijeen op je smartphone of tablet? Bestel ons nieuwe ebook Insidertips Parijs met kids & tieners, 60 pagina’s dik!

parijs met kids tieners 2022

LEES OOK:
De beste patissiers van Parijs
Culi-warenhuizen in Parijs
Leuke hotels per wijk in Parijs

Tekst: Nicky Bouwmeester Beeld Copyright: CC-BY Julian Walker (uiensoep), CC-Depositphotos(Bo Bun), CC-Depositphotos (citroentaart), CC-BY Nakayama (croissants), CC-Depositphotos (macarons), CC-Depositphotos (crêpe), CC-BY-ND NwongPR (steak tartare – frites), CC-Depositphotos (oesters), CC-Depositphotos (croque), CC-Roberto (chocolademousse)

Eén reactie op “12 heerlijke eetzondes in Parijs”

  1. Stephanie schreef:

    Wat een leuk artikel, dit weekend bij de Crêperie de Josseli heerlijk gegeten. Ook getracht om een goede macaron te kopen maar wat een ontzettend lange rijen staan daar. Erg jammer en dus toch maar overgeslagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *